Novice

Kaj je “helpful content” in zakaj je pomemben?

Kaj je “helpful content” in zakaj je pomemben?

Googlove spremembe algoritma pomembno vplivajo na uvrstitve spletnih strani

Ponedeljek, 4. december 2023

SEO optimizacija spletnih strani je Sizifovo delo, ki se dobesedno nikoli ne konča. Danes smo lahko prvi za določen iskalni niz, že jutri pa so lahko naši rezultati povsem drugačni. Spletni iskalnik Google z nenehnimi posodobitvami svojega algoritma igra ključno vlogo pri oblikovanju rezultatov na strani iskalnika.

Septembra letos 2023 je Google objavil eno izmed pomembnejših posodobitev - t.i. “helpful content” oz. smernice za pripravo vsebine na spletni strani. Že prej je bil največji poudarek na uporabniku, sedaj pa želi Google izpostaviti strani, ki imajo vsebino, katera resnično koristi končnemu uporabniku.

Helpful content guide oz. smernice za pripravo vsebine na spletni strani bodo imele vpliv tudi na bodoča iskanja v spletnem iskalniku Google.

Kaj je helpful content?

Helpful content je več kot le dobro napisano ali informativno besedilo. Predstavlja smernice za ustvarjanje vsebine, ki daje vrednost in pomembnost bralcu, kateremu je namenjena. Po Googlovih smernicah (moto je ustvariti koristne, točne in za ljudi pripravljene vsebine) takšne vsebine ne bi smele le odgovarjati na uporabnikova vprašanja, ampak jim tudi zagotoviti celovito razumevanje teme. To pomeni, da na strani podrobno predstavite celotno tematiko. Prav tako pa mora vsebina uporabniku predstavljati dodano vrednost, se pravi, potrebno je vzbuditi željo po deljenju take vsebine (da jo priporočajo), ali da si jo shranijo.

Več o helpful content si lahko preberete v članku: helpful content update.

Kako pripraviti vsebino, da izpolni smernice?

Priprava vsebin za spletno stran, ki so v skladu z Googlovimi smernicami, vključuje večplasten pristop:

  • Raziskovanje in izvirnost: poglobite se v tematiko. Pomembno je, da ponudite edinstven pogled in ugotovitve. To bi lahko vključevalo izvirne raziskave, podrobne študije primerov ali intervjuje s strokovnjaki iz področja.
  • Strokovnost in avtoriteta: če želite biti relevantni, morate predstaviti svojo strokovnost in avtoriteto na obravnavanem področju. Vključite relevantne vire, citirajte avtorje in povezave do njihovih strokovnih kvalifikacij in člankov. Na ta način boste utemeljili strokovnost.
  • Celovita obravnava teme: temeljito pokrijte svojo temo. To ne pomeni, da se osredotočite samo na bistvo. Pravilno naslovite tudi sorodna vprašanja, ki bi jih uporabnik lahko imel. Na ta način boste v očeh uporabnika tisto spletno mesto, na katerem dobi vse potrebne informacije.
  • Uporabniku prijazna spletna stran: zagotovite, da so vaše vsebine enostavno dostopne in berljive. Uporabite naslove, alineje in slike za lažjo berljivost. Uporabniška izkušnja je pomemben del, ki vpliva na uspešnost vaše spletne strani.
  • Tehnična SEO optimizacija: medtem, ko se osredotočate na vsebino, ne zanemarite tehničnih vidikov SEO optimizacije vaše spletne strani, kot so mobilna prijaznost, hitrost odpiranja strani in strukturirani podatki. Ti elementi prispevajo k boljši uporabniški izkušnji in pomagajo iskalnikom pri pregledu in razumevanju vaše vsebine.

Primer iz prakse

Predstavljajte si spletno stran agencije, ki se ukvarja z digitalnim marketingom. Koristen članek za njihovo branžo bi lahko raziskoval vpliv umetne inteligence (AI) na strategije digitalnega marketinga. V članku bi poleg osnovnih konceptov umetne inteligence dodali še:

  • Primere iz prakse – kako se uporablja AI
  • Študije primerov
  • Primere orodij
  • Citat ali intervju s kakšnim od strokovnjakov
  • Dodatno gradivo
  • Itd.

Tak članek ne bo le informativen, temveč bo bralca opremil s praktičnim znanjem in orodji, ki jih lahko takoj začne uporabljati.

Celovita obravnava teme na spletni strani je predpogoj za dober rezultat
Celovita obravnava teme na spletni strani je predpogoj za dober rezultat

Česa se je potrebno izogibati?

Do sedaj smo lahko spoznali, kako pomembno je ustvarjanje vsebine po smernicah iskalnika Google. Prav tako pa ne smemo pozabiti na pasti, ki lahko negativno vplivajo na naše rezultate in tako porušijo vso trdo delo. Spodaj najdete seznam, katerim stvarem se je potrebno izogniti:

  • Prekomerna SEO optimizacija: čeprav je SEO pomemben, lahko prekomerna optimizacija vaših vsebin z obilico ključnih besed ali osredotočanjem izključno na algoritme iskalnikov privede do vsebin, ki se zdijo nenaravne in nezanimive za bralce. Ključnega pomena je ravnovesje oz. sledenje principu priprave vsebin za uporabnike, ne za algoritem spletnega iskalnika.
  • Zanemarjanje namena uporabnika: neusklajenost vaših vsebin z dejanskimi potrebami in interesi vaših ciljnih uporabnikov je pogosta napaka. Vsebine bi morale naslavljati vprašanja in probleme, za katere vaša publika išče odgovore, namesto tistega, kar vi domnevate, da bi morali vedeti. Ujemanje vsebine z namenom iskanja je zato ključno.
  • Nizkokakovostne vsebine: izogibajte se ustvarjanju površinskih vsebin, ki jim primanjkuje globine in podrobnosti. Vsebine, ki le delno opisujejo temo, brez da bi zagotovile bistvene vpoglede ali dodale vrednost že obstoječim pojmom, po vsej verjetnosti ne bodo zadovoljile uporabnikov.
  • Plagiatske vsebine: kopiranje vsebin iz drugih virov ne škodi le SEO optimizaciji spletne strani, ampak lahko negativno vpliva na vašo verodostojnost. Vedno si prizadevajte za izvirnost in avtentičnost v vaših vsebinah. Seveda ni mogoče določene teme povsem na novo predstaviti, lahko pa ji dodate svoj unikaten pogled ali lasten primer iz prakse.
  • Zanemarjanje uporabniške izkušnje: še vedno se pojavlja napaka ignoriranja uporabniške izkušnje. Spletna stran mora biti hitra, enostavna za uporabo, berljiva in jasno mora biti začrtana uporabnikova pot do cilja, katerega želite, da doseže.
  • Zastarele oz. ne relevantne vsebine: zastarele informacije lahko zavajajo bralce in škodujejo vaši verodostojnosti. Redno pregledujte in posodabljajte svoje vsebine, da zagotovite, da ostanejo točne in na ta način relevantne za vaše uporabnike.
  • Ignoriranje povratnih informacij uporabnikov: zanemarjanje mnenj uporabnikov in ignoriranje podatkov iz statistike (npr. engagement rate v novi GA4 analitiki) lahko negativno vpliva na bodoče rezultate vaše spletne strani, prav tako pa lahko zamudite številne priložnosti.

Z izogibanjem tem pastem lahko zagotovite, da vaše vsebine ne le sledijo najboljšim praksam SEO optimizacije in helpful content smernic, ampak resnično dajejo dodatno vrednost vaši ciljni publiki.

Zero click search

Kaj je Zero click serach?

Zero click search oz. po slovensko Iskanje brez, da bi kliknili na povezavo. Primer takšnega iskanja je naprimer ko v iskalnik Google vpišemo "koliko je star Luka Dončić?" V tem primeru bo Google kot prvi rezultat pokazal kar odgovor na zastavljeno vprašanje. Ni potrebnega dodatnega klika na povezavo, saj nam iskalnik že sam takoj ponudi odgovor.

Kako se pripravimo na Zero click search?

Z novo posodobitvijo iskalnika Google, ki jo pričakujemo v prihodnjem letu, bo vse več takšnih rezultatov, saj bo iskalnik namesto nas iskal vsebino na drugih straneh in nam jo smiselno prikazal. To je tudi eden od razlogov, zakaj pripraviti vsebino spletne strani glede na navedene smernice.

Zakaj je pomembno slediti smernicam ustvarjanje vsebine “helpful content”?

V dobi zero click iskanja, kjer so odgovori pogosto prikazani neposredno v rezultatih iskanja, je ustvarjanje koristnih vsebin še toliko bolj pomembno. Vaše vsebine bodo morale biti dovolj prepričljive, da spodbudijo uporabnike, da kliknejo za bolj podrobne informacije na strani rezultatov spletnega iskalnika. Na ta način bo tudi spletni iskalnik znal prikazati rezultate v obliki, ki bo ustrezala novemu prikazu rezultatov iskanja.

Vpliv posodobitve na uvrstitve spletnih strani

Googlova posodobitev algoritma in helpful content smernic je imela pomemben vpliv na uvrstitve spletnih strani na strani rezultatov iskanja. Spletne strani, ki so dajale prednost zgolj SEO taktikam, namesto ustvarjanju uporabne vsebine za uporabnike, so doživele upad v svojih uvrstitvah na strani rezultatov iskanja. Strani Search Engine Journal in Search Engine Land poudarjata pomen uravnoteženega pristopa, kjer je SEO taktike potrebno podpreti tudi s kakovostno vsebino.

Zaključek

Googlova posodobitev služi kot opomnik, da bi moral biti primarni cilj vsake uspešne spletne strani ustvarjanje vsebin, ki naslovijo potrebe ter interese uporabnikov in ne le osredotočanje na dobro uvrstitev v iskalnikih. Ustvarjanje takšne vsebine bo pozitivno vplivalo tudi na samo SEO optimizacijo spletne strani in na dobro uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika. Prav tako pa boste s tem ustvarili dobro osnovo in boste pripravljeni na spremembe, ki se bodo v prihodnjem obdobju zgodile na strani prikaza rezultatov spletnih iskalnikov.