Novice

 Nasveti za izboljšanje rezultatov iskanja na lokalni ravni

Nasveti za izboljšanje rezultatov iskanja na lokalni ravni

Četrtek, 30. julij 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Ne pridobite veliko lokalnega prometa na strani? Za vas smo pripravili smernice, ki vam bodo pomagale povečati število lokalnega prometa na vaši spletni strani.

Za iskalce, ki nujno potrebujejo informacijo o izdelku in storitvi, je najpomembnejše, da hitro najde prave rezultate. Rezultat tega je, da je iskalnik Google začel poudarjati lokalne rezultate iskanja, kar pomeni, da so rezultati iskanja odvisni od lokacije, kjer opravite iskanje. Visoko uvrščanje na lokalnih rezultatih iskanja je ključna za vsako spletno stran podjetja, ki se želi uvrščati pred konkurenco na lokalni ravni.

Kaj je so lokalni rezultati iskanja?

Lokalni rezultati iskanja so tesno povezani z geografsko lokacijo, kjer uporabnik opravi iskanje. Takšna iskanja se lahko pojavijo tudi, ko uporabniki vključijo lokalno ključno besede v iskalni niz, kot npr. "Izdelava spletnih strani Ljubljana" ali "italijanska restavracija blizu mene" ali pa ko spletni iskalnik določi lokacijo uporabnika, glede na podatke, ki jih pridobi iz naprave uporabnika.

Kaj je lokalna SEO optimizacija?

Lokalna SEO optimizacija spletne strani se osredotoča na optimiziranje spletne strani za lokalno iskanje rezultatov. Vse več podjetij se osredotoča na lokalno optimizacijo njihove spletne strani. S taktiko boljše lokalne uvrstitve na strani rezultatov spletnih iskalnikov, želijo podjetja izboljšati svojo lokalno prepoznavnost in privabiti uporabnike, da jih obiščejo.

Takšno strategijo (lokalna SEO optimizacija) priporočamo vsem podjetjem in poslovnim subjektom, ki imajo fizične poslovalnice in bi radi pridobili več strank, ki se nahajajo v bližini.

Primer lokalnega iskanja v aplikaciji Google Maps
Primer lokalnega iskanja v aplikaciji Google Maps

Kaj pridobi vaša dejavnost z dobro lokalno optimizacijo spletne strani?

Glede na navedbe Search Engine Journal-a je lokalna optimizacija spletne strani izjemno pomembna, saj vaša dejavnost lahko ogromno pridobi. Statistika govori naslednje: 

  • 78% lokalnega iskanja je narejenega preko mobilne naprave z namenom, da iskalec opravi nakup v fizični trgovini 
  • 71% iskalcev trdi, da poiščejo lokacijo podjetja z namenom potrditve naslova, predno se odpravijo na pot (v kolikor ga bodo obiskali prvič) 
  • 50% iskalcev, ki so opravili lokalno iskanje na njihove telefonu, je obiskalo fizično poslovalnico, ki so jo iskali 
  • 18% lokalnega iskanja preko mobilne naprave, vodi v realizacijo nakupa v manj kot enem dnevu 

Zgornja statika nam pove, kako velik vpliv ima lokalno iskanje na pridobivanje potencialnih strank.

Lokalno iskanje prinaša mnoge koristi za vašo dejavnost
Lokalno iskanje prinaša mnoge koristi za vašo dejavnost

Dejavniki, ki vplivajo na lokalno iskanje

Za boljše lokalno uvrščanje v rezultatih iskanja na spletnih iskalnikih je potrebno upoštevati nekatere dejavnike, ki neposredno vplivajo na lokalno iskanje:

Zaključne misli

Današnji svet je povezan bolj kot kadarkoli prej, saj so nam informacije na voljo vedno in s preprostim klikom na gumb. Iskalci informacij pa si želijo zanesljive in priporočene informacije o storitvah in izdelkih, ki so blizu njihove lokacije. Te rezultate želijo hitro, saj jih to v tistem trenutku zanima.

Z dobro optimizacijo in strategijo za lokalno iskanje, boste lahko pridobili nove stranke za vašo dejavnost, saj se bo vaša spletna stran uvrščala visoko v rezultatih iskanja, poleg tega pa jim boste ponudili prave informacije ob pravem času in to tistim, ki to potrebujejo. Za vsa podjetja, ki imajo lokalno poslovalnico (restavracija, trgovina, izposojevalnica koles, avtomobilov, itd.) mora nujno imeti narejeno strategijo za lokalno iskanje.

Zdaj je skrajni čas, da se začnete ukvarjati z lokalno optimizacijo vaše spletne strani. Ne glede na to, da je pandemija ohromila turistična potovanja in obiske, je lokalno iskanje pomembno bolj kot kadarkoli prej.