Novice

Zakaj je CRM pomemben in kakšno ima vlogo pri digitalni transformaciji

Zakaj je CRM pomemben in kakšno ima vlogo pri digitalni transformaciji

Četrtek, 31. avgust 2023

Ste tudi vi en izmed tistih, ki jim pisanje v zvezek (ali tistim bolj digitalnim v telefon) predstavlja pomemben del vašega vsakdana? Zapisovanje beležk je ena izmed najboljših tehnik beleženja vseh koristnih informacij. V kolikor so te beležke osebne narave, je tak način zapisovanja povsem sprejemljiv. V poslovnem svetu pa je zgodba drugačna. Če zapiski ostanejo v zvezku ali na telefonu, ne koristijo nikomur, razen tistega, ki jih je naredil. Pa še ta ima težavo, ko je potrebno poiskati točno določeno informacijo. Ravno zato je uporaba CRM sistema postala danes nujna. V članku bomo predstavili zakaj je CRM pomemben in kakšna je njegova vloga pri digitalizaciji poslovanja.

Povzetek

CRM je več kot le program. S pomočjo CRM sistema optimizirate organizacijo poslovanja, povečate produktivnost zaposlenih, omogočite boljše odnose s strankami, saj so vse pomembne interakcije, dogovori, itd. na voljo z le nekaj kliki. Hkrati tudi izboljšujete odločitve, ker so vsi podatki na enem mestu. Prav tako je CRM bistven za uspešno digitalizacijo poslovanja oz. digitalno transformacijo.

1. Zakaj je uporaba CRM sistema več kot samo smiselna poslovna odločitev

Glavna dobrina v digitalnem svetu so podatki. Več kot je podatkov, boljše je. Še bolj pomembno pa je obdelovanje teh podatkov. Obdelava podatkov je s pomočjo CRM-ja bistveno lažja, saj omogoča:

  • Celovit pogled nad kontaktom / stranko: CRM omogoča sistematizirano zbiranje bistvenih podatkov o stranki oz. Kontaktu. CRM pomaga te podatke pretvoriti v koristne informacije.
  • Prilagodljivost: Ko podjetja povečujejo svoje poslovanje in rastejo, se CRM sistem prilagodi, s čimer zagotavlja izboljšano upravljanje podatkov in tako poskrbi za nemoteno operativo.
  • Avtomatizirani postopki: Z avtomatizacijo vsakodnevnih nalog CRM sistem omogoča podjetjem, predvsem pa zaposlenim, hitrejše opravljanje rutinskih nalog, s čimer povečajo svojo produktivnost.

Priporočamo, da si preberete tudi kdaj je čas za implementacijo CRM sistema v vaše podjetje.

2. Upravljanje odnosov z namenom izboljšanja poslovanja

Glavni namen CRM sistema ni izključno prodaja potencialnim strankam, pač pa je negovanje odnosa tudi po zaključku prodaje:

  • Poprodajne storitve: Pridobivanje novih strank je zahtevno, ohranjanje strank pa umetnost. CRM je tu zato, da vam pomaga pri pridobivanju novih strank, predvsem pa vam je v veliko pomoč pri ohranjanju odnosov s strankami.
  • Upravljanje odnosov z vsemi: Z optimizacijo komunikacije in interakcij CRM-ji zagotavljajo, da se vsak deležnik počuti cenjenega in obveščenega. Tukaj niste omejeni samo na stranke, pač pa na partnerje, zaposlene, zunanje sodelavce, itd.

3. Vsi vaši podatki v enem sistem

Kot smo že v prvem poglavju omenili, predstavljajo podatki glavno dobrino oz. vrednost v današnjem času. CRM sistem pa omogoča, da to vrednost pravilno izkoristimo in jo celo povečamo.

  • Enotna platforma: Pri implementaciji CRM sistema se pogosto srečamo s situacijo, da imajo podjetja shranjene podatke na več koncih in sistemih. Razdrobljenost podatkov je velika težava, saj je to pogosto glavni razlog, ki otežuje delo. CRM rešuje razdrobljenost podatkov, saj omogoča shranjevanje različnih podatkov na enem mestu.
  • Zmožnost integracije z različnimi sistemi: Zavedati se je potrebno, da ima CRM določene omejitve in ni prilagojen za določeno vrsto dela. Vendar to ni nobena ovira. CRM sistem omogoča povezovanje z različnimi zunanjimi sistemi (npr. ERP). Na ta način poskrbite, da so vsi ključni podatki, ki jih zaposleni potrebujejo za delo, v CRM-ju.

Kabi CRM sistem je že v osnovi povezan z vsemi Kabi aplikacijami, s čimer poskrbimo za celovito digitalizacijo poslovanja. Največja prednost pri tem pa je, da so vsi podatki dejansko v enem sistemu. Na ta način imate rešeno tudi varstvo in centralizacijo podatkov, saj ne uporabljate več različnih sistemov, ki jih medsebojno združujete.

4. Opolnomočeni zaposleni = večja produktivnost

Za vsakim uspešnim podjetjem stoji ekipa, ki jo napajajo prave informacije, s čimer poskrbijo za boljše poslovanje in posledično večjo produktivnost. V tem pogledu je v veliko pomoč CRM, ki omogoča:

  • Jasno opredeljene naloge: CRM-ji odpravljajo dvoumnost pri delu, saj so vse naloge / opravila za zaposlene dodane v sistem z vsemi potrebnimi informacijami za izvedbo.
  • Sodelovanje v realnem času: S sinhroniziranim deljenjem podatkov lahko ekipe sodelujejo v realnem času, s čimer dobijo vse potrebne informacije takrat, ko jih potrebujejo.
  • Podpora: V Kabiju vsem našim strankam nudimo podporo pri uporabi CRM sistema. Prav tako pa je v sistemu na voljo pisna in video pomoč s primeri iz prakse.

5. Odgovorno upravljanje podatkov in delo s CRM-jem

CRM je izjemno močno orodje, ki je bogato z raznovrstnimi podatki o strankah, poslih, projektih, itd. Zato je pomembno, da se pri uporabi CRM-ja obnašamo odgovorno.

Tisti, ki CRM uporabljajo resno, bodo hitro prišli do ugotovitve, da je to orodje, ki je nujno za poslovanje, saj je vse, kar potrebujejo za delo, na voljo takrat, ko to potrebujejo. Ne glede na napravo, ki jo uporabljajo.

Drugi, ki CRM-ja ne uporabljajo resno in ga tudi ne uporabljajo redno pa mislijo, da jim CRM ne pomaga. V tem primeru imajo prav, so si pa zato krivi sami. Če CRM-ja ne uporabljamo redno, potem nam le ta ne pomaga.

Delo s CRM-jem zahteva veliko odgovornosti. Brez odgovornosti uporaba CRM-ja ne bo uspešna. Je pa to le ena izmed potrebnih veščin za uporabo CRM sistema.

6. Vloga CRM-ja pri digitalni transformaciji

V hitro spreminjajočem se digitalnem okolju postaja CRM ključni steber uspeha za podjetja, ki se želijo prilagoditi in izkoristiti tehnološke priložnosti, ki jih prinaša. CRM ne omogoča le zbiranja, analize in uporabe različnih podatkov na bolj strateški in prilagojen način, ampak služi kot katalizator za integracijo različnih poslovnih procesov. Tako postane srce digitalne transformacije, ki podjetjem omogoča, da postanejo bolj odzivna, učinkovita in usmerjena k izpolnjevanju potreb strank. Z orodji in funkcionalnostmi, ki jih ponuja CRM, podjetja ne le učinkovito spremljajo trenutne potrebe trga, temveč predvidevajo prihodnje trende in se nanje proaktivno odzivajo.

Uporablja pa ga lahko katerokoli podjetje ali organizacija, ne glede na panogo, v kateri posluje.

Zaključek

Ob pravilni in redni uporabi predstavlja CRM sistem srce in motor digitalne transformacije. Procesi, informacije in ročno delo, ki so ga zaposleni prej opravljali na roke in v različnih sistemih, se digitalizira in zlije v en sam robusten sistem, ki poganja celotno poslovanje.