Novice

 Trendi v izdelavi spletnih strani v letu 2021

Trendi v izdelavi spletnih strani v letu 2021

Prihodnost razvoja spletnih strani

Sobota, 5. december 2020

Ob koncu turbulentnega leta 2020, ko nas je vse svetovna pandemija prisilila da delamo in živimo drugače, sem se odločili, da se ozremo v bližnjo (upamo svetlejšo!) prihodnost. Pregledali bomo trende v izdelavi spletnih strani, ki jih pričakujemo v letu 2021.

Po nekaterih poročanjih obstaja na svetu že okoli 2 milijardi spletnih strani. Večina od nas, ne bo pregledala niti 1% vseh strani. Vendar pa vsaka izdelana spletna stran prispeva svoj delež k ustvarjanju boljših spletni strani.

Nekateri standardi v izdelavi spletnih strani se spreminjajo veliko hitreje, kot jih lahko implementiramo. Vendar pa je  pomembno, da poizkusimo čim več novosti implementirati čimprej. Poglejmo, kaj so trendi v izdelavi spletnih strani v letu 2021.

Progresivne spletne aplikacija PSA – PWA

Progresivne spletne aplikacija oz. PWA (progresive web application) niso nič novega, kar še ne bi obstajalo. Pričakujemo pa, da bo progresivne spletne aplikacije postale bolj razširjene, zaradi prednosti v tehnologiji, ki vplivajo na boljšo uporabniško izkušnjo.

Zakaj so progresivnih spletne aplikacije dobre?

PSA so dobre, ker omogočajo uporabniku, da brskajo po spletnih straneh z enako hitrostjo kot na namiznem računalniku kot na mobilnih napravah.

Izstopajoča prednost PSA je, da omogoča t.i. “push” obvestila, brez uporabe dodatnih aplikacij. Push obvestila so tudi eden izmed trendov digitalnega marketinga.

Progresivne spletne aplikacije spreminjajo uporabo interneta. Ne samo, da so izjemno hitre in da se naložijo v trenutku, pač pa jih lahko uporabimo tudi takrat, ko nismo povezani na internet, z vsemi funkcionalnostmi.

Glasovno iskanje

Glasovno iskanje postaja vedno bolj priljubljeno. Zlasti z uporabo pametnih naprav, kot so Amazon Alexa, Google Home in Applov Home Pod, se veča priljubljenost glasovnega iskanja. Poleg tega tudi ostale pametne naprave, kot so mobilni telefoni, ure, tablični računalniki, itd. omogočajo vse več funkcionalnosti, ki jih lahko upravljamo z glasom. Glavna prednost glasovnega iskanja je, da nam ni več potrebno fizično tipkati, kaj želimo poiskati. Namesto tega vprašamo napravo, kaj želimo in dobimo odgovor.

Glavni razlogi za uporabo glasovnega iskanja so:

  • Enostavna uporaba
  • Hitrost izvedbe
  • Odlična uporabniška izkušnja

Edina slabost, ki jo vidimo je slovenski jezik. Uporaba slovenskega jezika v svetovnem merilu napram angleškemu jeziku je minorna, zato ni realno pričakovati, da se bo glasovno iskanje močno razvilo še za slovenski jezik. Zato pa je smiselno, da se pri izdelavi spletnih strani, ki se predvsem osredotočajo na tuje trge osredotočimo, tudi na izdelavo, ki bo pripomogla k boljšemu glasovnemu iskanju.

Mobile-first pristop

Prilagoditev spletnih strani za mobilne naprave je trend, ki je v uporabi že vrsto let. Danes se je razvilo do te mere, da je skoraj samodejna komponenta spletni strani. Brez nje tvegamo, da bodo uporabniki dobili slabo uporabniško izkušnjo, poleg tega pa lahko vpliva na slabšo uvrstitev v rezultatih spletnih iskalnikov.

O mobile-first pristopu smo pisali že v preteklih objavah:

PSA je eden od pristopov za mobile-first. Poleg tega je eden od pristopov tudi AMP (pospešene mobilne strani). AMP so naložijo bistveno hitreje, kot navadne spletne strani. Namenjene pa so uporabnikom, ki brskajo na mobilnih napravah.

Primer AMP strani
Primer AMP strani

Oblikovanje premikajočega uporabniškega vmesnika

Premikajoči uporabniški vmesnik je eden izmed glavnih trendov v izdelavi spletnih strani. Minimalističen design z naprednimi interakcijami so videti dobro in pritegnejo uporabnika. Oblikovanje premikajočega uporabniškega vmesnika vključuje:

  • Napredne animacije
  • Prehodi med slikami 
  • Pojavna okna
  • Premikajoči se meni
  • Grafi
  • Itd.

Enostranske aplikacije

Danes ni več potrebe, da se za vsako akcijo, ki jo naredimo na spletni strani, odpre in naloži nova stran.

Enostranske aplikacije omogočajo prav to, da se izognejo nepotrebnemu nalaganju dodatne strani. Takšne aplikacije oz. spletne strani se izkažejo bistveno boljše, še posebej za pristajalne strani, ki so namenjene marketinškim kompanijam.

Več o pristajalnih straneh izveste v naslednjih objavah:

Glavne prednosti:

  • Hitrost
  • Prilagojene za mobilne naprave
  • Boljša konverzija
  • Boljša uporabniška izkušnja
  • Unikatna spletna stran

Umetna inteligenca – AI

S pomočjo umetne inteligence lahko predvidimo človeško obnašanje. Umetna inteligenca lahko izvede naslednje kognitivne funkcije:

  • Učenje
  • Zbiranje podatkov
  • Analiziranje

Najpogostejša uporaba umetne inteligence v razvoju spletnih strani so t.i. chatboti, oz. aplikacije za pogovarjanje.

Zaključek

Pravi izziv predstavlja lovljenje trendov, predvsem pri spletnih straneh, saj se ti hitro menjajo. Vendar večina trenutnih trendov niso bili ustvarjeni danes. Zato bi določene bilo smiselno uporabiti.

Vendar spremljanje trendov in implementacija novosti na spletne strani niso vedno dovolj, da bo vaša spletna stran uspešna. Za uspešno spletno stran je potrebno poskrbeti za osnove, brez katerih ni uspeha. Glavna naloga izdelave spletnih strani je ustvariti kvalitetno uporabniško izkušnjo. Le-ta se začne s kvalitetno vsebino spletne strani.

Trendi v oblikovanju in izdelavi spletnih strani v letu 2023