Novice

SEO optimizacija spletne strani za telebane

SEO optimizacija spletne strani za telebane

SEO optimizacija spletne strani za začetnike

Četrtek, 23. februar 2023
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

V Kabiju se z oblikovanjem in izdelavo spletnih strani ukvarjamo že od leta 1994. V vseh teh letih nenehoma sledimo najnovejšim trendom v razvoju in oblikovanju, ki jih posvajamo in vključujemo v naše storitve. V zadnji desetih letih je nepogrešljiv del izdelave spletnih strani postala tudi SEO optimizacija spletnih strani.

Osnovno razumevanje SEO optimizacije je izjemno pomembno, če želite dosegati dobre rezultate na strani rezultatov spletnega iskalnika. Poleg tega vam dobra SEO optimizacija prinaša dolgoročen stabilen obisk.

Danes se pogosto srečamo s tem, da stranke in naročniki omenjajo SEO optimizacijo in njen pomen, o njej pa pravzaprav ne vejo veliko. Težava je predvsem v tem, da se osredotočajo na napačne stvari oz. da se osredotočajo na stvari, ki se jih lotimo šele takrat, ko osvojimo osnove. Brez dobrih osnov je nemogoče pričakovati dobre rezultate, kaj šele osvojiti napredne tehnike. Zato smo se odločili, da v tem članku predstavimo osnove SEO optimizacije, ki smo jih poimenovali – SEO optimizacija za začetnike.

“Hiše se nikoli ne začne graditi s tem, da najprej postavite streho. Brez izkopa in temeljev ni mogoče narediti konstrukcije, na katero se postavi streha. Povsem enaka zgodba je s SEO optimizacijo spletne strani.”

Kaj je SEO optimizacija spletne strani?

SEO (search engine optimization) optimizacija spletnih strani je postopek, s katerim povečamo organski promet (obisk) s strani spletnega iskalnika. Pravzaprav je SEO optimizacija skupek storitev, ki jih opravimo na spletni strani, katerih rezultat je višja uvrstitev na strani rezultatov spletnih iskalnikov.

Zakaj je pomembna SEO optimizacija spletne strani?

Ljudje smo se navadili, da kar nas zanima, kar potrebujemo in kar želimo, poiščemo na svetovnem spletu. To je tudi dober način, s katerim privabite ljudi na vašo spletno stran. Za iskanje najpogosteje uporabimo spletni iskalnik, kjer se lahko vaša spletna stran pojavi na strani rezultatov. Na strani rezultatov pa se ne boste pojavili, če v to ne boste vložili veliko truda. Vložek je izjemno pomemben, saj se tudi drugi (v mislih imamo predvsem vašo konkurenco) trudijo, da dosežejo čimboljše uvrstitve. Zato je pomembna SEO optimizacija spletne strani, da spletnemu iskalniku dokažete, da si zaslužite dobro uvrstitev.

Kaj so koristi SEO optimizacije?

Večina iskalcev poišče rezultate na prvi strani rezultatov spletnega iskalnika, kar v praksi pomeni: boljšo uvrstitev dosežete, več obiska boste prejeli na vašo spletno stran. Za razliko od ostalih kanalov je organski obisk s strani spletnega iskalnika stabilnejši. Razlog za to je, da je število iskanj za določene ključne besede stabilno iz meseca v mesec (za nekatere se pojavi trend cikličnosti, ki je odvisen od letnega časa).

Kdo ima korist od SEO optimizacije?

Koristi od SEO optimizacije imajo pravzaprav vsi lastniki spletnih strani, saj sama SEO optimizacija neposredno ne prinaša nobenih negativnih stvari, ki bi škodile vaši spletni strani.

Kako se lotiti SEO optimizacije?

SEO optimizacijo spletne strani se najpogosteje lotimo na naslednjih 5 korakov:

  • Raziskava ključnih besed
  • Ustvarjanje vsebine spletne strani
  • Tehnična SEO optimizacija
  • Urejanje on-site SEO optimizacije spletne strani
  • Grajenje povratnih povezav

Vsakega od korakov bomo na kratko opisali:

1. Raziskava ključnih besed

Raziskava ključnih besed je eden izmed temeljev SEO optimizacije in izjemno pomembna naloga, na katero se morate pripraviti in jo dobro opraviti. Izbira pravih ključnih besed namreč ni enostavna, saj za vsako ključne besedo, ki ima potencial za dober doseg, obstaja ključna besede, ki nima potenciala. Prav tako pa za ključne besede z veliko prometa običajno obstaja tudi velika konkurenca, kar vam bo vsaj na začetku preprečevalo, da se boste na te besede visoko uvrščali.

Za podrobnejšo analizo ključnih besed preberite članek: Kako se lotiti raziskave ključnih besed.

2. Ustvarjanje vsebine spletne strani

Naslednji korak SEO optimizacije je priprava vsebine. Po našem mnenju je to najpomembnejši korak, ki ga boste morali opraviti. Dobra oz. kvalitetna vsebina naj bo vodilo in najpomembnejši temelj vsake spletne strani. Nič nam ne pomaga najlepša stran, najboljša uporabniška izkušnja ali najbolj optimizirana spletna stran, če nimamo osnov. Osnova pa je vsebina. Brez dobro pripravljene vsebine se proces izdelave spletne strani lahko zelo podaljša in končni rezultat običajno ni najboljši. Zato vam svetujemo, da se osredotočite na vsebino, saj boste na ta način poskrbeli za dobro osnovo za ostale procese, katerih rezultat bo dobra spletna stran, ki vam bo prinesla prave obiskovalce in ki bo poskrbela za visoko stopnjo konverzij.

O pomembnosti vsebine smo se razpisali v članku: Zakaj je pomembna vsebina spletne strani.

3. Tehnična SEO optimizacija

Osnovna tehnična optimizacija se opravi že med samo izdelavo spletne strani. Po navadi vključuje storitve, kot so naprimer:

  • Priprava zemljevida strani – sitemap
  • Optimizacija hitrosti spletne strani
  • HTML naslovi
  • ALT oznake slik
  • SEO URL-ji
  • Hierarhija naslovov
  • Priprava strani za indeksacijo

Za lažjo revizijo tehnične SEO optimizacije smo pripravili kontrolni seznam revizije tehnične SEO optimizacije.

4. On-site optimizacija spletne strani

On-site SEO optimizacija je del SEO optimizacije, s katero optimiziramo spletno stran za boljše uvrščanje na strani rezultatov iskanja. Vključuje vidno vsebino na spletni strani (teksti, grafike, slike, itd.) in HTML izvorno kodo. Vse to lahko urejate s pomočjo CMS administracije spletne strani.

Za več informacij o on-site optimizaciji si oglejte članek on-site SEO optimizacija.

5. Grajenje povratnih povezav

Povratna povezava je povezava na neki drugi spletni strani, ki kaže na vašo spletno stran (uvodno stran ali dotično podstran). Povratne povezave so pomembne, ker so signal spletnim iskalnikom, kot je npr. Google, da se določeni spletni strani (viru) zdi vsebina na drugi spletni strani pomembna / koristna, zato na svoji spletni strani uporabi povezavo na dotično spletno stran.

Grajenje povratnih povezav bo vsekakor postala ena izmed pomembnih strategij, če boste želeli doseči visoko uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika. Zato vam svetujemo, da si preberete članek pomembnost povratnih povezav za SEO optimizacijo.

6. Avtoriteta domene

Avtoriteta domene je sicer relativna metrika ampak je zelo pomembna glede same SEO optimizacija. Večja kot je avtoriteta domene, večja je možnost, za boljše uvrščanje na strani rezultatov spletnega iskalnika. Poleg tega je to zelo pomemben podatek za grajenje zalednih povezav.

Za zaključek

Kot smo že napisali na začetku članka, je SEO optimizacija izjemno pomembna za vsakega lastnika spletne strani. Zato je pomembno, da razumete njen pomen in delovanje. To je tudi razlog, zakaj smo napisali ta članek, v katerem smo želeli pripraviti kratek in koristen vodič za vse tiste, ki se s SEO optimizacijo srečujete prvič.