Novice

Potrjeni dejavniki, ki vplivajo na uvrščanje na brskalniku Google

Potrjeni dejavniki, ki vplivajo na uvrščanje na brskalniku Google

Četrtek, 27. oktober 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Največji spletni iskalnik Google skoraj nikoli neposredno ne razkrije dejavnikov, ki vplivajo na uvrščanje spletnih strani na strani rezultatov iskanja. To je sicer povsem razumljivo, saj Googlov cilj ni, da nam bo podrobno razkril, kaj moramo storiti, da bi se naša spletna stran dobro uvrščala. Za Google je zagotovo boljše, da uberemo hitrejšo pot in se poslužimo Google oglaševanja.

Google oglaševanje je sicer najhitrejša pot, s katero dosežemo visoke pozicije na strani rezultatov spletnega iskalnika. Vendar pa ne smemo pozabiti tudi na samo SEO optimizacijo spletne strani. S SEO optimizacijo poskrbimo za higieno spletnega mesta in zagotovimo, da se naša spletna stran uvršča visoko na strani rezultatov organskega iskanja. Dobro optimizirana spletna stran se odraža tudi v cenejšem oglaševanju (bolj kot je optimizirana spletna stran, cenejša je cena klika na oglas).

Kljub dobrem skrivanju pa poznamo nekaj dejavnikov, ki zagotovo vplivajo na uvrstitev spletne strani. Nekatere od njih vam predstavljamo v tem članku.

Varna stran – HTTPS

Varnost je v zadnjih letih vedno bolj v ospredju. To je pomemben znak tudi za Google. Google na strani rezultatov iskanja prikaže, ali je spletna stran varna, ali ne. Varne strani označi z zeleno obarvanim znakom, ki signalizira iskalcu, da je spletna stran varna za uporabo.

Spletno stran zavarujemo z uporabo SSL certifikata, ki kriptira povezavo med spletnim brskalnikom uporabnika in spletnim strežnikom. Več o varni HTTPS povezavi si lahko preberete v članku HTTPS ali ga potrebujemo.

Primer varne HTTPS povezave
Primer varne HTTPS povezave

Prilagojenost mobilnim napravam

Dandanes več kot 50% obiskovalcev spletnih strani obišče spletno stran preko svojega mobilnega telefona. Naš nepremičninski portal Nepremičnine Si21 obišče več kot 75% obiskovalcev preko mobilnih telefonov. Zato je ključno, da je vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave. Poleg tega je Google že leta 2015 začel upoštevati prilagojenost mobilnim napravam kot enega izmed dejavnikov, ki vplivajo na uvrščanje spletne strani na strani rezultatov iskanja.

Google je pred leti tudi spremenil prioriteto iskanja in sedaj uporablja za uvrščanje t.i. prioritetno mobilno indeksiranje.

Sveža vsebina

Vsebina je najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na dobro uvrščanje spletne strani. Zato je skrb za vsebino na spletni strani ključna. Poleg tega pa je pomembno, da vsebino tudi redno osvežujete. Glede na vrsto posla je pomembno, da redno dodajate novo vsebino. Še posebej to velja za panoge, kjer je veliko novosti, novic, itd. Če boste želeli doseči visoke uvrstitve, boste morali redno skrbeti za svežo vsebino.

Verodostojnost in izvirna vsebina

V svetu lažnih novic je pomembno, da je vsebina na vaši spletni strani verodostojna. To pomeni, da je vsebina podkrepljena s študijami primera, z avtorsko vsebino, itd. Zelo pomembno je, da vsebini dodate lasten vložek, ki podkrepi vašo verodostojnost in doda dodatno veljavo. Nihče ne pričakuje, da boste odkrili nekaj novega, lahko pa vsaki stvari dodate vaš primer iz prakse, ki bo dodal vrednost določeni temi.

Namen iskanja

Razumevanje namena iskanja je izjemno pomembno za razumevanje iskanja uporabnikov. V kolikor ne razumete namena iskanja, potem skoraj zagotovo ne boste dosegli dobrega rezultata na strani rezultatov.

Za lažje razumevanje vam priporočamo branje članka Namen iskanja.

Hitrost spletne strani

Hitrost je pomemben dejavnik, ki vpliva na uvrstitev spletne strani. Vpliva tako na mobilno, kot tudi namizno različico spletne strani.

Prav tako je hitrost pomembna za samo tehnično SEO optimizacijo spletne strani. Pri tem pa je pomembno vedeti, da ne potrebujete najhitrejše spletne strani, ampak da ponudite dovolj hitro spletno stran. Google kaznuje z nižjo uvrstitvijo tiste spletne strani, ki s svojo počasnostjo poslabšujejo uporabniško izkušnjo uporabnikom.

Hitrost spletne strani je tesno povezana z uporabniško izkušnjo, zato je pomembno, da je spletna stran dovolj hitra, da ne vpliva na slabo izkušnjo.

Vsiljiva vmesna okna

Vsiljiva vmesna okna so poznana tudi kot pop up okna. Le te Google vidi kot vsiljiva, če uporabniku zakrijejo pogled na vsebino. Vsiljiva okna skazijo uporabniško izkušnjo, saj se po navadi pojavijo brez, da bi uporabnik karkoli naredil. To je tudi razlog, zakaj so pop up okna eden izmed najbolj motečih elementov za uporabnike spletnih strani.

Vse, kar vpliva na uporabniško izkušnjo, je dejavnik, ki ga Google vzame v obzir. To imenujemo izkustveni signali oz. po angleško: Page Experience signals.

Povratne povezave

Povratne povezave so povezave, ki vodijo iz ene spletne strani na drugo spletno stran. Predstavljajo enega izmed pomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na splošno uvrstitev spletne strani. Še posebej to velja, če imate kvalitetne povezave iz spletnih strani, ki imajo dobro oceno in avtoriteto.

Pri nabiranju povratnih povezav bodite previdni, saj lahko povezave iz t.i. spam spletnih strani negativno vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani.

V našem portfelju imamo kar nekaj kvalitetnih portalov z visokim obiskom in avtoriteto (Si21, Avto.info, Nepremičnine Si21, Novogradnje, itd.), kamor lahko objavite vaš članek. Za več informacij in za cenik nas kontaktirajte.

Avtoriteta domene

Avtoriteta domene je pomemben dejavnik pri SEO optimizaciji spletnih strani. Višja avtoriteta domene namreč povečuje možnosti spletne strani za boljše uvrščanje v rezultatih organskega iskanja spletnega iskalnika. To pomeni, da če ima spletna stran visoko avtoriteto domene, bo večja možnost, da bo uvrščena višje na seznamu rezultatov iskanja.

Zgoraj smo našteli nekaj dejavnikov, ki potrjeno vplivajo na uvrstitev vaše spletne strani. To pa ne pomeni, da so to edini dejavniki. Obstaja jih več sto in nihče točno ne ve, kateri so vsi. So pa zgornji dejavniki pomembni, da jih morate vzeti v obzir pri strategiji vaše spletne strani. Za več koristnih informacij pa vam svetujemo, da si preberite članke na temo SEO optimizacije in spletnih strani.