Novice

Smernice za prenovo spletne strani

Smernice za prenovo spletne strani

Ponedeljek, 22. marec 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Prenova spletne strani lahko hitro skrene na napačno pot in sicer se po navadi naročniki osredotočajo na stvari, ki so bolj estetskega pomena, kot npr.:

  • Odtenek barve bi lahko bil malenkost svetlejši
  • Mislimo, da bi bilo boljše, če je logotip na levi strani zaslona
  • Ali lahko na sredino dodamo veliko animacijo
  • Ali se lahko pop up pojavno okno odpre takoj, ko pride obiskovalec na stran

V kolikor želite resnično uspeti, se boste morali osredotočiti na več kot le na videz spletne strani.

Na svetu obstaja ogromno spletnih strani. Po vsej verjetnosti že v vaši branži in v vašem kraju obstajajo podjetja, ki imajo spletne strani zelo podobne kot vi. Zato je pomembno, da vaša spletna stran izstopa, vendar kot smo že prej napisali, sam videz strani ni dovolj.

Prenova spletne strani zahteva veliko dela. Samo oblikovanje in kasneje izdelava spletne strani, sta samo dva od korakov v procesu priprave dobre spletne strani. Poleg same oblike se je potrebno osredotočiti na uporabnost, ali so informacije dobro predstavljene, ali je narejena stran enostavna za uporabo – dobra uporabniška izkušnja, itd.

Za vas smo pripravili smernice, ki jih lahko uporabite pri prenovi spletne strani ali pa pri izdelavi spletne strani, če te še nimate.

Preprostost

Videz vaše spletne strani je vsekakor pomemben, vendar se morate zavedati, da večina uporabnikov ne bo prišla na vašo spletno stran, zaradi same oblike, pač pa ker iščejo točno določeno informacijo ali iščejo določeno storitev/ rešitev.

Zato je pomembno, da se na spletni strani znebite vseh motečih dejavnikov, ki samo ovirajo uporabnika, da opravi konverzijo.

Z vidika uporabnosti spletne strani ter uporabniške izkušnje, so preprostejše spletne strani učinkovitejše. Da pa je spletna stran preprosta, je za to po navadi potrebno veliko dela, saj lahko lahko v nasprotnem preprostost vodi tudi v ne strokovnost, če na spletni strani ne ponudite vseh potrebnih informacij.

Preizkusite lahko naslednje :

  • Barve: glavni nasvet je, da ne uporabljate preveč različnih barv.
  • Tipografija: pri izbiri tipografije priporočamo, naj bo ta jasna in berljiva z dobrimi kontrasti med vsebino in ozadjem strani.
  • Grafike: grafike naj bodo prilagojene vsebini in naj služijo kot pomoč ali informacija uporabniku

Hierarhija

Hierarhija je izjemno pomembna na vsaki spletni strani. Obstajata dve hierarhiji, ki ju je potrebno upoštevati in sta med seboj soodvisni. Najprej je potrebno poskrbeti za vsebinsko hierarhijo, saj z njo prikažete pomembnost posameznih informacij na spletni strani. Vsebinski hierarhiji pa sledi vizualna hierarhija, s katero poskrbite, da bo pravilno prikazana vsebinska hierarhija. Sama vizualna hierarhija mora poskrbeti tudi za dobro uporabniško izkušnjo. Pomembnejše elemente, s katerimi pritegnete uporabnika: naslovi, ozadja, CTA gumbi, itd., izpostavite tako, da bodo uporabnikom opazni.

Navigacija

Navigacija spletne strani je zopet tesno povezana z samo vsebino. Po navadi je navigacija na spletni strani v obliki menija. V meniju morate uporabniku predstaviti strukturo strani in pokazati, kje bo našel želene informacije. Prehodi iz podstrani morajo biti čim enostavnejši, brez nepotrebnih dodatnih klikov oz. pritiskov (za uporabnike na mobilnih napravah). Pripravili smo nekaj nasvetov, kako lahko poskrbite za dobro navigacijo spletne strani:

  • Naj bo struktura navigacije enostavna
  • Navigacija naj bo v glavi spletne strani
  • Razmislite, da določene najpomembnejše elemente iz navigacije predstavite tudi v nogi spletne strani
  • Vključite poleg navigacije še iskalnik po vsebini spletne strani
  • Poizkusite poenostaviti strukturo strani, da uporabniku ni potrebno predolgo brskati, da pride do želene vsebine
  • Uredite kazalo in poglavja za vsako podstran

Doslednost

Na spletni strani je potrebno poskrbeti za doslednost. To pomeni, da naj spletna stran čez vse podstrani uporablja podobne elemente, ozadja, CTA gumbe, stil vsebine, grafike itd. Ne pravimo, da mora vsaka stran imeti enako postavitev, ampak naj uporablja enake osnovne elemente, s katerimi poskrbite za neko podobnost oz. rdečo nit vsake podstrani. Na ta način boste zagotovili dobro uporabniško izkušnjo, saj bo uporabnik točno vedel, na kateri spletni strani se nahaja in mu bo stran kot taka razumljivejša ter enostavnejša za uporabo.

Prilagojenost za mobilne naprave

Več kot polovica uporabnikov gleda spletne strani iz svojih mobilnih naprav. Zato je ključno, da pri prenovi ali izdelavi spletne strani poskrbite za t.i. odzivni dizajn spletne strani. Skoraj vsi uporabniki zapustijo spletno stran, če ta ni prilagojena za napravo, na jo gledajo.

Z odzivnim dizajnom poskrbimo, da se vaša spletna stran prilagaja glede na velikost zaslona, na katerem jo uporabnik pregleduje.

Primer odzivnega dizajna
Primer odzivnega dizajna Avtor: Kabi

Verodostojnost

Verodostojnost je zelo pomembna stvar, saj na podlagi nje gradite zaupanje uporabnikov. Zato je pomembno, da imate na spletni strani jasne informacije o vaših izdelkih ali storitvah. Izognite se, da uporabniki klikajo po strani, da pridejo da informacij, do katerih želijo. V kolikor imate možnost, izpostavite na spletni strani cenik, saj bodo uporabniki točno vedeli, kakšne stroške lahko pričakujejo.

Osredotočenost na uporabnika

Spletne strani ne izdelate samo za vas pač pa za vaše uporabnike. Oni so tisti, brez katerih ne bi imeli posla. Zato je pomembno, da prisluhnete vašim uporabnikom in upoštevate njihove želje. Zaželeno je, da vašo stran testira še kakšen zunanji uporabnik in ne vi, saj bo le ta vašo stran gledal iz povsem druge perspektive. Nemogoče je, da že med samo izdelavo spletne strani oz. procesom prenove predvidite vse. Realnost je povsem drugačna. Končni uporabniki spletne strani so tisti, ki vam bodo povedali ali je stran uporabna ali ne. Zato je pomembno, da imate skrbnika spletne strani, s katerim sodelujete na dolgi rok, saj je le to edini način, da boste dosegli želene rezultate.

Za konec pa ne pozabite, v kolikor nimate kvalitetne vsebine so vsi zgornji nasveti, brezpredmetni.