SEO optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani - SEO

Optimizacija spletnih strani (ang. SEO – search engine optimization) je proces, s katerim pripravite spletno stran in vsebino na spletni strani na način, da je primerna za uporabnike, ki iščejo vsebino, ki jo ponuja vaša spletna stran. Z optimizacijo spletne strani poskrbite, da vaša spletna stran izstopa in se zaradi tega uvršča visoko v rezultatih spletnih iskalnikov

Optimizacija spletnih strani je dolgotrajni proces in ne “šprint” na kratke proge. Zato je pomembno, da si pri optimizaciji spletnih strani vzamete čas in stvari naredite s premislekom.

Kaj je SEO optimizacija spletne strani?

Namen iskanja

Zastarele taktike SEO optimizacije

Notranje povezave in SEO

Optimizacija spletne strani (optimizacija za iskalnike SEO) predstavlja enega osnovnih načinov promocije spletne strani in podjetja. Pomeni tudi higieno spletnega mesta, saj tako naredimo stran tehnično in vsebinsko bolj učinkovito. S SEO optimizacijo spletne strani poskrbimo za večji organski obisk in posledično boljše rezultate vaše spletne strani.

Onsite in offsite optimizacija spletnih strani

Optimizacija spletnih strani deli na: 

 • Onsite optimizacijo – optimizacija na vaši spletni strani
 • Offsite optimizacijo – zunanja optimizacija vaše spletne strani


Onsite optimizacija 

Onsite optimizacija spletne strani zajema: 

 • Naslovi
 • URL naslovi
 • HTML naslovi
 • Vsebina spletne strani
 • Struktura spletne strani
 • Meta podatki – meta opis in meta ključne besede
 • Optimizacija slik
 • Povezave – notranje in zunanje
 • Zemljevid spletne strani
 • Robots.txt
 • Hitrost spletne strani
 • Preusmeritve spletne strani
 • Povezava z Google ali Matomo analitiko

Več o Onsite optimizaciji


Offsite optimizacija 

Offsite optimizacija spletne strani vsebuje vse, kar se dogaja izven vaše spletne strani, je pa s stranjo povezano. To so t.i. zunanje povezave iz drugih spletnih strani na vašo spletno stran, pri tem bodite pozorni, saj so povratne povezave iz spletnih strani z višjo avtoriteto domene boljše oz. vrednejše. Povezave iz objav na socialnih omrežjih, kot npr.: Facebook-u, Twitterju, Instagram, TikTok in Youtube posnetkih, so koristni, vendar v smislu kvalitete povezave niso preveč močni (prav tako pa so te povezave označene kot nofollow, kar pomeni, da se moč povratne povezave v tem primeru izniči). Skoraj vsaka takšna povezava doda vrednost vaši spletni strani, kar pomaga pri višji uvrstitvi v spletnih iskalnikih. 

Optimizacija spletnih strani

V podjetju Kabi pri izdelavi spletnih strani in izdelavi spletnih trgovin vedno upoštevamo onsite optimizacijo spletnih strani. Poleg tega pa v dogovoru z naročnikom poskrbimo še za offsite optimizacijo spletnih strani.

Optimizacija za iskalnike

Optimizacija za vašo promocijo in higieno spletne strani

 

Optimizacija spletne strani (optimizacija za iskalnike/SEO) prestavlja enega osnovnih načinov promocije spletne strani in podjetja. Pomeni tudi higieno spletnega mesta, saj tako naredimo stran tehnično in vsebinsko bolj učinkovito

Preko optimizacije dosežete visoka mesta na iskalnikih, s tem pa se poveča tudi vaša možnost, da vas kupci poiščejo. Strateški nastop na iskalnikih (iskalniški marketing/SEM) poveča vaše možnosti, da vas uporabniki na spletu najdejo in stopijo v stik z vami

Raziskave kažejo, da velika večina uporabnikov klikne le na rezultate na prvi strani Google zadetkov.

V podjetju Kabi izvajamo storitve SEO in SEM. Opravljamo izključno storitve t.i. "white hat" optimizacije, ki je edina sprejemljiva za iskalnike (npr. Google, Yahoo, Bing) in predstavlja edino pravo rešitev na dolgi rok.

Optimizacija spletne strani (optimizacija za iskalnike/SEO) prestavlja enega osnovnih načinov promocije spletne strani in podjetja. Pomeni tudi higieno spletnega mesta, saj tako naredimo stran tehnično in vsebinsko bolj učinkovito. 

Kaj pomeni SEO/SEM?

Search Engine Optimization in Search Engine Marketing

SEO (Search Engine Optimization) so postopki optimizacije spletnih strani z namenom, da dosežemo višje pozicije v iskalnikih in s tem obisk na naši strani,

SEM: uporaba različnih postopkov in strategij, ki dolgoročno upravlja in izboljšujeje pozicijo spletne strani na iskalnikih.

Ali so rezultati optimizacije za iskalnike takoj vidni?

Optimizacija je tek na dolge proge

Zaradi načina delovanja iskalnikov proces lahko traja tudi več tednov ali mesecev. Vendar so tudi rezultati dolgotrajne narave, pri tem pa vaša spletna stran doseže "boljše zdravje" in s tem večje zadovoljstvo uporabnikov

Koliko ste pripravljeni vložiti v promocijo spletne strani?

Osnova optimizacije se skriva v naslovih, vsebini in t.i. META besedah (META naslovi ne vplivajo direktno na iskanje!, so pa pomembni za obiskovalce). Naši izdelki so prilagojeni tovrstni optimizaciji in preko urejevalnika CMS Bananadmin omogočajo stranki samostojno tehnično optimizacijo spletnih strani.

Rangiranje spletnih strani je prav tako zelo odvisno od konkurence. Če želite boljše rangiranje spletne strani na iskalnikih, bodo potrebni večji napori in večja vlaganja (časa in denarja).

Ker so storitve SEO/SEM kompleksne, lahko optimizacijo uredimo za vas:

 • delno ali enkratno (stran podrobno pregledamo in optimiziramo ob objavi ali naknadno),
 • vpis spletnega mesta v spletne imenike,
 • permanentno (spremljamo obiske, potrebe, iskanja in na podlagi rezultatov stalno prilagajamo spletno stran),
 • oglaševanje na Google Ads.

SEO optimizacija nove spletne strani

Ko izdelate novo spletno stran je, treba optimizaciji spletne strani posvetiti veliko pozornosti. Nove spletne strani se izjemno težko uvrščajo visoko na strani rezultatov spletnih iskalnikov. Lahko se tudi zgodi, da se sploh ne uvrstijo na stran rezultatov. Največkrat sta razloga za ne uvrstitev  spletne strani na stran rezultatov naslednja:

1. Spletna stran je premalo informativna za uporabnika

2. Spletna stran ni dovolj kredibilna

Z optimizacijo spletne strani poskrbimo, da bo vaša spletna stran visoko uvrščena na strani rezultatov spletnih iskalnikov.

Kako začeti z učenjem SEO optimizacije spletnih strani?

SEO optimizacija je izjemno pomemben del izdelave spletnih strani, vzdrževanja spletnih strani in na splošno poslovanja na spletu. Samo učenje je dokaj enostavno, saj na spletu obstaja ogromno informacij in virov, iz katerih se lahko veliko naučite. Problem pri sami SEO optimizacijia pa je pri razumevanju vseh teh informacij in različnih taktik.

Na spletu obstaja ogromno virov in informacij za učenje o SEO optimizacije
Na spletu obstaja ogromno virov in informacij za učenje o SEO optimizacije

Storitev SEO opitmizacija spletne strani

Kaj vključuje?

Zelo pogosto opažamo, da imajo naročniki težavo pri razumevanju storitve SEO optimizacije spletne strani in kaj le ta vključuje. Ključnega pomena pri tem je, da je potrebno stranki razložiti točno, kaj lahko pričakujejo od storitve SEO optimizacije.

Da bo razumevanje storitve lažje, smo za vas pripravili podrobno predstavitev kaj vključuje.

Začnimo projekt Pokliči