Novice

Osvežite staro vsebino na vaši spletni strani

Osvežite staro vsebino na vaši spletni strani

Nadgradnja stare vsebine vam lahko prinese boljša uvrstitev v spletnih iskalnikih

Torek, 3. november 2020
Posodobljeno: Sreda, 15. marec 2023

Zelo pogosto vprašanje v zvezi s SEO optimizacijo spletne strani je nadgradnja oz. osvežitev stare vsebine. Velikokrat se pojavi dilema, ali nadgradite vašo staro vsebino ali ustvarite povsem novo pristajalno podstran ali članek z novo vsebino.

O pomembnosti vsebine na strani smo pisali v enem izmed prejšnjih člankov.”

Po zadnjih podatkih in raziskavah je zaželeno, da nadgradite vsebino vaše že obstoječe strani. Glavni argument za to je, da je ta podstran že poznana spletnim iskalnikom in se že uvršča na določene ključne besede na strani rezultatov spletnega iskalnika. Takšne strani imajo po navadi že neko osnovo za dobro uvrstitev, povezave (notranje in zunanje) ter druge dejavnike, ki vplivajo na uvrstitev spletne strani. Starejša stran ima določeno začetno prednost, pred novejšo stranjo z novo vsebino. Nova stran po navadi potrebuje dalj časa, za boljšo uvrstitev.

V kolikor redno nadgrajujete staro vsebino na vaši strani in jo dobro vzdržujete, bo to pozitivno pripomoglo k vaši že obstoječi uvrstitvi na strani rezultatov spletnih iskalnikov.

Kaj so prednosti nove vsebine na strani?

Boljši CTR

Najhitrejši učinek nove vsebine na strani je boljši CTR (click-through-rate) na strani rezultatov spletnega iskalnika. Ljudi po navadi zanimajo najnovejše informacije, zato je pomembno, da jim le-te tudi ponudimo, saj obstaja večja verjetnost, da bodo kliknili na novejšo vsebino.

Boljša uvrstitev

Osvežitev stare vsebine bo imela pozitiven učinek tudi na ostale dejavnike, ki lahko izboljšajo vašo uvrstitev.

Na sliki zgoraj vidite eno izmed naših starejših objav, ki je bila objavljena v letu 2018, vsebino smo v letu 2020 osvežili, kar se je takoj poznalo na samem uvrstitvi na strani rezultatov.

Tak preskok se zgodi zaradi tega, ker se je naenkrat izpolnilo več različnih pogojev. Najbolj očiten je osvežena vsebina na strani, vendar le-ta redko vpliva na tako velik skok v uvrstitvi, mogoče le pri novicah in blogih. Predvidevamo, da se je skok v uvrstitvi zgodil predvsem zaradi boljše uvrstitve, boljše uporabniške izkušnje. Ta je vplivala, da so bili uporabniki dlje na strani, da so izpolnili spletni obrazec, itd.

Privarčujete čas

Osvežitev že obstoječe vsebine na strani vam privarčuje veliko časa. Tema je že raziskana, struktura je postavljena in večina vsebine bo ostala več ali manj ista. Verjetno boste lahko v enakem času osvežili vsebino štirih straneh, kot da boste napisali popolnoma svežo vsebino za eno podstran.

Kako dodati vrednost osveženi vsebini na obstoječih straneh?

Glavni cilj osvežitve strani je izboljšanje uporabniške izkušnje za vaše uporabnike in da prepričate spletne iskalnike, da ste na strani naredili pomembne izboljšave. Za vas smo pripravili kontrolni seznam, s katerim boste preverili ali osvežena vsebina izpolnjuje zgornja kriterija:

1. Spremenite datum

Ena izmed boljših praks je, da pustite prvotni datum in dodate datum, kdaj je bila vsebina na strani posodobljena. Včasih je dobro, da besedo posodobljena ali prenovljena dodate tudi v naslov strani ali pa postavite opombo na vrh strani, da je stran posodobljena.

2. Zamenjajte slike

Slike po navadi postanejo zastarele hitreje, kot ostala vsebina na strani. Le te vas lahko “hitro izdajo”, da se na strani že dolgo ni nič dogajalo. Še posebej pazite, če slike prikazujejo stare vmesnike, starejše modele produktov, itd.

3. Preverite povezave

V kolikor ima vsebina povezave, kliknite na vsako in preverite, če povezava deluje in da je cilj povezave pravi. Neveljavne povezave ali povezave, ki vodijo do zelo stare vsebine zamenjate z primernejšimi in novejšimi.

4. Izboljšajte vsebino

Najmanj kar lahko storite je, da preverite ali je vsebina že zastarela ali ne.

5. Optimizirajte ključne besede

Googlovi algoritmi glede ključnih besed se nenehoma spreminjajo. Kombinacija ključnih besed, ki so bile dobre leta nazaj ni nujno, da bodo tudi danes. Zato je pomembno, da poskrbite tudi za optimizacijo ključnih besed in jo prilagodite današnjim standardom.

6. Promovirajte vašo vsebino

Novo vsebino morate nekako spraviti do vaših uporabnikov. To naredite tako, da jo ali pošljete vaši bazi kontaktov, kateri so se prijavili na obveščanje ali pa jo objavite na socialnih omrežjih in s tem poskrbite za začetni obisk vsebine.

Zaključne misli

Osveževanje stare vsebine je pogosto spregledana SEO strategija. Vsekakor po krivici, saj ta strategija nima skoraj nobene negativne posledice. Še več, z njo lahko samo pridobite. 

Osveževanje stare vsebine pa nima direktne povezave z osvežitvijo oz. prenovo spletne strani oz. z izdelavo nove spletne strani. Če vaša stara spletna stran ni prilagojena za mobilne naprave ali pa če ne izpolnjuje vaših zahtev, je vsekakor zaželeno, da razmislite o novi.