Novice

Primer pristajalne spletne strani - Škoda Scala

Priročnik za pristajalne strani

Pristajalna spletna stran ali landing page

Ponedeljek, 19. avgust 2019
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Pristajalne spletne strani obiskujemo vedno, ko smo na internetu in se tega velikokrat sploh ne zavedamo. 

Pristajalna spletna stran (ang. landing page) se po navadi pojavi, ko kliknete na oglas ali ko kliknete na CTA (call-to-action) gumb. Poleg tega veliko spletnih strani uporablja pristajalno spletno stran za njihovo uvodno oz. domačo stran. 

Kaj je pristajalna spletna stran? 

Pristajalna spletna stran je spletna stran z določenim namenom. Cilj vsake pristajalne strani je, da iz obiskovalca ustvari sled oz. lead (to pomeni, da obiskovalec na spletni strani naredi neko interakcijo oz. konverzijo, v obliki da pusti svoje povpraševanje/ kontaktne podatke/ e-mail naslov, itd.). obstaja veliko različnih pristajalnih strani, vendar je namen vsake isti – zbrati čim več sledi oz. leadov. 

Pristajalne strani vsebujejo t.i. lead forme oz. kontaktni obrazec, s katerim želijo od obiskovalca prejeti kontaktne podatke, seveda obiskovalec je za to primerno nagrajen (npr. v obliki popusta, kupona, e-knjige, brošure, več informacij, brezplačne storitve, itd.). 

Sedaj, ko veste, kaj je pristajalna stran, razmislite, kaj bi obiskovalca spletne strani pripravilo do tega, da na vaši pristajalni strani pusti svoje kontaktne podatke? 

Zakaj potrebujete pristajalno spletno stran? 

Zakaj bi ustvarili specifično spletno stran za ljudi, da izpolnijo kontaktni obrazec? Zakaj ne bi zato uporabili uvodne strani ali pa podstrani o nas? 

Odgovor na zgornji vprašanji je sledeč: Pristajalna spletna stran odpravi vse “motnje” navadnih spletnih strani, kot npr. odstrani meni, umakne nepotrebne povezave in umakne nepotrebno vsebino, z namenom, da obiskovalcu ponudi točno tiste informacije, ki jih potrebuje. Le na ta način boste od obiskovalca prejeli vso pozornost. Pritegniti obiskovalčevo celotno pozornost pomeni, da lahko obiskovalca vodite tja, kamor želite vi – do izpolnitve kontaktnega obrazca. Kot smo že omenili v uvodu, cilj pristajalne strani je ustvariti konverzijo oz. sled

Sedaj, ko razumete pomembnost pristajalnih strani, poglejmo najboljše prakse, ki jih je potrebno upoštevati pri izdelavi pristajalnih strani: 

  1. Ustvarite privlačen naslov, ki prikaže koristi za obiskovalca 
  2. Izberite sliko, ki dobro predstavi/prikaže ponudbo 
  3. Ustvarite privlačno vsebino, ki bo obiskovalce spleten strani peljala do izpolnitve kontaktnega obrazca 
  4. Kontaktni obrazec dodajte na vidno mesto 
  5. Dodajte jasen in izstopajoč CTA gumb 
  6. Ponudba naj bo aktualna in relevantna 
  7. Zahtevajte samo to, kar potrebujete 
  8. Odstranite navigacijo 
  9. Spletna stran mora biti prilagojena za mobilne naprave 
  10. Naredite optimizacijo spletne strani 
  11. Uporabite zahvalno stran 


Ha, praks je veliko, pomen vsake boste našli v nadaljevanju

1. Ustvarite privlačen naslov, ki prikaže koristi za obiskovalca 

V povprečju, od 10 ljudi, ki pride na vašo pristajalno spletno stran, jih 7 stran takoj zapusti. Da bi bila številka čim nižja, morajo vaši obiskovalci takoj razumeti, kaj je namen spletne strani in kakšno korist bodo od tega imeli oni. Vaš naslov je prva stvar, ki jo vidijo, zato mora le-ta sporočati celotno vrednost, ponudbo in namen pristajalne spletne strani.

2. Izberite sliko, ki dobro predstavi/prikaže ponudbo

Slika je obvezna! Poleg tega mora predstavljati vašo ciljno občinstvo. Namen slike je, da pri obiskovalcu vzbudi čustva - vzbuditi je potrebno taka čustva, s katerimi prepričamo uporabnika, da pusti njihove kontaktne podatke. Nekatere slike so učinkovitejše, zato predlagamo, da vedno naredite test, katera slika je boljša. 

3. Ustvarite privlačno vsebino, ki bo obiskovalce spleten strani peljala do izpolnitve kontaktnega obrazca 

Vsebina na spletni strani mora biti jasna in jedrnata, da uporabnika prepriča, da ustvari konverzijo, ki jo želite. Ne pozabite, da je vsebina napisana za specifične obiskovalce, zato jih je potrebno direktno nagovarjati z besedami – vi, za vas, vam, itd. 

4. Kontaktni obrazec dodajte na vidno mesto 

Kontaktni obrazec mora biti na vidnem mestu, saj je to orodje, ki bo pripeljalo do tako želene konverzije oz. Sledi. Nikakor ne smete kontaktnega obrazca postaviti na dno strani ali še huje, da ga skrijete. Na ta način boste izgubili veliko potencialnih strank. Obrazec naj bo na vidnem mestu in obiskovalcu nonstop na voljo. 

5. Dodajte jasen in izstopajoč CTA gumb 

CTA gumb je eden izmed najpomembnejših elementov na vaši pristajalni spletni strani. To je element, ki obiskovalca vzpodbudi, da ustvari konverzijo. CTA gumb mora izstopati, kar pomeni, da mora vsebovati, barvne kontraste, ki izstopajo od ostalih elementov na strani. Na CTA gumbu jasno predstavite, kaj bo le-ta naredil – prijavite se, prenesi, naroči sedaj, itd.


6. Ponudba naj bo aktualna in relevantna 

Predstavljati se, da je pristajalna spletna stran del “poti konverzije”, do ponudbe (produkta ali storitve). Ponudba je glavna stvar, ki jo obiskovalcu ponudite v zameno za kontaktne podatke. Ne samo, da mora biti ponudba privlačna, poleg tega mora vsebovati vse relevantne podatke. Primer: 

Vaša ponudba je npr. 5 električnih vrtnih kosilnic za vaš dom, glavni cilj takšne ponudbe je nakup ene od električnih kosilnic. Ponudba tako ne sme vsebovati npr. bencinske kosilnice, saj to ni tisto, kar je obiskovalec pričakoval. Takšna dezinformacija pa lahko obiskovalca odvrne od nakupa. 

7. Zahtevajte samo to, kar potrebujete 

Vsi želimo o naših strankah/ obiskovalcih zbrati čim več informacij. Vendar količina informacij, ki jih lahko pridobimo, je odvisna od naslednjih stvari: 

  • Kako dobro obiskovalci poznajo vaš, vaš posel in vašo ponudbo 
  • V kateri fazi nakupnega procesa so 
  • Koliko vam zaupajo 

Naš predlog je, da zberete le toliko informacij, kolikor jih resnično potrebujete. Ime in e-mail naslov sta po navadi zadostujeta vsem potrebam, ki jih imate. 

8. Odstranite navigacijo 

Vaša pristajalna spletna stran ima samo en cilj – ustvariti iz obiskovalca sled oz. konverzijo. Vse povezave (tudi t.i. notranje povezave) odstranite, saj lahko uporabnika odvrnejo od vašega cilja. Zato je tudi pomembno, da odstranite menijsko navigacijo. 

9. Spletna stran mora biti prilagojena za mobilne naprave

Tako kot vsaka druga spletna stran, izdelajte vašo pristajalno spletno stran tako, da je prilagojena za mobilne naprave. Zadnja stvar, ki si jo želite je, da vaša spletna stran ni prilagojena za telefone. Omogočite vašim obiskovalcem priložnost, da naredijo konverzijo na vsaki napravi, katero uporabljajo. 

Izpostavljen CTA gumb na uvodni strani

10. Naredite optimizacijo spletne strani

Poleg tega, da boste pristajalno spletno stran promovirali s pomočjo newslettrov, socialnih medijev in drugih marketinških kanalov, je pomembno, da je narejena SEO optimizacija spletne strani za vašo pristajalno spletno stran, tako za organsko iskanje, kot tudi za plačljive oglase. Ko nekdo išče vaš produkt ali storitev, se mora pristajalna spletna stran pojaviti med zadetki. Zato je pomembno, da uporabite prave ključne besede. 

11. Uporabite zahvalno stran

Zahvalna stran je podstran, na katero je obiskovalec preusmerjen, ko izpolni kontaktno formo. Zahvalno stran lahko naredite zelo preprosto in ji ne pustite veliko pozornosti, vendar vam to odsvetujemo, zaradi naslednjih razlogov: 

  • Zahvalna stran prikaže podatek oz. Ponudbo, ki ste jo obljubili, ko obiskovalec izpolni obrazec (po navadi se na zahvalni spletni strani izvede direktni prenos dokumenta) 
  • Na zahvalni strani lahko izpostavite drugo relevantno vsebino, ki bi morda zanimala vašega obiskovalca 
  • Namen zahvalne strani je, da se iskreno zahvalite obiskovalcu za njihov interes. Saj veste lepa beseda lepo mesto najde

Obisk spletne strani je pogoj, če boste želeli doseči rezultate v obliki konverzij ali nakupov v spletni trgovini. Kot ste lahko prebral v članku, obisk ni izključno odvisen od SEO optimizacije, ampak na njega vpliva marsikatera stvar, ki jo lahko hitro spregledamo.

Imate težave z obiskom tudi vi? Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli rešitev, ki vam bo najbolj ustrezala.