Novice

Kaj je hitrost spletne strani in kako vpliva na uporabnika

Kaj je hitrost spletne strani in kako vpliva na uporabnika?

Sreda, 13. januar 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Nič ni slabšega za obiskovalca, ki želi obiskati spletno stran, da se le-ta počasi nalaga. V današnjem času že najmanjša zamuda pri odpiranju spletne strani vpliva na vedenje obiskovalcev, ki v takšnem primeru zapustijo spletno stran in se vrnejo nazaj na stran rezultatov v iskalniku.

Hitrost spletne strani je ključen dejavnik, če želite obdržati obiskovalce na vaši spletni strani. Zato je potrebno v primeru, da se vaša spletna stran odpira počasi, reagirati in izboljšati hitrost odpiranja vaše spletne strani.

Kako testirati hitrost spletne strani?

Kako testirati hitrost spletne strani? Kako hitrost vpliva na vašo spletno stran? Ali obstaja način kako izboljšati hitrost spletne strani za vaše obiskovalce? To je le nekaj vprašanj, ki se vam porajajo kot lastniku spletne strani.

K sreči obstaja veliko orodji in načinov, s katerimi lahko testirate in izboljšate hitrost vaše spletne strani. V kolikor se bo vaša spletna stran hitro odpirala, boste poskrbeli za pozitivno uporabniško izkušnjo obiskovalcev, kar bo povečalo možnost za njihov ponovni obisk.

Predno pa vam naštejemo orodja, s katerimi lahko testirate hitrost vaše spletne strani, poglejmo kaj pomeni hitrost spletne strani in zakaj je pomembna.

Kaj je hitrost spletne strani?

Hitrost spletne strani pomeni kako hitro se spletna stran naloži uporabniku oz. obiskovalcu. Sama hitrost se zračuna kot povprečje odpiranja več strani. Hitrost strani oz. hitrost nalaganja se nanaša na čas odpiranja elementov kot so teksti in slike, dokler se ne prikaže spletna stran v celoti.

Dandanes so nekateri uporabniki tako zahtevni, da stran zapustijo tudi v primeru najmanjšega zastoja v odpiranju spletne strani. Nekatere raziskave so pokazale, da uporabniki zapustijo spletno stran, če se le-ta nalaga več kot 400 milisekund (dobesedno hitreje, kot da bi trepnil z očesom).

Zakaj je pomembna hitrost spletne strani?
Zakaj je pomembna hitrost spletne strani? Avtor: Photo by paolo candelo on Unsplash

Zakaj je pomembna hitrost spletne strani?

Kot že omenjeno, hitrost spletne strani vpliva na to, ali bo uporabnik ostal na vaši spletni strani ali ne. Vendar to ni edini pomemben dejavnik.

Hitrost ima ključno vlogo tudi pri SEO optimizaciji spletne strani. Boljša kot je hitrost, več možnosti ima vaša spletna stran, da se uvrsti visoko na strani rezultatov spletnih iskalnikov. Nalaganje spletne strani ima zlasti veliko vlogo za spletni iskalnik Google, za katerega je sama hitrost ene ključnih lastnosti, ki vpliva na to ali se bo spletna stran znašla visoko na strani rezultatov iskanja.

Ni realno pričakovati, da se bo vaša spletna stran uvrščala visoko, v kolikor je počasna.

Kako izboljšati hitrost spletne strani?

Hitrost spletne strani je različna. Obstaja dve hitrosti spletne strani:

  • Hitrost mobilne različice spletne strani
  • Hitrost namizne različice spletne strani

Za samo hitrost spletne strani se poskrbi že v sami fazi izdelave spletne strani. Z optimizacijo programerske kode lahko poskrbimo, da se bodo elementi na spletni strani hitro nalagali in posledično bo hitrost nalaganje spletne strani boljša.

Ni pa vse v sami izdelavi spletne strani. Na hitrost spletne strani vpliva tudi velikost slik, ki jih naložimo na spletno stran preko CMS urejevalnika. V zadnjih letih smo opazili, da upravljalci spletnih strani ne optimizirajo slik za spletne strani. Programersko se lahko slike optimizirajo do določene mere, vendar v primeru, da naložite 10MB veliko slika na stran, je ni mogoče močno skompresirati. Pomembno je, da so vaše slike kakovostne, vendar ne pozabite, da so lahko te slike tudi “težke” in s tem upočasnjujejo odpiranje spletne strani. Zato je pomembno, da slike optimizirate in s tem poskrbite za osnovno “higieno” spletne strani, kar bo pozitivno vplivalo na hitrost odpiranja spletne strani.

Orodja za testiranje hitrosti spletne strani

Verjetno se sprašujete, ali obstaja kakšno orodje, s katerim bi lahko testirali hitrost vaše spletne strani? Na srečo obstaja veliko različnih orodji in aplikacij, s katerimi lahko izmerite hitrost vaše spletne strani. Niso pa vsa orodja namenjena vsakomur. Uporabnost samih orodji je v veliki meri odvisna od vašega znanja na tem področju.

V Kabiju pri analizi hitrosti spletne strani pomagamo in svetujemo strankam, tako da same ne potrebujejo znanja iz tega področja.

V tem članku vam bomo na kratko predstavili samo dve orodji, ki jih tudi mi uporabljamo najpogosteje (z malo brskanja pa boste našli še mnogo drugih):

1. Google PageSpeed Insights

Če se ukvarjate s SEO optimizacijo spletne strani ali če enostavno želite testirati hitrost vaše spletne strani, ima spletni iskalnik Google odlično rešitev Google PageSpeed Insights. S tem orodjem lahko merite hitrost vaše spletne strani, tako mobilno, kot tudi namizno različico. Analiza rezultatov pa je bolj primerna za poznavalce SEO optimizacije in pa razvijalce.

Google Speed Insight
Google Speed Insight Avtor: Vir: Google Speed Insight

2. GTMetrix

GTMetrix je orodje za testiranje hitrosti spletne strani, ki je primerno za začetnike. Analiza rezultatov je zelo podrobna in prikazana z grafi, ki omogočajo, da hitro identificirate kaj je potrebno popraviti na vaši spletni strani.

GTMetrix
GTMetrix Avtor: Vir: GTMetrix

Izboljšate hitrost spletne strani

Hitrost spletne strani je eden ključnih dejavnikov spletne strani, saj vpliva na mnogo stvari predvsem pa na SEO optimizacijo in na vedenje uporabnika spletne strani. V kolikor ne poskrbite za hitrost, lahko to negativno vpliva na vašo uvrstitev v spletnih iskalnikih, na manj sledi, kar lahko vodi v zmanjšanje prodaje. Zato je pomembno, da si vzamete čas in testirate hitrost vaše spletne strani in jo tudi izboljšate, če je to potrebno. Pri tem pa vam lahko pomagamo mi.

Na podlagi tega članka lahko zaključimo, da je hitrost spletne strani ključnega pomena za uporabniško izkušnjo in uspeh spletnega poslovanja. Počasna spletna stran lahko povzroči frustracijo pri uporabnikih in zmanjša njihovo zanimanje za spletno stran. Poleg tega lahko negativno vpliva na SEO in konverzije. Zato je pomembno, da izboljšamo hitrost spletne strani, kar lahko dosežemo z uporabo optimizacijskih tehnik, kot so zmanjševanje velikosti slik in videoposnetkov, uporaba predpomnilnika, optimizacija kode in še več. Če želite zagotoviti uspešnost vaše spletne strani, morate nenehno spremljati njeno hitrost in skrbeti za optimalno delovanje.