Novice

Avtoriteta domene

Avtoriteta domene

Kateri dejavniki vplivajo na avtoriteto domene?

Sreda, 15. marec 2023

Avtoriteta domene je izraz, ki ste ga po vsej verjetnosti že slišali. To je metrika, ki nam je v pomoč pri SEO optimizaciji spletnih strani, bolj natančno pri predvidevanju potencialne uvrstitve spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika. Avtoriteta domene je izjemno pomemben podatek, ko se pogovarjate o sodelovanju s kakšnim drugim podjetjem, saj avtoriteta domene vpliva tudi na moč povratne povezave.

Predno gremo v podrobnosti, bomo v članku predstavili, kaj sploh je avtoriteta domene.

Kaj je avtoriteta domene?

Avtoriteto domene na splošno opredeljujemo kot ustreznost domene spletne strani za določeno temo ali panogo.

Prav tako pa je avtoriteta domene izjemno pomemben dejavnik, ki močno vpliva na samo SEO optimizacijo spletne strani. Večja kot je avtoriteta domene spletne strani, več možnosti ima spletna stran za boljše uvrščanje na strani rezultatov organskega iskanja spletnega iskalnika.

Kakšna je metrična lestvica avtoritete domene?

Metrična lestvica avtoritete domene je od 1 do 100. 100 pomeni najboljši možni rezultat. Takšnega rezultata verjetno nima nobena domena.

Komu je pomemben podatek o avtoriteti domene?

Kot smo že omenili v uvodu, je avtoriteta domene pomemba predvsem spletnim iskalnikom. Ti bodo spletno stran, ki bo imela višjo avtoriteto domene (ob predpostavki, da ima urejeno celovito SEO optimizacijo spletne strani), uvrščali pred spletnimi stranmi, ki imajo nižjo avtoriteto domene.

Večja avtoriteta domene pomeni, da je spletna stran z višjo avtoriteto bolj privlačna za vse ostale spletne strani, saj jim povratna povezava iz spletne strani z višjo avtoriteto domene prinese boljšo uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Pri grajenju povratnih povezav ni pomemben podatek samo avtoriteta domena, ampak če le-ta prihaja iz strani, ki ima sorodno vsebino, kot vaša spletna stran.

Primer iz prakse: V primeru, da imate nepremičninsko spletno stran za nepremičninsko agencijo, je zelo pomembno, da pridobite povratno povezavo na vašo spletno stran s strani nepremičninskega portala.

Skratka, ta podatek je ključen za vse, ki imajo lastno spletno stran in si želijo izboljšati uvrstitev na strani spletnega iskalnika.

Kateri dejavniki vplivajo na avtoriteto domene?

Na avtoriteto domene vpliva mnogo dejavnikov, ki jih lahko razdelimo na tri večje skupine:

  • Povratne povezave
  • Vsebina
  • Splošni ugled spletne strani

Spodaj smo za vas predstavili vse tri skupine in še dve dodatni.

1. Povratne povezave

Povratne povezave so eden izmed najpomembnejših elementov, ki vplivajo na boljšo uvrstitev spletne strani na strani rezultatov iskalnika. Tukaj ne mislimo samo na Google, ampak tudi na vse ostale iskalnike. Povratna povezava in avtoriteta domene sta med seboj zelo povezani. Večja kot je avtoriteta, boljša je povratna povezava, večja je možnost, da se bo vaša spletna stran pojavila višje na strani rezultatov.

Več kot ima spletna stran povratnih povezav, bolj je vredna v očeh spletnega iskalnika. Seveda pa vse povratne povezave niso enako vredne. Kot že prej omenjeno, so povezave iz spletnih strani z večjo domensko avtoriteto vrednejše in pomembnejše od tistih s strani, ki imajo nižjo avtoriteto domene.

2. Vsebina

Kvaliteta vsebina ni pomembna samo zaradi SEO optimizacije spletne strani in uporabniške izkušnje, vpliva namreč tudi na avtoriteto domene. Vsebina mora biti izvirna, ustrezna, zanimiva in mora predstavljati za uporabnika dodano vrednost.

Znaki dobre vsebine so:

  • Predstavi vse potrebno za obiskovalca spletne strani
  • Je izvirna, dobro napisana in preverjena
  • Vključuje izvirne raziskave, vizualne podobe in druge oblike, ki koristijo obiskovalcu
  • Izpolnjuje namen iskanja obiskovalca
  • Vključuje kvalitetne povezave na relevantne vire

Za več informacij si preberite članek o ustvarjanju kvalitetne spletne strani.

3. Ugled strani

Obstaja veliko signalov, ki ponazarjajo verodostojnost in ugled spletne strani. Vendar pa se ti signali lahko razlikujejo glede na panogo, vrsto posla in tudi glede na stopnjo konkurence. Obstajajo pa splošna načela, kot so:

  • Spletna stran je dobro organizirana, ima jasno navigacijo in informativno uvodno stran
  • Na spletni strani so jasno predstavljeni avtorji člankov in drugih vsebin
  • Spletna stran omogoča uporabniku interaktivnost – da izpolni kontaktni obrazec

4. Starost spletne strani oz. domene

Spletne strani niso nekaj povsem novega. Obstaja veliko spletnih strani, ki so na spletu prisotne že dolgo časa. Npr. Portal Si21 je prvi slovenski portal, ki je bil objavljen že leta 1994. Leto za tem (1995) je prišel portal Nepremičnine Si21 in tudi naša lastna spletna stran.

Starejše spletne strani (oz. domene) imajo običajno višjo avtoriteto domene, poleg tega pa imajo več povratnih povezav in več vsebine, kar seveda pozitivno vpliva na samo avtoriteto. Ni pa temu vedno tako.

Določene stare spletne strani oz. domene, ki so v preteklosti zamenjale več lastnikov in zanje niso ustrezno skrbeli, ali pa so objavljali neželene vsebine, so prejele kazen. Vse to seveda vpliva na slabšo avtoriteto domene.

5. Organski promet

Organski promet je izjemno pomemben. Veliko organskega prometa in čas, ki ga uporabniki porabijo na strani pomeni, da so uporabniki zadovoljni s spletno stranjo. Večje zadovoljstvo uporabnikov vodi v boljši rezultat spletne strani in posledično seveda višjo avtoriteto domene.

Za zaključek

Priporočamo vam, da naj vam avtoriteta domene ne bo primarni cilj, ki ga želite doseči s SEO optimizacijo spletne strani. Če boste upoštevali vse elemente kvalitetne spletne strani: dobra vsebina, kvalitetne povratne povezave, SEO optimizacija, itd., bo to v končni fazi pozitivno vplivalo na avtoriteto domene.