Novice

SEO trendi 2024

SEO trendi v letu 2024

Torek, 2. januar 2024

SEO optimizacija je maraton, ki se nikoli ne konča, saj se trendi v tej panogi nenehno spreminjajo. Leto 2024 ni nobena izjema, saj bodo v letošnjem letu na sceno stopili drugačni ključni trendi, kot smo jih bili vajeni iz preteklosti. Če boste želeli, da vaše podjetje ter vaša spletna stran izstopa in dosega visoke uvrstitve na strani spletnega iskalnika, potem se bo potrebno tem spremembam prilagoditi. Druge poti kot prilagoditev ni, saj vas bo drugače vaša konkurenca prehitela. Ne pozabite, da morate imeti že od prej pripravljene dobre osnove, da boste lahko sledili trendom. Če osnov nimate, vam priporočamo, da se lotite osnov SEO optimizacije in se šele nato osredotočite na prilagajanje trendom.

V nadaljevanju najdete najpomembnejše trende:

Googlovo generativno iskanje

Google bo po vsej verjetnosti z letošnjim letom spremenil videz svojega prikazovanja najpomembnejših rezultatov. S pomočjo umetne inteligence (jezikovnega modela Bard) bo Google uporabniku prikazal intuitivnejše in kontekstualno ustreznejše rezultate iskanja. O tem, kako to deluje in kaj je potrebno storiti, lahko preberete v naših člankih:

Kako se pripraviti?

Če želite, da se bo vaša stran pojavljala med prvimi rezultati v generativnem načinu iskanja, potem mora vsebina vaše spletne strani slediti smernicam Helpful content. Na ta način bo vsebina pripravljena za nov generativni prikaz rezultatov iskanja. Vsebina vaše spletne strani mora biti jasna, jedrnata in neposredno odgovarjati na vprašanja iskalca. Pomembno je, da pri ustvarjanju vsebine uporabite strukturirane podatke, s čimer boste iskalniku dodatno pomagali pri razumevanju vsebine. Seveda ne pozabite, da mora biti vsebina na strani relevantna in ažurna!

E-E-A-T dobiva vse večji pomen

EEAT (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) je kratica za izkušnje, strokovnost, avtoriteto in zaupanje, ki jo Google uporablja za vrednotenje vsebine na vaši spletni strani. Z letošnjim letom bo kakovostna vsebina dobila še večjo veljavo. Vsebina na spletnih straneh mora bolj kot kadarkoli prej prikazovati strokovnost, avtoritativnost in izkušnje s področja. Na ta način boste povečali zaupanje v vaše storitve ali izdelke in na splošno zaupanje v podjetje.

Kako se pripraviti?

Nikoli ne smete vsebine na vaši spletni strani jemati za “nebodigatreba”. Na spletni strani morate pokazati, da ste vi strokovnjak iz področja, v katerem poslujete. To lahko prikažete na različne načine, kot npr. reference, priznanja, nagrade, sodelovanje s strokovnjaki, itd. Pri pisanju vsebine je potrebno predstaviti celotno temo in ne samo enega delčka. Vaša vsebina mora biti preverjena in sloneti na dejstvih.

Prilagojeni rezultati iskanja glede na vedenje uporabnika

Strani rezultatov iskanja postajajo vedno bolj prilagojene posameznim uporabnikom. To pomeni, da verjetno ne bomo vedno videli povsem enakih rezultatov za isti iskalni niz povsod, ampak bodo rezultati prilagojeni vsakemu posamezniku. Rezultati iskanja bodo tako prilagojeni glede na uporabnikovo vedenje in preference. Zato je potrebno razumeti vaše uporabnike in temu primerno pripraviti vsebino na spletni strani, s čimer boste zadovoljili njihove specifične potrebe.

Kako se pripraviti?

Najprej morate razumeti vaše uporabnike, zato je potrebno uporabljati analitična orodja, s čimer boste razumeli vedenje in preference uporabnikov, ki pridejo na vašo spletno stran. Na podlagi ugotovitev prilagodite vsebino na spletni strani. Na ta način boste poskrbeli, da bo vsebina na strani še bolj prilagojena uporabnikom, ki bodo zadovoljni s prejetimi informacijami, zaradi česar se bodo vračali na vašo spletno stran. Prav tako pa boste povečali možnost konverzije v obliki neposrednega kontakta, poslanega povpraševanja, nakupa v spletni trgovini ali obiska v poslovalnici.

Lokalna SEO optimizacija je postala še pomembnejša

Mobilno iskanje močno prevladuje, zato je pomembno, da prilagodite vaše vsebine za iskanje na lokalni ravni. Iskanje na mobilnih napravah je zelo pogosto povezano z lokacijo, npr. avtopralnica v Ljubljani, frizerski salon v Mariboru, kitajska restavracija v Kopru itd. Pri takem iskanju bodo uporabniki želeli dobiti rezultate, ki so v bližini. V tem primeru mora vsebina na spletni strani ponazarjati, da je vaša poslovalnica na tej lokaciji in ponuja storitve oziroma izdelke, ki jih uporabnik išče.

Kako se pripraviti?

Vaša vsebina mora vsebovati specifične ključne besede, ki bodo ponazarjale, da je vaša poslovalnica na dotični lokaciji. Prav tako pa mora biti vaše podjetje vpisano v Google My Business imenik, s čimer se vaša spletna stran pojavi tudi v Google zemljevidih. Zelo pomembno je, da ustrezno uredite vaš My Business profil. Ne pozabite na prilagojeno vsebino.

Preberite še članek: Nasveti za izboljšanje rezultatov iskanja na lokalni ravni

Kakovostna vsebina je osnova

Vsi trendi, ki jih boste prebrali v tem članku, so povezani z vsebino. Ne morete začeti teči, če prej niste hodili in povsem enako je z vsebino na spletni strani. Kakovostna vsebina je osnova kakršnekoli SEO optimizacije in osnova za dobro uvrščanje spletne strani na strani rezultatov iskanja. Ne glede na vse prihajajoče spremembe v iskanju je dobra vsebina tista, ki bo vedno ostala ključ za uspeh. Zato je pomembno, da vsebini posvetite dovolj časa in pozornosti.

Kako se pripraviti?

Nihče ne more tako dobro povedati o vašem poslu, organizaciji, trendih na področju, kot lahko to storite vi. Prav tako pa na ta način podate strokoven in avtoritativen pogled na določeno temo. Vse to je tesno povezano s konceptoma EEAT in helpful content, ki sta omenjena v tem članku.

SEO trendi v letu 2024
SEO trendi v letu 2024

Ustvarjajte vsebino za uporabnike

Vsebine na spletni strani nikoli ne smete pisati samo zato, da zadovoljite spletne iskalnike. Takšna vsebina bo hitro prepoznana kot nenaravna in posledično manj kakovostna. Zato se osredotočite na pisanje vsebine za vaše uporabnike. Raziščite, kaj jih zanima, kakšna vprašanja postavljajo in kako se lotijo določenih problemov, ki jih lahko rešujete vi.

Kako se pripraviti?

V članku SEO optimizacija za uporabnike, ne za iskalnike boste našli nekaj tehnik, ki vam bodo v pomoč pri ustvarjanju takšne vsebine.

Optimizacija uporabniške izkušnje

Poleg vsebine je naslednji pomemben dejavnik SEO – optimizacija uporabniške izkušnje (UX). Spletna stran, ki ima enostavno navigacijo, se hitro odpira in je dobro prilagojena za mobilne naprave, zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo, kar je zelo pomemben dejavnik, ki vpliva na uvrstitev vaše spletne strani na strani rezultatov iskanja. Zelo pomembno je, da se pri izdelavi spletne strani osredotočite na hitrost spletne strani in na pripravo premišljene navigacije, da uporabniku poenostavite iskanje vsebine na vaši spletni strani.

Kako se pripraviti?

Osredotočite se na dejavnike, ki potrjeno vplivajo na uvrščanje vaše spletne strani v Google iskalniku. Vaša spletna stran mora biti prilagojena in dostopna za uporabo na vseh napravah. Optimizirajte slike, ki so na veliko straneh velik razlog, zakaj so spletne strani počasne (preberite si še druge razloge in nasvete glede hitrosti spletne strani). Prav tako pa redno testirajte in prilagajajte spletno stran, glede na vaše ugotovitve. Na ta način boste zagotovili visoko raven uporabniške izkušnje na vaši spletni strani.

Zero click search bo pridobival na priljubljenosti

Zero click search oz. prikaz rezultata v obliki odgovora brez dodatnega klika na povezavo na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika bo še pridobival na priljubljenosti. Vsebina na strani mora zato biti jasna, neposredno odgovarjati na vprašanje in biti ustrezno strukturirana.

Kako se pripraviti?

Kjer je mogoče in primerno, strukturirajte vsebino na spletni strani v obliki vprašanj in odgovorov. Ustrezno uporabite tudi shemo označevanja takšne vsebine, ki bo v pomoč spletnim iskalnikom pri prepoznavanju takšne vsebine in kasneje pri uporabi te vsebine v prikazu na strani rezultatov iskanja.

Video SEO optimizacija

Priljubljenost videa v zadnjih letih še naprej narašča, kar se seveda odraža tudi v video SEO optimizaciji. Video SEO optimizacija vključuje uporabo ustreznih ključnih besed v naslovih in opisih videa, prav tako pa morajo biti sami videoposnetki dostopni in visokokakovostni. Tudi tukaj je izjemno pomembna vsebina, ki mora biti informativna in hkrati privlačna za gledalca.

Kako se pripraviti?

Ustvarite visokokakovostne, privlačne video vsebine, ki naslavljajo potrebe in interese vaše ciljne publike. Uporabite relevantne ključne besede v naslovih, opisih in oznakah vaših videoposnetkov. Zagotovite, da so vaši videoposnetki dostopni z dodajanjem podnapisov. Video posnetki naj bodo poleg vaše spletne strani dosegljivi tudi na drugih kanalih, kot je npr. YouTube in družabna omrežja.

Zaključek

SEO trendi v letu 2024 zahtevajo, da se SEO optimizacije lotite strateško in da ji posvetite dovolj časa. Osnova vsega je, kot smo že velikokrat do sedaj poudarili, kakovostna vsebina, ki jo morate ustrezno podkrepiti in pripraviti na način, da bo usklajena s trendi. Če na kratko povzamemo:

  • Pripravite kakovostno, strokovno in informativno vsebino za vaše uporabnike.
  • Vsebina mora biti ažurna.
  • Ne pozabite na lokalno iskanje, če ste odvisni od lokalnega obiska.
  • Redno pregledujte uspešnost vaše spletne strani in jo ustrezno prilagajajte.
  • Če je možno, začnite s pripravo video vsebin.

Z ohranjanjem stika s trendi boste zagotovili, da bo vaša spletna stran dobro vidna in obiskana strani vaših ciljnih uporabnikov tudi v prihodnosti. Na ta način boste ustrezno pripravljeni na vse morebitne spremembe.