Novice

Kako umik vsebine pomaga pri boljši SEO optimizaciji

Kako umik vsebine pomaga pri boljši SEO optimizaciji?

Četrtek, 26. januar 2023

Doseganje boljših uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika je mogoče, če umaknete določeno vsebino. Ja, prav ste prebrali: z umikom določene vsebine lahko izboljšate vaše rezultate. Dobra in kvalitetna vsebina je ključ za SEO optimizacijo vaše spletne strani.

V članku vam bomo predstavili, kako lahko strategija umika določene vsebine pomaga pri doseganju boljših rezultatov.

Glavni povzetki članka

  • Strategija umika vsebine pomeni, da iz spletne strani odstranimo vsebino, ki nima dodane vrednosti.
  • Slaba vsebina negativno vpliva na uvrščanje vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika.
  • Strani z malo ali nič prometa in strani z visokim odstotkom odboja (bounce rate) so dober pokazatelj slabe vsebine na strani.
  • Kvalitetna in verodostojna vsebina mora biti najpomembnejša točka vaše SEO optimizacije.

Kaj je strategija umikanja vsebine iz spletne strani?

Strategija umikanja vsebine iz spletne strani pomeni, da umikamo oz. odstranimo vsebino spletne strani, ki nima dodane vrednosti. V tem primeru je to vsebina, ki dosega slabe rezultate na strani rezultatov spletnega iskalnika in vsebina, ki ne zadovoljuje ciljev, ki ste si jih zastavili.

Ta strategija je lahko zelo učinkovita, saj z umikanjem slabe vsebine in podstrani pripomore k boljšim rezultatom. Zelo pomembno je, da prepoznate zrno od plevela.

Zakaj je umik vsebine učinkovita strategija?

Umik vsebine je strategija, ki bi se jo morale posluževati spletne strani, ki imajo veliko vsebine. Slaba vsebina oz. podstrani, ki ne dosegajo želenih rezultatov, lahko škodujejo vaši spletni strani in stran zaradi tega ne doseže svojega potenciala.

Več vsebine ne pomeni nujno, da bo le-ta pozitivno vplivala na boljše rezultate SEO optimizacije in posledično boljše uvrstitve na strani rezultatov iskanja spletnih iskalnikov.

Spodaj smo za vas pripravili primere, kdaj je umik vsebine iz spletne strani smiseln:

1. Vsebina na spletni strani je nerelevantna in zastarela

Zastaranje vsebine je povsem normalen proces, saj določene informacije s časom postanejo zastarele. Razlogov za to je veliko:

  • Tehnologije se z leti spreminjajo in vplivajo na dejstva
  • Izdelki ali storitve so umaknjeni s trga
  • Nova odkritja predstavijo nova dejstva
  • Itd.

2. Skromna vsebina vpliva na slabšo kvaliteto

Eden izmed dejavnikov, ki vpliva na dobro uvrščanje spletne strani, je E.A.T. - oz. kvaliteta vsebine. Kvaliteta vsebine je izjemno pomembna, saj visoko kvalitetna vsebina predstavlja verodostojen vir informacij, ki ima večje možnosti za dobro uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika, saj jo bodo spletni iskalniki imeli za najprimernejšo za iskalca.

Kvalitetna vsebina ni povezana izključno z vsebino, pač pa tudi z zalednimi oz. povratnimi povezavami. Povratne povezave iz verodostojnih virov vam pomagajo pri boljšem rangiranju vaše spletne strani. S tem, ko neka spletna stran da povezavo drugi spletni strani, sproži signal zaupanja, kar se odraža v večji kvaliteti in posledično boljših rezultatih.

3. Podvojena vsebina

Podvojena vsebina je lahko problematična. Spletni iskalniki ne marajo podvojene vsebine, saj je to za njih znak kanibalizacije. To pomeni, da bosta podstrani "odžirali" vrednost ena drugi za isti iskalni niz, kar bo pripeljalo do kazni s strani spletnega iskalnika in posledično slabe uvrstitve na strani rezultatov.

Včasih je težko ločiti med podvojeno vsebino in sorodno vsebino. Zato je zelo pomembno, da vsebine, ki so med seboj sorodno smiselne, povežete in ustrezno ločite. Na ta način bo spletni iskalnik znal ločiti med vsebinami in bo v njegovih očeh takšna vsebina bolj kvalitetna, saj se dopolnjuje in povezuje z drugimi.

Notranje povezave so učinkovita taktika povezovanja vsebine.

Kako prepoznati slabše strani na vaši spletni strani?

Zelo pomembno je, da znate prepoznati strani, ki ne dosegajo želenih rezultatov. Takšne strani najlažje prepoznate po naslednjih kazalnikih:

  • Neuspešni URL naslovi / podstrani
    • Podstrani, ki skozi daljše časovno obdobje izgubljajo klike in promet
    • Podstrani, ki imajo veliko prikazov in malo klikov
    • Podstrani z malo prikazi in kliki
  • Podstrani brez prometa
  • Podstrani z visokim odstotkom odboja
  • Podstrani s podvojeno vsebino
  • Podstrani z malo oz. nič vsebine
  • Podstrani z zastarelo vsebino
  • Itd.

Kvalitetena vsebina je ključ

Vsebina je ključna za marsikateri proces. Še posebej to velja za digitalni splet, kot npr.:

Pri tem se je potrebno zavedati, da je kvaliteta tista, ki bo dodala dodano vrednost. Spletni iskalnik Google ocenjuje kvaliteto vsebine na podlagi termina E.A.T., ki smo ga omenili v poglavju prej. E.A.T. je kratica za:

  • Strokovnost
  • Avtoritativnost
  • Zanesljivost

To so trije kriteriji, na podlagi katerih spletni iskalnik Google ocenjuje vsebino na spletni strani. Zato se pri pripravi vsebine za vašo spletno stran potrudite, saj se trud vsekakor izplača, poleg tega pa boste sami postali kredibilen vir za vašo branžo.

Učinkovita taktika - osveževanje vsebine

Zelo učinkovita taktika, ki lahko prepreči umik vsebine, je osveževanje vsebine. Osveževanje vsebine omogoča, da vsebino spletne strani osvežite z novimi dejstvi in primeri, ki pomagajo pri preprečevanju umika vsebine. Poleg tega lahko zaradi tega izboljšate rezultate na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Umik vsebine naj bo premišljen

Strategija umika vsebine iz spletne strani naj bo narejena z razmislekom. Nikakor ne umikajte vsebine samo zato, ker v nekem obdobju ne dosega želenih rezultatov. Za to lahko obstaja veliko razlogov. Eden najpogostejših je ciklično povpraševanje s strani uporabnikov. Informacije o snežnih razmerah so na primer aktualne le v zimskem času. V drugih letnih časih seveda ne moremo pričakovati, da bo taka vsebina prinesla veliko obiska.

Zgornji primer je le eden izmed razlogov, o katerih moramo razmisliti pred umikom vsebine iz spletne strani. Umik vsebine naj bo trezen in taktičen. Poleg tega je zaželeno, da to vsebino zamenjate z novejšo oziroma primernejšo vsebino.