Novice

Notranje povezave in SEO optimizacija

Notranje povezave in SEO optimizacija

Dobre prakse notranjih povezav za leto 2023

Petek, 26. junij 2020
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Notranje povezave so pomemben del SEO optimizacije, saj omogočajo učinkovito usmerjanje prometa na vaši spletni strani. Naši nasveti vam pomagajo razumeti, kako ustvariti strukturo notranjih povezav, ki izboljša uporabniško izkušnjo, poveča relevantnost vsebine in izboljša vidnost vaše spletne strani na iskalnikih. Svetujemo vam o uporabi ankornih besed, navigaciji, kategorizaciji, hierarhiji in drugih ključnih vidikih notranjega povezovanja. Z našimi nasveti lahko izboljšate povezovalno moč vaše spletne strani in povečate učinkovitost vaših SEO prizadevanj.

Notranje povezave na spletni strani so eden izmed močnejših dejavnikov, ki vplivajo na uvrščanje spletne strani na spletnih iskalnikih in posledično na SEO optimizacijo. Kljub temu notranje povezave niso tako močne oz. nimajo takega vpliva, kot ga imajo zunanje povezave, vendar je njihov doprinos, kljub temu velik. Podobno kot z zunanjimi povezavami, notranje povezave povejo spletnim iskalnikom (Google), katere strani so bolj pomembne. Poleg tega notranje povezave pozitivno vplivajo na uporabniško izkušnjo, višjo stopnjo konverzije in učinkovitejše brskanje po spletni strani. Če notranje povezave pravilno uporabimo in jih implementiramo v spletno stran, to vpliva na boljši rezultat spletne strani na spletnih iskalnikih in izboljša vašo spletno stran.

Kaj so notranje povezave?

Notranje povezave so tiste povezave, ki vodijo na isto spletno stran in ne na drugo spletno stran, kot to vodijo zunanje povezave.

Kakšna je vloga notranjih povezav in SEO optimizacije?

Najpomembnejša lastnost notranjih povezav je, da spletnim iskalnikom pove, katere strani so pomembnejše na spletni strani. Njihov vpliv ni tako velik kot vpliv zunanjih povezav in ne vplivajo neposredno na avtoriteto vaše spletne strani. Vendar pa pripomorejo k boljšemu rezultatu vaše spletne strani v spletnih iskalnikih.

Poglejmo primer spletne strani, ki prodaja avtomobile. Prostornina in moč motorja je zelo pomembna pri nakupu avtomobila, zato ima vsaka podstran avtomobila še povezavo do karakteristik motorja. Spletni iskalnik Google bo zato vzel spletno stran karakteristik motorja za pomembnejšo od ostalih, posledično se bo ta stran boljše uvrščala.

Poleg pomembnosti strani pa notranje povezave najpogosteje uporabimo kot navigacijo spletne strani in za poenostavitev strukture spletne strani.

“Notranje povezave na vaši spletni strani lahko enostavno naredite s pomočjo Kabi CMS-ja.”

Primer notranje povezave v Kabi CMS-ju
Primer notranje povezave v Kabi CMS-ju

1. “Plitka” struktura spletne strani

Plitka struktura spletne strani pomeni, da do vsake strani oz. podstrani pridete z ne več kot tremi kliki. Za to je potrebno poskrbeti že v fazi načrtovanja izdelave spletne strani. Današnji uporabniki spletna so zelo zahtevni in si želijo, da se spletne strani hitro odpirajo in da hitro najdejo želeno vsebino. Zato priporočamo, da zmanjšate število klikov, do vaših podstrani, kolikor lahko.

2. Pomembne strani naj bodo povezane

Danes se spletni iskalniki osredotočajo na zemljevid strani (sitemap) in na notranje povezave, da odkrijejo vse podstrani posamezne spletne strani. Določene podstrani pa v navigaciji spletne strani ne obstajajo, zato je potrebno za njih narediti notranje povezave, drugače jih spletni iskalniki ne bodo dodali med rezultate iskanja. Poleg tega je pomembno, da imajo vse pomembne strani tudi notranje povezave iz ostalih podstrani, če želimo povečati njihovo pomembnost.

3. Število notranjih povezav na strani naj bo v mejah normale

Več povezav na eni strani porazdeli pomembnost vsake povezave. Več povezav je, manj pomembna je vsaka povezava. Preveč povezav pa lahko pri spletnih iskalnikih sproži alarm za spam, kar pa negativno vpliva na vašo spletno stran in vašo uvrstitev.

4. Uporabite ključne besede, kot sidra za notranje povezave

Notranje povezave lahko vežete na ključne besede, ki delujejo kot sidra.

5. Slike naj vsebujejo alt atribut

Alt atribut pri slikah se obnaša kot sidriran tekst, kar pomeni, da je to še en pozitiven znak, ki ga prinašajo notranje povezave za slike.

6. Notranje povezave dodajte v vsebino

Notranje povezave dodajte v glavno vsebino strani, saj s tem bolj vplivajo na SEO optimizacijo, kot povezave v glavi ali nogi spletne strani. Slednja je videti kot navigacija in spletni iskalnik Google te po navadi tretira kot ne uredniške povezave. Povezave, ki niso del iste teme ali novice priporočamo, da se odprejo v novem zavihku, da uporabnik ne izgubi rdeče niti pri branju vsebine.

Primer, kako določimo, da se notranja povezava odpre v novem zavihku
Primer, kako določimo, da se notranja povezava odpre v novem zavihku

Zaključne misli

V tem članku smo spoznali kaj dejansko so notranje povezave in zakaj je pomembno imeti narejeno strategijo notranjih povezav, saj to vpliva na boljšo uvrstitev spletne strani na spletnih iskalnikih.