Novice

Skrivnost dobrega oblikovanja spletnih strani

Skrivnost dobrega oblikovanja spletnih strani

Sreda, 21. september 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Dober uporabniški vmesnik oz. oblika spletne strani lahko naredi ključno razliko med uspešno in manj uspešno spletno stranjo. Uporabniški vmesnik (videz spletne strani s strani uporabnika) ustvarimo v fazi oblikovanja spletne strani. V tem članku bomo spoznali skrivnost dobrega oblikovanja spletne strani.

Velikokrat se ljudje sprašujejo, kaj je tisto, kar naredi dobro obliko / dizajn spletne strani. Ali je to estetika, uporabnost, dostopnost? Pravilen odgovor je, da so za dober dizajn spletne strani potrebne vse tri naštete sestavine. Sami menimo, da ena izmed njih izstopa oz. jo moramo obravnavati prioritetno pred ostalima dvema. Osnova za vsako dobro oblikovano spletno stran in trgovino je dostopnost. Dostopnost je temelj za dobro uporabnost in če spletna stran vsebuje dobro dostopnost in uporabnost, potem je velika verjetnost, da bo takšna spletna stran videti dobro – estetsko privlačno (posledično bo imela taka spletna stran dober uporabniški vmesnik, ki bo skupaj z vsebino spletne strani pripomogel k doseganju želenih rezultatov).

Spodaj boste našli nekaj nasvetov glede dostopnosti, ki vam bodo v pomoč pri razumevanju in prepoznavanju dobrega uporabniškega vmesnika ter dobro oblikovane in izdelane spletne strani.

1. Tipografija je tesno povezana z dostopnostjo

Tipografija je tesno povezana z dostopnostjo oz. je kar osnova same dostopnosti. Vizualizacije na spletni strani pripomorejo k dobri uporabniški izkušnji, vendar se je potrebno zavedati, da je cilj spletne strani, da uporabniki opravijo konverzijo, ne da samo gledajo spletno stran zaradi njene estetske lepote. Čitljiva pisava in dobra vsebina sta tisti, ki bosta uporabnikom spletne strani v pomoč pri razumevanju vsebine. Prav tako sta tako čitljiva pisava, kot dobra vsebina pomembnejši od same vizualne / estetske oblike spletne strani.

Dobra tipografija pozitivno vpliva na končno obliko spletne strani. Veliko spletnih strani, ki sledijo t.i. minimalističnem dizajnu, želijo doseči dober estetski videz s pomočjo tipografije, kot npr. prilagajanje velikosti fonta, razmak med vrsticami, razmaki med naslovi in vsebinami, itd. Ključno pri tem je, da je tipografija konsistentna skozi celotno spletno stran, saj s tem prikažemo pomembnost posamezne vsebine.

Tipografija je izjemno pomembna tudi za dostopnost spletne strani za ranljive skupine. Prav tako pa je dostopnost en izmed faktorjev, ki vplivajo na SEO optimizacijo spletne strani.

2. Barvna shema

Izbira prave barvne sheme za dizajn spletne strani je več kot samo vizualni efekt, saj lahko barvna shema vpliva na celotno hierarhijo spletne strani. Sama izbira barve posledično vpliva tudi na oblikovanje spletne strani. Pri tem svetujemo, da je glavna skrb glede same barvne sheme ta, da je enotna skozi celotno spletno stran. Barva je lahko zelo učinkovita, vendar se je potrebno zavedati, da ima določen odstotek uporabnikov težave s prepoznavanjem barv, kar pomeni, da je lahko napačna izbira barv neučinkovita. Poleg tega pa je barva močno povezana s samo dostopnostjo. Iskalnik Google bo za strani, ki imajo premajhne barvne kontraste, javil, da so slabše dostopne, saj so manj berljive za samega uporabnika.

3. Ne pozabite na oblikovanje povezav in CTA gumbov

CTA (Call To Action) gumb in povezave so izjemo pomembni. Cilj vsakega CTA-ja je, da uporabnik spletne strani klikne na njega in opravi konverzijo. Zato je pomembno, da CTA-ji izstopajo. Obstajajo trije načini, s katerimi vplivamo na prikaz CTA gumba:

  • Velikost – v kolikor je gumb večji od ostale tipografije na strani, to pomeni, da je sam gumb pomembnejši od ostale vsebine
  • Globina – s pomočjo senc povečamo globino samega gumba, s čimer vizualno povečamo samo možnost interakcije uporabnika s CTA-jem
  • Animacija – pri interakciji z gumbom je potrebno poskrbeti, da bo uporabnik razumel, da je opravil uspešno interakcijo z gumbom. To poskrbimo z animacijo, ko uporabnik klikne na gumb.

Dostopnost je le začetek

Kot smo napisali v uvodu članka, je za dobro obliko / dizajn spletne strani potrebno poskrbeti za tri sestavine:

  • Estetika
  • Uporabnost
  • Dostopnost

Najpomembnejša izmed njih je dostopnost, saj je osnova za ostali dve. Vse prevečkrat pa opažamo, da se naročniki osredotočajo na estetiko. Estetika brez berljive tipografije in dobre vsebine ne pomaga doseči želenih rezultatov. Zato priporočamo, da se pri oblikovanju stopi korak nazaj in se začne z dostopnostjo.

Pri tem pa ne pozabite, da je osnova za oblikovanje in izdelavo spletne strani vsebina. Brez vsebine ne boste mogli začeti priprave dobrega dizajna spletne strani.

Dobro oblikovanje spletnih strani je ključnega pomena za zagotavljanje uspešnosti vašega podjetja na spletu. Z uporabo nekaterih ključnih načel lahko dosežete učinkovito, intuitivno in privlačno spletno stran. Pomembno je, da izberete primeren barvni paleti, uporabite čitljive pisave, jasno organizirate vsebine in zagotovite preprosto navigacijo. Prav tako je treba upoštevati mobilno prijaznost in hitrost nalaganja strani. S pravilno uporabo grafičnih elementov, slik in videoposnetkov lahko obogatite uporabniško izkušnjo. Ključno pa je, da se osredotočite na uporabnika in zagotovite, da je njegova izkušnja čim bolj prijetna in enostavna.