Novice

 Zakaj je pomembna vsebina spletne strani?

Zakaj je pomembna vsebina spletne strani?

Vsebina za spletno stran mora biti pripravljena pred izdelavo spletne strani.

Torek, 15. september 2020
Posodobljeno: Petek, 31. marec 2023

Včasih se nam zgodi, da so stranke začudene, ko jim povemo, da je potrebno večino vsebine za spletno stran pripraviti že pred samo izdelavo spletne strani in tudi pred samim oblikovanjem spletne strani.

Razlog zato je povsem preprost, od vsebine je odvisna konča oblika in funkcionalnost spletne strani in ne obratno.

Veliko povpraševanj dobimo na naslednji način: Mi želimo spletno stran, ki je podobna kot npr. Apple ali Microsoft. Naše prvo vprašanje je, ali imate pripravljeno vsebino za spletno stran, ki bo primerna za tako obliko strani? Odgovor je po navadi ne in da se bo vsebina pripravljala sproti s samo izdelavo spletne strani. Po naših več kot 25 letnih izkušnjah to ni dober način dela, saj lahko pride do veliko težav:

  • Vsebine je premalo in ne zadostuje obliki spletne strani
  • Vsebina pride z zamudo in se s tem podaljša čas izdelave spletne strani
  • Ni primernega slikovnega oz. stranka nima lastnega grafičnega gradiva, zato je potrebno sproti iskati primerne slike ali izdelovati unikatne grafike
  • Slaba uporabniška izkušnja - namesto, da vsebina diktira, kakšna bo oblika strani se zgodi ravno obratno, oblika strani diktira, kakšna naj bo vsebina
  • Itd.

Za kvalitetno izdelavo spletne strani se morate kot naročnik pripraviti. Mi, kot spletni specialisti, vam lahko pri tem pomagamo, svetujemo, predlagamo primere dobre prakse, itd. Vi sami pa morate vedeti kaj želite izpostaviti na spletni strani.

Kaj so prednosti pred pripravljene vsebine za spletno stran?

Prednosti pred pripravljene vsebine za spletno stran:

  • Na podlagi poslane vsebine je narejen design/ oblika spletne strani
  • Od vsebine je odvisna funkcionalnost spletne strani
  • Od vsebine je odvisna uporabniška izkušnja na spletni strani
  • Pripravljena vsebina je predpriprava za tehnično SEO optimizacijo spletne strani

Oblikovanje spletne strani

Oblikovanje spletne strani je v našem podjetju narejeno na podlagi:

  • Želja stranke
  • Celostne grafične podobe
  • Referenčnih primerov
  • Vsebine

Vsebina je tista od katere bo odvisna končna oblika spletne strani in nikakor ne sme biti to nič drugače. Na ta način se lahko poskrbi za uporabniško izkušnjo že v fazi oblikovanja. Poleg tega bo sam design/ oblika spletne strani primerna za vsebino, saj bo narejena točno na podlagi vsebine.

Funkcionalnost spletne strani

Funkcionalnost spletne strani pomeni kakšne napredne funkcije bo imela spletna stran. V primeru, da je vsebina že pripravljena, se lahko že pripravijo različne napredne funkcionalnost in animacije, ki bodo narejene in optimizirane točno na podlagi pripravljene vsebine.

Uporabniška izkušnja

Dobra uporabniška izkušnja ni odvisna od videza spletne strani, pač pa od vsebine. V kolikor je vsebina dobro pripravljena in jo dobimo pred samo izdelavo spletne strani, lahko poskrbimo za dobro pripravljeno uporabniško izkušnjo. Od same uporabniške izkušnje je odvisna konverzija na spletni strani.

Predpriprava za tehnično SEO optimizacijo spletne strani

Vsebina je in bo gonilo SEO optimizacije. Brez dobre vsebine lahko pozabite na dobro uvrstitev v spletnih iskalnikih, če tudi imate narejeno najboljšo tehnično optimizacijo spletne strani. Zato je pomembno, da je vsebina pripravljena vnaprej. Zelo pomembno je, da ustvarite dokument s pomembnostjo vsebine: kje naj se prikazuje vsebina, kaj naj se prikazuje na uvodni strani, kaj naj se prikazuje na pristajalni strani, itd. Ko imamo to pripravljeno, lahko začnemo s tehnično SEO optimizacijo spletne strani.

SEO optimizacija spletne strani
SEO optimizacija spletne strani

Vsebina naj bo vodilo

Kot ste lahko do sedaj prebrali, je od vsebine odvisna celotna spletna stran. Nič nam ne pomaga najlepša stran, najboljša uporabniška izkušnja ali najbolj optimizirana spletna stran, če nimamo osnov. Osnova pa je vsebina. Brez pred pripravljene vsebine se proces izdelave spletne strani lahko zelo podaljša in končni rezultat po navadi ni najboljši. Zato vam svetujemo, osredotočite se na vsebino, saj boste na ta način poskrbeli za dobro osnovo za ostale procese, katerih rezultat bo dobra spletna stran, ki vam bo prinesla prave obiskovalce in ki bo poskrbela za visoko stopnjo konverzij.

Vsebina je osnova za dobro spletno stran
Vsebina je osnova za dobro spletno stran

Vsebina je središče Googlove posodobitve “helpful content update”

Avgusta 2022 je Google posodobil svoj algoritem iskanja. Posodobitev je poimenoval Helpful content update oz. po slovensko posodobitev za koristno vsebino. Tako je vsebina še bolj utrdila pozicijo št. 1 po pomembnosti glede na katero se uvrščajo spletne strani na stran rezultatov iskanja. Glavni namen posodobitve je:

  • Vsebina mora biti napisana za ljudi in ne spletne iskalnike
  • Vsebina mora zadovoljiti pričakovanja obiskovalca
  • Vsebina mora biti dodana vrednost in ne kopija že neke obstoječe vsebine
  • Vsebina mora biti strokovna