Novice

UX in UI razlike in podobnosti

UX in UI razlike in podobnosti

Uporabniška izkušnja vs. Uporabniški vmesnik

Četrtek, 24. november 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Pri oblikovanju in izdelavi spletnih strani se velikokrat srečujemo z izrazoma UX in UI. Kratici pomenita:

  • UX – user experience, po slovensko uporabniška izkušnja
  • UI – user interface, po slovensko uporabniški vmesnik

Uporabniška izkušnja in uporabniški vmesnik sta medsebojno soodvisna izraza, s katerima se srečujemo pri načrtovanju ne samo spletnih strani in spletnih trgovin, pač pa pri razvoju vseh poslovnih rešitev. Za lažje razumevanje smo v tem članku pripravili nekaj podobnosti in razlik med izrazoma.

Kaj je uporabniška izkušnja?

Uporabniška izkušnja (UX – user experience) se ukvarja s splošno izkušnjo, ki jo imajo uporabniki pri interakciji in uporabi spletnih strani, trgovin in aplikacij. Spletne strani, ki so izdelane tako, da upoštevajo principe uporabniške izkušnje, so enostavne za uporabo in zagotavljajo pozitivno izkušnjo. V tem smislu je uporabniška izkušnja povezana s čustveno izkušnjo uporabnika. Le ta se ne nanaša samo na praktično uporabo spletne strani, pač pa na celovito izkušnjo s spletno stranjo / blagovno znamko, od prvega stika, pa do zadnjega. Za oblikovanje pozitivne uporabniške izkušnje je pomembno razumeti uporabnika, še posebej njegove potrebe, cilje in težave (temu pravimo tudi namen iskanja). Pri spletnih straneh, trgovinah in spletnih aplikacijah dobro uporabniško izkušnjo povezujemo z enostavnostjo uporabe in ali je uporabnik dosegel želeni cilj.

Kaj je uporabniški vmesnik?

Uporabniški vmesnik (UI – user interface) je bolj tehnični pristop, ki ga uporabljamo pri oblikovanju spletnih strani, trgovin ali spletnih aplikacij. Pri uporabniškem vmesniku gre dobesedno za oblikovanje vmesnika, informacijske arhitekture in oblikovanje interakcij za uporabnike, ki vodijo k boljši uporabniški izkušnji, kot naprimer:

  • Prikaz vizualnih elementov na spletni strani
  • Prikaz gumbov
  • Prikaz barv
  • Prikaz odzivnega dizajna
  • Itd.

Najboljše osnovne prakse oblikovanja uporabniškega vmesnika vključujejo preprostost, doslednost in posodobljenost (le ta je povezana s trendi v oblikovanju).

Kako sta si uporabniška izkušnja in uporabniški vmesnik podobna?

Uporabniška izkušnja in uporabniški vmesnik sta procesa, ki imata v svojem jedru v mislih uporabnika. Prvi se osredotoča na celovito uporabniško izkušnjo, drugi pa prav na oblikovanje vmesnika, ki ga uporabljajo uporabniki. Uporabniški vmesnik je del uporabniške izkušnje. Pravzaprav je uporabniški vmesnik nadaljevanje uporabniške izkušnje. Na podlagi analize uporabniške izkušnje oblikovalci nato pripravijo dizajn spletne strani / aplikacije oz. uporabniški vmesnik.

Uporabniška izkušnja se veliko ukvarja z grajenjem blagovne znamke. Z dobro uporabniško izkušnjo lahko prehitite konkurenco. Uporabniški vmesnik pa pomaga pri uresničevanju ciljev uporabniške izkušnje.

V čem sta si uporabniška izkušnja in uporabniški vmesnik različna?

Čeprav sta uporabniška izkušnja in uporabniški vmesnik med seboj povezana, obstaja med njima nekaj pomembnih razlik.

  1. Uporabniški vmesnik se ukvarja predvsem s spletnimi stranmi in aplikacijami in z zmožnostjo ljudi, da jih uporabljajo.
  2. Uporabniška izkušnja je izraz, ki ga povezujemo z izkušnjo, ki jo uporabniki imajo pri interakciji s spletno stranjo, trgovino in tudi na splošno z blagovno znamko.
  3. Uporabniška izkušnja se ne nanaša izključno samo na spletno stran ali aplikacijo in je bistveno širši pojem.
  4. Pri uporabniški izkušnji gre bolj za občutke uporabnika pri interakciji.
  5. Pri uporabniškem vmesniki gre bolj za sam videz (primer: spletna stran je lahko zelo lepa, vendar je zaradi slabe uporabniške izkušnje težavna za uporabo).

Uporabniško izkušnjo raziskujemo vedno predno začnemo s pripravo uporabniškega vmesnika. Zelo pomembno je, da razumemo uporabnikove težave, želje in cilje. S pomočjo raziskave uporabniške izkušnje začrtamo celotno pot uporabnika, ki jo skušamo izboljšati. Vse ugotovitve v procesu uporabniške izkušnje se prenesejo na oblikovanje uporabniškega vmesnika. Oblikovalec uporabniškega vmesnika upošteva priporočila raziskave uporabniške izkušnje, pripravi najprej žične diagrame in kasneje pripravi končno obliko spletne strani.

Povezava med oblikovanjem spletne strani ter UX in UI?

Oblikovanje spletne strani je tesno povezano z uporabniško izkušnjo in uporabniškim vmesnikom. Na podlagi raziskave uporabniške izkušnje se pripravi končni izdelek oz. oblika spletne strani, ki je dejansko uporabniški vmesnik. Najboljše spletne strani so tiste, ki pravilno prenesejo ugotovitve uporabniške izkušnje na oblikovanje in kasneje na izdelavo uporabniškega vmesnika.

Preberite si nasvete za izboljšanje uporabniške izkušnje na vaši spletni strani.

Za zaključek

V kolikor želimo oblikovati in izdelati učinkovito spletno stran, spletno trgovino ali kakšno drugo aplikacijo, moramo v obzir vzeti tako uporabniško izkušnjo, kot tudi uporabniški vmesnik. Le s pravilnim pristopom in pravilno uporabo obeh, lahko pripravimo kvaliteten končni izdelek, ki bo zmožen dodati takšne rezultate, ki si jih želimo. Pri tem pa ne pozabimo, da je potrebno uporabniško izkušnjo nenehno spremljati in ustrezno reagirati na vsaka nihanja. Nemogoče je, da boste postavili spletno stran ali trgovino, ki bo nenehoma dosegala želene rezultate, brez da bi jo karkoli nadgradili ali spremenili.