Novice

Primer povezave HTTPS v brskalniku Google Chrome

HTTPS ali ga potrebujemo?

HTTPS ali HTTP

Ponedeljek, 30. januar 2017
Posodobljeno: Ponedeljek, 6. marec 2023

V zadnjem času ste verjetno zasledili, da nekatere spletne strani že omogočajo varno povezavo HTTPS. Razlog za to je, da je podjetje Google objavilo, da je HTTPS postal en izmed faktorjev pri optimizaciji spletne strani (SEO), kar pomeni, da se bo lahko to poznalo tudi na vaši uvrstitvi v spletnih iskalnikih. 

Ali je HTTPS, ki stane okoli 80€ na leto, res tako pomemben, da bo njegovo imetje oz. neimetje imelo bistvene posledice?

Roko na srce, do pred kratkim so HTTPS uporabljale večinoma spletne trgovine in strani, kjer se opravljajo plačila. 

Da bo odločitev ali imeti HTTPS povezavo ali ne lažja, smo za vas pripravili kratko pojasnilo.


Kaj je HTTPS in zakaj ga potrebujemo?


HTTP pomeni HyperText Transfer Protocol. To je protokol, ki omogoča komunikacijo med različnimi sistemi. Najpogosteje se uporablja pri prenosu podatkov iz strežnikov do spletnih brskalnikov.

Problem, ki se pojavi s HTTP povezavo, je v tem, da podatki niso kriptirani in jih pod nekaterimi pogoji lahko prestrežejo tretje osebe, ko se podatki prenašajo med sistemi. 

Zaradi tega, je smiselno uporabiti varno povezavo HTTPS, kjer črka »S« ponazarja varnost (angleško Security). Podatki se ob uporabi HTTPS podpišejo z SSL certifikatom, ki omogoča varno in kriptirano povezavo med strežniki in spletnimi brskalniki.

To je še posebej pomembno pri spletnih straneh, ki izmenjujejo občutljive podatke. Takšne strani so naprimer spletne strani z obrazci ali registracijami in spletne trgovine, ki sprejemajo kartična plačila.

V podjetju KABI ponujamo SSL certifikate, s katerimi lahko zagotovite varne povezave tudi na vaši strani. Za več informacij in naročilo certifikata pokličite na 01 280 50 80 ali izpolnite obrazec.

In kako je s https protokolom v letu 2023? Ali je nujen ? 

Da, HTTPS protokol je danes zelo pomemben za vsako spletno stran, saj omogoča varno in zasebno komunikacijo med uporabnikom in strežnikom. HTTPS uporablja SSL/TLS protokol, ki šifrira podatke, ki se prenašajo med spletnim brskalnikom in strežnikom, kar preprečuje hekerske napade in krajo podatkov. Poleg tega HTTPS vpliva tudi na rangiranje v spletnih iskalnikih, saj ga Google v svojem algoritmu upošteva kot pozitiven signal za uporabniško izkušnjo in varnost uporabnika. Zato je priporočljivo, da ima vsaka spletna stran HTTPS protokol in nameščen veljaven SSL/TLS certifikat.