Novice

Katerim napakam se je potrebno izogniti pri izdelavi ali prenovi spletne strani?

Katerim napakam se je potrebno izogniti pri izdelavi ali prenovi spletne strani?

Četrtek, 3. november 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Obiskovalci spletnih strani imajo radi preproste spletne strani brez napak, kjer se hitro znajdejo. V kolikor stran ni preprosta menijo, da je stran polna napak. Vsi mislijo, da je preprostost enostavno doseči. Vendar to enostavno ni res. “Preproste” spletne strani je po navadi najtežje izdelati, saj je bilo za njihovo “preprostost” potrebnega veliko dela, pregledovanja statistik uporabnikovega obnašanja ter nato prilagajanj. Veliko lastnikov spletnih strani ta korak kar preskoči oz. enostavno pozabi nanj.

Ker se zavedamo, da si želite doseči čim hitreje dobre rezultate za vašo spletno stran, smo za vas pripravili seznam pogostih napak, ki se jim je potrebno izogniti pri izdelavi spletne strani.

1. Pomanjkanje priotiziranja dostopnosti spletne strani

Dostopnost spletne strani je en izmed pomembnejših elementov, na katerega se pri oblikovanju in izdelavi spletne strani pogosto pozabi. Veliko projektov ima v mislih dostopnost šele takrat, ko je spletna stran že izdelana.

Kaj je dostopnost spletne strani?

Dostopnost spletne strani pomeni, da je spletna stran (zasnova in tehnologije) prilagojena, da je primerna za uporabo za ranljive skupine (za ljudi s slušnimi, kognitivnimi, vizualnimi, govornimi, fizičnimi, nevrološkimi težavami).

Najpogostejše napake v zvezi z dostopnostjo spletne strani so:

  • Manjkajoči ali napačni opisi (ALT oznake) slik in grafik
  • Premajhni barvni kontrasti
  • Spregledanje dostopnosti imen, menija in oznak
  • Neustrezni kazalniki vizualne osredotočenosti

2. Zanemarjanje odzivnega dizajna spletne strani

Najnovejše svetovne statistike pravijo, da skoraj 60% uporabnikov spleta obišče spletne strani preko mobilnih naprav. Na nekaterih naših spletnih straneh in portalih opažamo, da je ta številka mnogo višja in je že blizu 75%. Zato je izjemno pomembno, da je vaša spletna stran enostavna za uporabo na mobilnih napravah, kot tudi na računalnikih. V primeru, da temu ni tako, bodo obiskovalci spletne strani nezadovoljni, kar boste videli v visokem odstotku obiskovalcev, ki takoj po obisku strani zapustijo spletno stran (bounce rate), brez da bi opravilo kakšno dodatno interakcijo.

Ne osredotočajte se samo na mobilno različico spletne strani, spletna stran mora biti funkcionalna na vseh zaslonih in napravah, saj uporabniki danes, bolj kot kadarkoli, spletne strani obiskujejo iz različnih naprav. Na vseh napravah pa pričakujejo dobro uporabniško izkušnjo.

3. Prioritiziranje videza in ne uporabniške izkušnje

Prioritiziranje videza spletne strani in ne uporabniške izkušnje je pogosta napaka, ki jo opažamo v zadnjem času. Nekaj, kar je nam osebno všeč, ni nujno, da bo všeč ciljnemu kupcu oz. stranki. Velikokrat lahko opazimo, da spletne strani uporabljajo veliko animacij in lepih vizualnih učinkov, ki pa dejansko odvračajo uporabnika od nadaljnjega ogleda strani.

Še posebej pri prenovah spletne strani je potrebno natančno pregledati statistiko trenutne strani. Na osnovi analize boste tako opazili, kaj ljudje iščejo in koliko časa se povprečno zadržujejo na določenih podstraneh. Vse te informacije pa potem uporabite za oblikovanje spletne strani in seveda uporabniške izkušnje.

4. Uporaba funkcionalnosti, ki ne vodijo v konverzijo

Nadaljevanje predhodne točke (3. Prioritiziranje videza in ne uporabniške izkušnje). Pogosto se srečamo s funkcionalnostmi spletne strani, ki dejansko ne vodijo v konverzijo. Še vedno veliko strani uporablja samodejno izložbeno okno (carousel), ki pa v mnogo primerih ne vodi do želenih rezultatov, še posebej to velja za tiste obiskovalce spletne strani, ki spletno stran obiščejo preko mobilnega telefona.

Zapomnite si, ni nujno, da je spletna stran 100% enaka na mobilnih napravah in računalnikih. V tem primeru se je potrebno poslužiti t.i. prilagojenega dizajna spletne strani (ne pozabite pa, da mora biti vsebina spletne strani enaka na obeh različicah!).

5. Nejasna navigacija spletne strani

Navigacija spletne strani ali po domače meni je en izmed najpomembnejših elementov vsake spletne strani. Obiskovalec se s pomočjo menija giblje po celotni vsebini spletne strani. Če v meniju ne najde vse potrebnega, potem bo to zanj znak, da te vsebine na strani ni.

Z jasno in pregledno navigacijo spletne strani se izognete marsikaterim težavam, ki jih potencialno lahko imajo vaši obiskovalci.

6. Spregledana hierarhija vsebine

Hierarhija oz. pomembnost vsebine je pogosto spregledana. Spregledana v smislu, da naročnik spletne strani ne zna pravilno prioritizirati vsebine za lastno spletno stran. Pogosto se izpostavlja vsebina, ki nima želenega učinka.

Spletna stran mora jasno izražati sporočila, kot so:

  • Kdo ste in kaj počnete
  • Vaše storitve ali izdelke (prioritziranje po pomembnosti glede na prodajo, uspešnost, ...)
  • Itd.

Pravilno izražena sporočila vodijo obiskovalca po vašem prodajnem lijaku do konverzije (v primeru spletne trgovine pa do nakupa).

7. Manjkajoča stran o nas

Na spletu skoraj za vsako panogo obstaja velika konkurenca. V kolikor želite biti verodostojni, morate to tudi dokazati. Najenostavnejše dokazovanje verodostojnosti je podstran o nas. Tam predstavite sebe, vašo zgodbo, kdo ste, priznanja, nagrade itd. Z dobro predstavitvijo boste obiskovalcem dali vedeti, da ste vi tisti pravi, ki ga potrebujejo. Žal pa je še vedno veliko spletnih strani, ki podstrani o nas ne prepisujejo velikega pomena.

Zapomnite si, podstran o nas ni namenjena za tiste, ki vas poznajo, pač pa za tiste, ki vas ne.

Predstavitev zgornjih napak vam bo vsekakor v pomoč pri vašem naslednjem projektu oblikovanja in izdelave spletne strani, saj boste vedeli, česa ne smete delati in čemu je potrebno dati dodatno pozornost.

Seveda pa smo vam za pomoč in sodelovanje na voljo tudi mi. Z izdelavo spletnih strani se uspešno ukvarjamo že od leta 1994. Skozi celotno obdobje sledimo razvoju, inovacijam in pa vedenju obiskovalcev. Rezultat tega so zadovoljne stranke, s katerimi imamo dolgoročna partnerstva.