Novice

Kako deluje Googlovo pregledovanje spletnih strani?

Kako deluje Googlovo pregledovanje spletnih strani?

Ponedeljek, 24. maj 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Spletni iskalnik Google najprej pregleda svetovni splet, da najde nove spletne strani. Ko konča s pregledovanjem strani, naredi proces indeksacije (indeksiranje), s čimer poskuša razumeti, kaj je na teh spletnih strani in jih na podlagi teh podatkov uvrsti na stran rezultatov iskanja. Pregledovanje in indeksiranje sta dva povsem različna procesa, vendar jih Google združuje v “enem” procesu t.i. pregledovanju.

Kaj je pregledovalnik (en. crawler)?

Pregledovalnik poznan tudi kot iskalni bot ali pajek, je del programske opreme, ki ga Google uporablja za pregledovanje spleta in spletnih strani. S pregledovalnikom Google pregleduje in išče nove ali spremenjene vsebine, ki jih še nima v svoji bazi podatkov.

Ni pa Google edini, ki ima pregledovalnik oz. iskalnik bot. Vsak spletni iskalnik ima svojega.

Kako deluje pregledovanje spletnih strani?

Ne obstaja centralni imenik spletnih strani oz. URL povezav, ki se samodejno nadgrajuje vsakič, ko je izdelana nova spletna stran. To pomeni, da spletni iskalnik ni obveščen, da obstaja nova spletna stran oz. da je spremenjena vsebina, te spremembe mora spletni iskalnik najti sam. Googlebot (Googlov pregledovalnik spleta) nenehoma pregleduje splet in išče nove in nadgrajene vsebine, ki jih dodaja v svojo bazo obstoječih strani.

Ko iskalni bot oz. v našem primeru Googlebot najde spletno stran jo najprej vizualizira v spletnem brskalniku, to pomeni, da naloži celoten HTML, Javacript, CSS in piškotke. Ta informacija je shranjena v bazi podatkov spletnega iskalnika in je uporabljena za indeksiranje ter uvrščanje spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Proces pregledovanja spletne strani
Proces pregledovanja spletne strani

Kako pregledovalnik vidi spletne strani?

Googlov pregledovalnik vizualizira spletne strani s pomočjo zadnje različice Chromim brskalnika (npr. Google Chrome). V idealnem scenariju, pregledovalnik vidi spletno stran tako, kot je oblikovana in izdelana. V resnici, je stvar malo kompleksnejša.

Mobilno in namizno vizualiziranje

Googlebot vidi vaša spletno stran s pomočjo dveh podtipov pregledovalnika:

  • Googlebot Desktop
  • Googlebot Smartphone

Google je sicer že pred časom napovedal svojo novo usmeritev in sicer Mobile-first indexing, kar pomeni, da bo za pregledovanje spletne strani uporabljal “samo” Googlebot Smartphone pregledovalnik. V praksi sicer ni čisto tako, saj so pri Googlu ugotovili, da je na spletu še vedno zelo veliko spletnih strani, ki še niso ali pa so slabo prilagojene za mobilne naprave.

Ne glede na to, da je primarni pregledovalnik spletnih strani Google Smartphone so določene strani še vedno pregledane z Googlebot Desktop, saj želi Google preveriti, kakšna je vaša spletna stran na namiznem računalniku (ni mu namreč vseeno, da bi bila spletna stran sedaj optimizirana samo za mobilne naprave, za namizne računalnike pa ne, saj želi prikazati ustrezne rezultate iskanja ne glede na to, katero napravo uporabljate).

Zaželeno je, da poskrbite, da je vaša spletna stran kvalitetno izdelana in optimizirana tako za mobilno različico kot tudi namizno.

Kaj vpliva na vedenje pregledovalnika spletnih strani?

Pregledovalnik spletnih strani ni kaotičen. Njegovo delovanje je določeno s sofisticiranimi algoritmi, s katerimi pregleduje splet. To pa ne pomeni, da na samo pregledovanje ne morete vplivati. Spodaj si poglejmo, kateri dejavniki vplivajo na pregledovanje:

  • Povezave – notranje in zunanje povezave, ki jih imate na spletni strani - več kot jih imate in bolj kot so kvalitetne, boljše je
  • Struktura strani - struktura strani mora biti logična in pregledna
  • Zemljevid strani – dokument, ki vsebuje vse podstrani vaše spletne strani

Kdaj se moja spletna stran pojavi v iskalniku?

Vaša spletna stran se ne bo pojavila v spletnem iskalniku, takoj ko jo objavite. V kolikor je vaša spletna stran povsem nova bo iskalnik bot potreboval nekaj časa, da jo najde. Včasih lahko ta proces traja tudi do 6 mesecev.

Zaključne misli

Google glavni pregledovalnik je Googlebot, ki ga upravljajo napredni algoritmi. Kljub temu, lahko delno vplivate na njegovo vedenje, s čimer boste koristili vaši spletni strani. Večina procesov, ki pozitivno vpliva na pregledovalnik je tesno povezano s SEO optimizacijo spletnih strani. V kolikor ne poznate dobro SEO optimizacije, vam priporočamo, da si o njej preberete več tukaj.