Novice

Prioritetno mobilno indeksiranje za spletne strani

Prioritetno mobilno indeksiranje za spletne strani

Namesto septembra 2020, stopi v veljavo marca 2021

Ponedeljek, 10. avgust 2020

Spletni gigant Google se že nekaj let trudi, da bo začel prioritetno mobilno indeksiranje spletnih strani (en: Mobile-first indexing). V veljavo bi moralo stopiti že letos meseca septembra, vendar je zaradi negotovih časov v povezavi s pandemijo prestavljeno na marec 2021

Kaj je prioritetno mobilno indeksiranje spletnih strani?

Google bo za indeksiranje in uvrščanje spletnih strani na strani rezultatov uporabljal mobilno različico spletne strani.

To pomeni, da bo za uvrščanje spletne strani ključna dobra mobilna verzija spletne strani.

Za spletne strani, ki še ne uporabljajo mobilnega indeksiranja, se bodo ob spremembi pojavile težave, ki lahko bistveno vplivajo na uvrstitev spletne strani. Zato je sedaj skrajni čas, da izdelate spletno stran oz. prilagodite vašo obstoječo stran, da bo primerna še za mobilne telefone.

Prepričajte se, da Googlov robot, vidi vašo vsebino

Pri mobilnem indeksiranju spletne strani, bo Google indeksiral samo vašo vsebino, ki je dostopna na mobilni različici spletne strani. Zato morate obvezno preveriti, da je celotna vsebina vidna Google robotom, na mobilni različici. Bodite pozorni na naslednje:

Kabi spletna stran v Google iskalniku
Kabi spletna stran v Google iskalniku

Robots meta tags

Pomembna stvar, ki se tiče tudi izdelovalcev spletne strani je, da robots meta tags (meta oznake), da so na mobilni različici enake kot na namizni različici spletne strani.

Lazy-loading (postopno nalaganje)

Lazy-loading oz. postopno nalaganje je pogosteje uporabljeno pri mobilnih kot pri namiznih spletnih straneh, še posebej za nalaganje videoposnetkov in slik. Zelo pomembno je, da se postopnemu nalaganju izognete, v kolikor s tem skrijete pomembno vsebino, ki je dejansko na strani.

Vsebina mora biti enaka na mobilni kot na namizni različici spletne strani

Če ima vaša mobilna spletna stran manj vsebine, kot jo ima vaša namizna spletna stran, potem morate razmisliti, da morata biti zaradi prioritetnega mobilnega indeksiranja, vsebina na namizni in mobilni spletni strani identični. Ne pozabite, samo vsebina iz mobilne strani, bo vplivala na vašo uvrstitev na strani rezultatov iskanja. Zato je zelo pomembno, da sta struktura in vsebina na spletni strani enaki ne glede na različico strani.

Zaključek

Prioritetno mobilno indeksiranje spletnih strani je zelo napredovalo. Poleg tega lahko spremljamo razvoj spleta iz namiznega v mobilno različico.

Preverite slike in videoposnetke

Pri slikah in videoposnetkih je potrebno biti pozoren na naslednje: 

  • Kvaliteta slik naj bo dobra, ne uporabljajte slik z nizko resolucijo 
  • Alt oznaka pri sliki 
  • Video markup – opis videa 
  • Slike in videoposnetke pozicionirajte tako, da jih je na mobilni različici spletne strani enostavno najti