Novice

Prenova spletne strani

Prenova spletne strani

Kako pristopiti k prenovi spletne strani?

Ponedeljek, 17. junij 2019

Članek nazadnje posodobljen 3.8.2022.

Ko ustvarjamo povsem novo spletno stran, imamo po navadi pred seboj prazno stran. Vendar, ko prenavljamo spletno stran, moramo premisliti o številnih dejavnikih, ki jih moramo upoštevati pri prenovi, npr. obstoječe URL povezave, obstoječa vsebina na strani, obstoječe statistike, itd. 

Nova stran je v veliki meri nadgradnja obstoječe strani, ki pa ima drugačno predstavitev. Čeprav je tehnično to povsem druga stran, bo še vedno imela nek odsev predhodne strani. Pri prenovi spletne strani je velikokrat potrebno stare funkcionalnost prilagoditi, da bodo delovale tudi na novi spletni strani. 

Nasveti za prenovo spletne strani 

Po naših izkušnjah je pri prenovi spletne strani potrebno upoštevati naslednje: 

  • Bodite razumni. Velikokrat se zgodi, da pri oceni časa za določene naloge, spregledamo marsikatero stvar, ki vpliva na čas izdelave. Zato priporočamo, da čim bolj definirate posamezne naloge prenove. 
  • Načrtujte. Pogosta napaka pri prenovah spletne strani je, da stvari ne načrtujemo vnaprej. Kljub načrtovanju pa je potrebno ostati dovolj fleksibilen, da se lahko tekom dela načrt tudi spremeni.  
  • Uporabljajte projekte. Za vsak projekt, ne glede na to ali je to prenova spletne strani ali kar koli drugega, uporabite program za projektno vodenje. Na ta način boste imeli zabeleženo celotno delo vaše ekipe. Poleg tega lahko stranki lažje predstavite količino vašega dela. 
  • Vedno imejte pred sabo cilj projekta.  

SEO izzivi 

SEO optimizacija igra veliko vlogo pri prenovi spletne strani. V nadaljevanju najdete nekaj SEO nasvetov, ki so vam v pomoč pri uspešni prenovi spletne strani: 

  • Bodite natančni. Naredite celotne povezave starih in novih URL naslovov. Preverite tudi strukturo stare in nove strani. 
  • Preverjajte statistiko. Po objavi prenovljene spletne strani se delo ne konča. Redno pregledujte statistiko prometa na vaši spletni strani in preverjajte, ali obstajajo povezave, ki več ne delujejo. 
  • Poskrbite za hitrost strani. Poskrbite, da se bo spletna stran hitro odpirala. 

Prenova spletne strani predstavlja vrsto izzivov. V primeru, da upoštevate vse zgornje nasvete, prenova spletne strani predstavlja odlično poslovno priložnost. 

Razmišljate o prenovi spletne strani?

Če razmišljate o prenovi spletne strani, ste prišli na pravi naslov. V Kabiju smo vam na voljo za vsa vprašanja o morebitni prenovi. Projekta se z veseljem lotimo skupaj z vami.

Kakšna naj bo prenova spletne strani v letu 2022?

Prenova spletne strani v letu 2022 naj zasleduje strategijo “mobile-first”. To pomeni, da se pri oblikovanju in izdelavi spletne strani da več pozornosti na funkcionalnost spletne strani na mobilnih napravah, saj večina obiskovalcev gleda spletne strani preko mobilnih telefonov. Zelo pomembno je, da prenovljena spletna stran na mobilnih telefonih ponuja dobro uporabniško izkušnjo. Pri tem pa ne smemo pozabiti na spletno stran na namiznih računalnikih. Celotna prenova spletne strani naj strmi k poenostavitvi, kar pomeni, da mora biti uporabniku na strani takoj jasno, kaj spletna stran ponuja in kje bo našel vsebino, ki ga zanima.

Preberite si smernice za prenovo vaše spletne strani.

Kdaj se odločiti za prenovo spletne strani?

Za prenovo spletne strani se odločite, če:

  • Vaša spletna stran ni prilagojena za prikaz na mobilnih napravah – pametni telefon in tablični računalnik
  • Je vaša spletna stran počasna (uporabniki strani ne bodo čakali, da se vaša spletna stran odpre)
  • Spletne strani ne morete samostojno urejati – spletna stran mora imeti urejevalnik spletne strani CMS, če želite spletno stran samostojno urejati
  • Imate spletno stran vendar niste zadovoljni z videzom oz. designom
  • Imate spletno stran in niste zadovoljni z obiskom – v tem primeru je velikokrat poleg prenove vredno razmisliti o prenovi vsebine spletne strani, SEO optimizaciji spletne strani in oglaševanju spletne strani (Google oglaševanje ali Facebook oglaševanje)

Bi radi prenovili vašo spletno stran?

Primer prenove spletne strani: www.homeoffice.si
Primer prenove spletne strani: www.homeoffice.si