Novice

Kaj je SEO?

Kaj je SEO

Ponedeljek, 21. oktober 2019
Posodobljeno: Četrtek, 16. marec 2023

Kako optimizirati spletno stran za Google iskalnik?

Optimizacija spletnih strani (SEO – search engine optimization) je proces optimiziranja vsebine spletne strani, da jo bodo odkrili spletni iskalniki (Google, Bing, DuckDuckGo, itd.) v organskih rezultatih iskanja. 

Pozitivni učinki seo optimizacije spletnih strani so očitni: 

  • Brezplačna (v kolikor ne potrebujete dodatnega programiranja na spletni strani)
  • Povečanje prometa na spletni strani
  • Povečanje prihodkov iz naslova spletne strani

Kako optimizirati vsebino na vaši spletni strani za boljši SEO in kateri dejavniki razvrščanja so pomembni?

Za odgovor na zgornje vprašanje, moramo razumeti, kako delujejo spletni iskalniki. 

Kako delujejo spletni iskalniki? 

Spletni iskalniki so kot knjižnice v digitalni dobi. Namesto shranjevanja knjig, shranjujejo spletne strani. Ko vtipkate ključno besede v iskalnik, spletni iskalnik pregleda spletne strani, katere pozna (jih je poindeksiral) in poizkusi vrniti najbolj relevantne rezultate iskalcem. To omogoča računalniški program oz. algoritem

Nihče točno ne ve, kako delujejo algoritmi spletnih iskalnikov, imamo pa nekaj idej, ki nam jih je predstavil največji spletni iskalnik Google. 

Google pravi, da spletni iskalnik deluje tako: 

Algoritem spletnega iskalnika pregledajo številne dejavnike kot so ključne besede, relevantnost in pogostost na spletni strani, vir in lokacijo, iz kje oseba išče. Pomembnost posameznega dejavnika je različna glede na ključne besede. Primer: bolj aktualne vsebine so pomembnejše pri odgovorih na vprašanja o aktualnih temah kot pa npr. definicije iz slovarjev. 

Ravno spletni iskalnik Google je največji in najbolj uporaben med vsemi. To pa zato, ker ponuja najrelavantnejše rezultate iskanj (ima naj relavantnejši algoritem).

Google je največji spletni iskalnik

Kako deluje SEO optimizacija spletnih strani

Najpreprostejša razlaga je: SEO optimizacija spletnih strani deluje tako, da pove spletnim iskalnikom, da je vaša spletna stran najboljši rezultat glede na iskane ključne besede. 

Vsi spletni iskalniki imajo enoten cilj: Prikazati najboljše in najrelavantnejše rezultate iskalcem

Kako točno optimizirati spletno stran je odvisno od tega, za kateri spletni iskalnik boste optimizirali spletno stran. 

Če želite povečati organski obisk na vaši spletni strani, boste morali razumeti Googlov algoritem iskanja. Če želite povečati organski obisk ogledov vaših video vsebin, boste morali razumeti YouTubov algoritem iskanja. 

Ker pa ima vsak spletni iskalnik drugačen algoritem iskanja, je skoraj nemogoče prilagajati spletno stran vsem iskalnikom. 

Zato smo se odločili, da se bomo osredotočili na največji spletni iskalnik Google. 

“Google ima več kot 92% tržni delež, zato priporočamo, da vaše spletno stran optimizirate za iskalnik Google.” 

Kako optimizirati spletno stran za Google?

Google naj bi uporabljal preko 200 različnih dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev spletne strani (nekateri pravijo, da jih je več kot 10.000). Nihče točno ne ve, kateri so ti dejavniki, vendar pa jih nekaj poznamo. 

Kako jih poznamo? Poznamo jih zato, ker nam je Google povedal zanje.

iskalni izraz kabi

Dejavniki, ki vplivajo na rezultate spletnih iskalnikov

Preverljivost

Predno pomislite, kako se uvršča vaša spletna stran, morate prvo vedeti ali le ta obstaja. 

Google uporablja različne metode, s katerimi odkriva nove spletne strani in novo vsebino na spletu. Glavna metoda se imenuje “crawling” oz. po slovensko preverljivost. Da poenostavimo, Google preverja spletne strani, da sledi vsem povezavam, ki so na strani, tiste, ki pozna in tiste, ki jih ne pozna. Za to delo skrbijo t.i. spletni pajki. 

Prilagodljivost za mobilne telefone – Mobile friendliness

prilagodljivost mobilnim telefonomŽe 63 procentov iskanj v iskalniku Google se zgodi iz mobilnih telefonov in ta številka raste vsako leto. 

Google je z letom 2018 pri indeksiranju (skeniranju) spletnih strani zamenjal algoritem, ki prvo išče ali je vsebina na spletni strani dosegljiva preko pametnega telefona, kar upošteva tudi pri uvrščanju spletnih strani (mobile-first indexing). 

Hitrost spletne strani

Hitrost spletne strani pomeni, kako hitro se odpre vaša spletna stran. Hitrost spletne strani je dejavnik, ki vpliva na uvrstitev vaše spletne strani zato je potrebno paziti že pri izdelavi spletne strani, da se bo spletna stran hitro odpirala. 

Zakaj se mora spletna stran hitro odpirati? Zato, da so uporabniki zadovoljni, saj si želijo informacije takoj. V kolikor to niso, bodo zapustili vašo spletno stran. 

Namen iskanja

Iskanje ključnih besed je enostavno, saj obstaja mnogo orodji, ki vam pri tem pomagajo. Zelo pomembno je, da raziščete namen iskanje. Namen iskanja je tisto, kar je v ozadju ključne besede. Z drugimi besedami, zakaj je oseba to iskala? Ali se želijo kaj naučiti ali želijo narediti nakup? 

Povratne povezave

Google algoritem za razvrščanje spletnih strani sloni na PageRank-u oz. uvrstitev strani. 

Če poenostavimo, povratne povezave na vašo spletno stran šteje kot glasove. Več glasov ima, višje se bo uvrščala vaše spletne strani. 

Avtoriteta

Niso vse povezave enakovredne. Nekatere so vredne več kot druge. Povratne povezave iz spletnih strani, ki imajo večjo avtoriteto spletne strani so vredne več kot iz spletnih strani, katere imajo manjšo avtoriteto.  

Kvaliteta vsebine

Iskalnik Google želi vedno prikazovati najrelavantnejše in najuporabnejše rezultate (vedno!). Da prikaže vedno takšne rezultate, išče na spletnih straneh: strokovnost, avtoriteto in zaupanje. 

Nekaj nasvetov, ki bo vplivala na boljšo kvaliteto vsebine vaše spleten strani: 

  • Uporabljajte preprosto besedišče 
  • Uporabljajte kratke stavke in odstavke 
  • Naredite notranje povezave, kjer je to primerno 
  • Izogibajte se dolgim odstavkom golega teksta 

Sklepne misli

Poznavanje delovanja spletnih iskalnikov in dejavnikov, ki vplivajo na uvrstitev, je ključnega pomena, ki ga morate upoštevati pri izdelavi spletne strani in pripravi vsebine za spletno stran. 

Poleg tega se je potrebno zavedati, da se algoritmi spletnih iskalnikov nenehoma spreminjajo in ni zagotovila, da je nekaj kar je pomembno danes, da bo pomembno jutri. Brez skrbi, najpomembnejše stvari se bistveno ne spreminjajo skozi čas. 

Več informacij v zvezi z optimizacijo spletni strani: