Novice

Kaj lahko naredite za hitrejše odpiranje spletne strani?

Kaj lahko naredite za hitrejše odpiranje spletne strani?

Sreda, 14. julij 2021
Posodobljeno: Petek, 31. marec 2023

Hitrost spletne strani je eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na optimizacijo spletne strani in na uporabniško izkušnjo. Poleg tega je spletni velikan Google že leta 2010 objavil, da je hitrost spletne strani eden izmed dejavnikov, ki vpliva na uvrstitev spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika. V zadnji letih pa je hitrost z nadgradnjo Google iskalnika postala še pomembnejša. Danes si bomo pogledali na splošno kaj je hitrost spletne strani in kaj lahko naredite vi, da bo hitrost odpiranja spletne strani boljša.

Optimizacija hitrosti odpiranja spletne strani je ključna za izboljšanje uporabniške izkušnje in povečanje števila obiskovalcev. Med ključnimi dejavniki za hitrejše odpiranje spletne strani so optimizacija hitrosti, optimizacija slik, stiskanje datotek, uporaba predpomnjenja, minimizacija HTTP zahtev, izbira dobrega gostitelja, uporaba CDN-ja, izboljšanje strežnika in uporaba hitrejšega protokola. Razumevanje teh dejavnikov vam lahko pomaga pri izboljšanju hitrosti vaše spletne strani in s tem povečanju uporabniške izkušnje in uspeha vaše spletne strani.

Kaj je hitrost spletne strani?

Hitrost spletne strani pomeni, kako hitro se vaša spletna stran odpre uporabniku, ki odpre spletno stran. Kar nekaj časa je Google porabil, da je določil katere so prave metrike, na podlagi katerih merimo hitrost odpiranja spletne strani.

Google je na koncu vse metrike združil v 3 kategorije, ki vplivajo na hitrost odpiranja spletne strani:

  • Largest Contentful Paint – LCP
  • First Input Delay – FID
  • Comulative Layout Shift

Largest Contentful Paint

To je čas, ko se pri odpiranju spletne strani naloži največji element v vidnem polju. Velikokrat je največji vidni element slika, zato je pomembno, da se naredi optimizacija slike.

First Input Delay

Ta kategoija meri čas, ko element na strani postane aktiven. Vzemimo primer CTA gumba. CTA gumb se najprej naloži ni pa aktiven. Ko je aktiven, postane polno funkcionalen.

Cumulative Layout Shift

Ta kategorija meri, ali se element ob nalaganju strani premika ali ne. Najlažje je to predstavite, ko pridete na stran in vidite tekst, slika pa se še ni naložila, ko se naloži slika se tekst premakne. Zaželeno je, da je premikanja ob nalaganju elementov na spletni strani čim manj

O hitrosti spletne strani in vplivu na uporabnika smo pisali v eni izmed preteklih objav.

Kako izboljšati hitrost spletne strani?

Spodaj smo za vas pripravili seznam, s katerim si lahko pomagate pri izboljšanju hitrosti vaše spletne strani. Nekatere stvari je potrebno upoštevati pri izdelavi spletne strani, na druge lahko vplivate tudi sami, brez pomoči razvijalcev in programerjev.

Avtor: Freepik - www.flaticon.com

1. Določite dimenzije slik

Določanje dimenzije slik je enostaven proces, vendar tudi učinkovit. Z določeno dimenzijo slike, boste optimizirali premikanje elementov ob nalaganju strani (CLS).

2. Format slik

Večina spletnih strani uporablja naslednja formata slik PNG in JPEG. Obstajajo pa formati, ki še bolj skrčijo slike, kar pa ne vpliva na kvaliteto. Te formati so AVIF, JPEG 2000, WebP, itd. Težave pri teh formatih pa je, da določeni brskalniki ne podpirajo prikazovanja slik določenega formata. Ne prikazovanje slik pa lahko bistveno vpliva na uporabniško izkušnjo in ima lahko bistveno bolj negativne posledice, kot sama hitrost nalaganja PNG ali JPEG slik.

3. Kompresiranje/ stiskanje slik

Zaželeno je, da so slike skopresirane/ stiskane, ko jih dodajate na spletno stran. Naš CMS že sam v osnovi poskrbi za kompresacijo slik. Vsekakor pa priporočamo, da slike že prej obdelate ali v kakšnem spletnem urejevalniku slik ali pa v programu za slike.

4. Nalaganje elementov, ki se ne vidijo

Kot smo že zgoraj omenili, Google za hitrost odpiranja spletne strani vzame kaj se najprej prikaže na zaslonu. Zato je pomembno, da razvijalci pri izdelavi spletne strani upoštevajo, da se elementi, ki niso v vidnem polju, lahko naložijo pozneje, ko uporabnik do njih pride. Na ta način lahko prihranite veliko časa pri odpiranju strani, saj ni potrebno, da se naenkrat naloži celotna spletna stran.

Zaključne misli

Zgoraj našteti predlogi so le eni izmed mnogih, ki vplivajo na hitrost odpiranja spletnih strani. Na njih smo se osredotočili predvsem zato, ker so enostavni za implementacijo in za določene od njih ne potrebujete pomoči razvijalca. V kolikor želite, da optimiziramo hitrost vaše spletne strani, nas kontaktirajte in skupaj bomo našli rešitev, ki vam bo prinesla boljše rezultate.