Novice

Digitalna transformacija je ključ do uspeha v času gospodarske negotovosti

Digitalna transformacija je ključ do uspeha v času gospodarske negotovosti

Četrtek, 15. december 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

V zadnjih dveh letih in pol smo vsa podjetja doživela velike pretrese globalnih razsežnosti, ki si jih prej nismo mogli niti predstavljati. Od pandemije koronavirusa in vojaškega spopada, do težav na področju dela in zastojev v dobavnih verigah. Danes smo vsa slovenska podjetja (in tudi druga podjetja v Evropi in po svetu) zaradi vseh gospodarskih in okoljskih pretresov prisiljena v ponovno analizo naših načrtov in določanje prioritet. Vzdrževanje dobrega poslovanja in poslovnih praks nam lahko v teh zahtevnih razmerah zagotavlja uspeh na dolgi rok. Ta pa v današnjem času pomeni veliko.

Ključ do uspeha se skriva v digitalni transformaciji podjetja, ki bi morala postati ena izmed glavnih prioritet vsakega podjetja. Že leta 2021 smo v članku trendi v digitalni transformaciji podali oceno, da bodo podjetja, ki bodo prej opravila digitalno transformacijo, uspešnejša od podjetij, ki je ne bodo opravila. Podjetja s pomočjo digitalne transformacije doživljajo velike uspehe na področju povezovanja s svojimi strankami na nove, predvsem pa enostavnejše in cenejše načine. Zavedati se je potrebno zahtevnosti časa v katerem živimo, vendar spremembe prinašajo tudi nove priložnosti, ki lahko prerastejo v konkurenčno prednost.

Leteč začetek leta 2022, konec 2022 pa nova realnost

Leto 2022 se je začelo s polno optimizma in vere v boljše čase. Covid ukrepi so se začeli rahljati, kar je vodilo do ponovnega odprtja družbe. Napovedi gospodarske rasti so bile izjemne, ravno zaradi rahljanja ukrepov. Nove tehnologije z uporabo veriženja blokov (blockchaina), ki jih je poganjala rast vrednosti kriptovalut, so nakazovale, da bodo kmalu prevzele pomembnejšo vlogo v vsakdanjem svetu. Trg dela je pokal po šivih, saj kadrov enostavno ni bilo mogoče najti.

Ves ta zanos se je skozi celotno leto zmanjševal do trenutka, ko konec leta govorimo o morebitni prihajajoči recesiji. Vojna v Ukrajini in naraščajoče cene energentov sta popolnoma spremenila celotno, ne samo gospodarsko, pač pa tudi socialno klimo.

Učenje in transformacija skozi pandemijo je dober recept za danes in za prihodnost

Z velikim prepričanjem lahko rečemo, da se veliki večini podjetij ni bilo potrebno spopasti s toliko težavami naenkrat, kot jih imamo danes. Vendar obstaja veliko paralel med začetkom pandemije in današnjimi nepredvidljivimi časi, iz katerih lahko izluščimo kar nekaj koristnih stvari, ki nam bodo v pomoč pri premagovanju ovir.

Podjetja, ki so v pandemiji hitro reagirala in začela s svojo digitalno transformacijo, kar pomeni, da so preko noči sprejela svojo CRM strategijo in jo začela uresničevati, so danes uspešnejša in močnejša, kot so bila pred tem. Z naložbami v digitalno transformacijo, CRM sisteme, napredne spletne strani in sodobne spletne trgovine so podjetja povečala svojo učinkovitost in hkrati dobičkonosnost. Vse to se je lahko zgodilo, ker so hitro reagirala na spremembe in svojim strankam ponudile inovativne rešitve, s čimer so povečale svojo konkurenčno prednost.

Situacija danes je podobna, kar pomeni, da je lahko za marsikoga tudi priložnost. Z usmeritvijo v razvoj strategije, v katero je obvezno vključiti tudi uporabo CRM sistema in sistema za projektno vodenje, lahko ustvarite odpornost in agilnost, s katerimi postavite močnejši temelj, ki vam bo omogočal uspeh ne samo danes, pač pa tudi v prihodnosti.

S Kabijem v prihodnje zmage

V Kabiju čutimo, da naša vloga na področju digitalizacije podjetij še nikoli ni bila tako aktualna in pomembna, kot je sedaj. Z razvojem lastnih rešitev smo postali neodvisni od zunanjih dejavnikov in rešitev, nad katerimi nimamo popolne kontrole. Rezultat tega je konglomerat rešitev za digitalizacijo poslovanja podjetja, ki mu lahko rečemo kar platforma za digitalizacijo.

Uporabnost naših rešitev ni omejena na panogo ali velikost podjetja. Znotraj same rešitve si lahko vsako podjetje nastavi oz. prilagodi izraze in procese svojim potrebam. To je velika prednost, saj je na ta način faza prehoda enostavnejša in hitrejša, ker se zaposlenim v podjetju ni potrebno učiti na novo stvari, ki jih ne razumejo.

Digitalizacija pomaga pri boljšem poslovanju

Digitalizacijo poslovanja pogosto enačimo z uporabo CRM sistema. Sam CRM sistem sicer ne obsega celotne digitalizacije, je pa njen izjemno pomemben del in en od glavnih korakov, ki vodijo v digitalno transformacijo.

Uporaba CRM sistema vam pomaga pri boljšem in učinkovitejšem upravljanju strank ter zaposlenih. Kakšne so njegove koristi in kako lahko pomaga vam, si lahko preberite v eni izmed naših preteklih objav.

Kdaj začeti? - Danes!

Časa za odločanje, ali je digitalizacija prava pot, ali ne, ni več. V kolikor z digitalizacijo še niste začeli, je skrajni čas, da to storite takoj. Ne jutri, ampak danes.

Da bo vaš prehod enostavnejši, vam na pomoč priskočimo mi. Kot smo že omenili prej, lahko naše rešitve prilagodimo vašim potrebam, saj niso omejene na posamezno panogo. Poleg tega pa lahko na enostaven način povečujete kapacitete in dodajate nove funkcionalnosti glede na potrebe ter rast poslovanja.

Kljub zahtevnim časom izzivi in priložnosti ostajajo. Odkrijmo jih skupaj.