Vade

Produkti Vade so usmerjeni predvsem v zaznavanje različnih tipov zlonamernih elektronskih sporočil. Med takšne tipe sodijo naslednje skupine:

 • zaznavanje različnih tipov SPAM sporočil
 • zaznavanje splošnih PHISHING sporočil
 • zaznavanje usmerjenih SPEAR PHISHING sporočil
 • zaznavanje sporočil prevare - SCAM sporočila
 • zaznavanje različnih sporočil z nevarnimi priponkami - MALWARE sporočila
 • zaznavanje različnih tipov SOCIAL NETWORKS sporočil

Dodatno Vade naslavlja tudi določene “pomožne” izzive:

 • Kako učinkovito in varno izvajati samodejno odjavo od neželenih sporočil
 • Kako učinkovito in transparentno zaznati phishing in podobne zlonamerne spletne strani, katerih URL se nahaja v elektronskih sporočilih

Napredni e-poštni filter, ki se osredotoča na vsebino in kontekst, uporablja strojno učenje in umetno inteligenco (AI) za zagotavljanje zaščite pred vsemi grožnjami, vključno z Zero-day grožnjami. Zaščita deluje že ob prvem koraku napada.

Kako uporabljati Vade?

Vade rešitve se lahko implementirajo na več načinov, tako da so primerne za vsako okolje:

 • prehod v oblaku: pošto se preko MX zapisov preusmeri v Vade oblak (ki se nahaja znotraj EU), kjer se sporočila pregledajo in dostavijo samo tista, ki so varna.
 • Microsoft 365 (Office 365): če uporabljate rešitev Microsoft 365, se Vade enostavno vključi kot dodatna storitev in prične takoj delovati.

Na voljo je tudi dvotedensko testiranje delovanja, med katerim lahko v praksi vidite, kako učinkovita je rešitev.

Zakaj je Vade tako uspešen pri zaznavanju zlonamerne elektronske pošte?

Vade algoritmi delujejo na sodobnih principih uporabe strojnega učenja, umetne inteligence in hevrističnega pristopa.

To je predvsem možno zaradi ogromne baze podatkov, ki jih Vade algoritmi črpajo iz “dnevnih informacij”, ki jih Vade pridobi pri pregledovanju elektronske pošte po celem svetu.

Algoritmi učinkovito identificirajo posamezne sumljive točke v elektronski pošti, kjer je predvsem pomembno, da se vsako poročilo pregleduje kot celota (ne pregleduje se ločeno morebitna zlonamernost priponke, ločeno morebitna zlonamernost URL linka, ipd.), hkrati pa je poročilo pregledovano v kontekstu uporabnika (kdaj je bilo poslano, komu je bilo poslano, zakaj je bilo poslano, ipd.).

Kdo je Vade?

Vade je Francosko podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 2009. Podjetje je usmerjeno v razvoj rešitev za varovanje in zaščito elektronske pošte. Vade na eni strani razvija patente in modele za različne napredne tipe zaščit elektronske pošte, na drugi starni pa razvija lastne produkte.

Vade tako na primer na eni strani sodeluje s podjetjem Cisco, ki je v svoje produkte zaščite elektronske pošte vkomponiral Vade algoritme za identifikacijo neželene pošte, na drugi strani pa ima Vade na svojih produktih več tisoč lastnih strank – poslovnih uporabnikov.

Vade se tako lahko pohvali, da njihovi produkti vsak dan pregledajo 100 milijard elektronskih sporočil, s čimer je Vade vodilno svetovno podjetje na področju varovanja in zaščite elektronske pošte.

Glavne prednosti Vade

Poleg odličnih algoritmov filtriranja in zaznavanja zlonamerne pošte, prinašajo Vade produkti tudi dodatne prednosti:

 • poenostavljajo mehanizme filtriranja. Obstoječi spam-filter sistemi so pomanjkljivi, a hkrati v resnici zelo zapleteni. Vade z avtomatizacijo strojnega učenja to zapletenost odvzame skrbnikom
 • omogočajo boljšo in prijaznejšo izkušnjo za uporabnike. Možna je prilagoditev opozoril, uporaba banner opozoril, samodejno premikanje med mapami sporočil, ipd.

Vade deluje na principu SOC mehanizmov.