Novice

Pomembnost povratnih povezav za SEO optimizacijo

Pomembnost povratnih povezav za SEO optimizacijo

Četrtek, 1. december 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Začetki Google iskalnika in njegovega algoritma so se vrteli okoli številk. Več kot ima spletna stran povratnih povezav, bolje bo uvrščena. Tako so vsi, ki so se ukvarjali s SEO optimizacijo spletnih strani, na spletne strani dodajali čim več povratnih povezav.

Z leti je Google iskalnik doživel kar nekaj sprememb, predvsem pa je postal bistveno pametnejši. Pomembnost povratnih povezav je ostala, ni pa važna njihova količina. Pri povratnih povezavah je danes pomembna kvaliteta. Povratne povezave tako predstavljajo glas zaupanja in kvalitetnejša kot je povezava, boljši pokazatelj vrednosti in zaupanja ima za Google iskalnik.

Kaj so povratne povezave?

Povratna povezava je povezava na neki drugi spletni strani, ki kaže na vašo spletno stran (uvodno stran ali dotično podstran). Na primer, če ima članek na novičarskem portalu Si21 (spletna stran 1.) povezavo, ki vodi na podstran izdelava spletnih strani pri podjetju Kabi (spletna stran 2.), potem spletna stran Kabija, dobi znak zaupanja, oz. povrtano povezavo, s strani portala Si21.

Primer povezava iz portala Si21 na stran Kabi
Primer povezava iz portala Si21 na stran Kabi

Zakaj so pomembne povratne povezave?

Povratne povezave so pomembne, ker so signal spletnim iskalnikom, kot je npr. Google, da se določeni spletni strani (vir), zdi vsebina na drugi spletni strani pomembna / koristna, zato na svoji spletni strani uporabi povezavo na dotično spletno stran. Ko spletna stran prejme več kvalitetnih povratnih povezav, je to pozitiven znak za spletne iskalnike, ki takšno spletno stran označijo kot kvalitetnejšo in ima večje možnosti za višjo uvrstitev na strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika.

Splošne koristi povratnih povezav lahko razdelimo v več podskupin:

  • Poveča se kredibilnost spletne strani
  • Pomaga pri boljši uvrstitvi na strani rezultatov spletnega iskalnika
  • Pripelje obisk iz drugih spletnih strani na vašo spletno stran
  • Pomaga spletnim iskalnikom pri iskanju novih povezav na vaši spletni strani

Kako učinkovito uporabiti povratne povezave?

Ustvarjanje povratne povezave je relativno enostavno (omogoča jih namreč vsak sodobni CMS urejevalnik), vendar z vidika SEO optimizacije spletne strani niso vse povezave enako vredne. Največjo korist imajo povratne povezave iz dobro rangiranih spletnih strani, ki imajo visoko avtoriteto. Povezave iz takšnih spletnih strani dajejo večji pomen in vam lahko pomagajo pri boljšem uvrščanju vaše spletne strani. Prav tako pa je zaželeno, da prihajajo povezave iz spletnih strani, ki so vsaj sorodne z vašo spletno stranjo. To pomeni, da se tematike na straneh prekrivajo in da niso samo neke naključne povezave iz ene strani na drugo.

Kako lahko pridobite povratne povezave?

Pridobivanje povratnih povezav je ena izmed tehnik t.i. off-site SEO optimizacije. Ne pozabite, povratne povezave so najpomembnejši dejavnik off-site optimizacije, ki vplivajo na uvrščanje spletne strani.

Povratne povezave lahko pridobimo na naslednje načine:

Naravno pridobljene povezave

V nekem popolnem svetu bi za spletne iskalnike bil to edini način, kako dvigniti zaupanje in avtoriteto spletne strani. V tem primeru bi povratne povezave prejemali izključno samo s povezavami iz vsebine ene strani na drugo stran.

Ročne povezave

Ročne povezave pridobimo s pomočjo tehnike pridobivanja povratnih povezav. Največkrat se zgodi to v primeru zakupa SEO članka na določenem portalu, ki objavi vaš članek na svoji spletni strani. V tem članku pa je povezava, ki pelje na vašo spletno stran.

Povezave, ki jih ustvarite sami

Povezave, ki jih ustvarite sami, so tiste povezave, ki jih dodate lahko sami na različne strani, kot so forumi, blog komentarji ali spletni imeniki. Povezave, ki jih ustvarite sami, so najlažja tehnika pridobivanja povratnih povezav, vendar morate biti pri takih povezavah zelo previdni. Hitro se vam lahko zgodi učinek bumeranga, saj lahko takšne povezave negativno vplivajo na avtoriteto vaše spletne strani s strani spletnega iskalnika.

Ali so vse povratne povezave enako vredne?

Kot smo že napisali v začetku članka, niso vse povratne poveava enako vredne. Zelo pomemben je vir povratne povezave. Če ima stran, ki vam da povratno povezavo, visoko avtoriteto in zaupanje, potem bo ta povezava bistveno bolj vredna, kot povezave, ki vam tega ne dajo. Če povzamemo, so najboljše povratne povezave iz sorodnih spletnih strani z dobro avtoriteto.

Spodaj najdete seznam, kaj vse še vpliva na vrednost povratne povezave:

  • Do-follow in no-follow povratne povezavedo-follow povezave so bistveno vrednejše, saj se t.i. “link juice” prenese iz ene strani na drugo. Ravno nasprotno pa se zgodi pri no-follow povezavah, preko katerih uporabniki sicer pridejo na stran, vendar nimajo vpliva na spletne iskalnike.
  • Avtoriteta spletne strani - višja kot je avtoriteta spletne strani, vrednejša je povratna povezava.
  • Relevantnost povezave - relevantnejša kot je povratna povezava (npr. Iz spletne strani s sorodno tematiko), bolj je pomembna.
  • Sidriran tekst – sidriran tekst je povezava, ki iz dela vsebine (po navadi besedne zveze) naredi povezavo na drugo spletno stran. Določeni sidrirani teksti so iz SEO vidika boljši kot ne sidrirani teksti (npr. povezava v obliki URL naslova, ali CTA gumba).

Za zaključek

Povratne povezave so eden izmed najpomembnejših dejavnikov SEO optimizacije spletne strani, ki imajo velik vpliv na uvrščanje vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika. Zato je zelo pomembno, da vaša SEO strategija vključuje gradnjo povratnih povezav na vaši spletni strani.

Pri gradnji povratnih povezav vam z veseljem priskočimo na pomoč tudi mi. Podjetje Kabi je ponosni lastnik različnih specializiranih portalov, kjer lahko objavite vaš SEO članek. Portali se ponašajo z visoko avtoriteto in dolgoletno tradicijo. Kot zanimivost, portal Si21 je prvi slovenski spletni portal (že od leta 1994!).