Novice

10 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred izdelavo spletne trgovine

10 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred izdelavo spletne trgovine

Nedelja, 11. april 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Se pripravljate na izdelavo spletne trgovine? Imate pripravljeno celovito strategijo? Imate pripravljen nabor izdelkov? Za vas smo pripravili 10 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred začetkom izdelave spletne trgovine.

Spletna trgovina je namreč prodajni kanal, s pomočjo katerega prodajate vaše izdelke. Z razliko od običajne trgovine, vaša spletna trgovina ni omejena le na lokacijo poslovalnice, pač pa je krog vaših kupcev bistveno večji in se lahko osredotočite tudi na kupce izven vaše regije in celo izven države.

Sam razvoj oz. izdelava spletne trgovine je lahko zahteven proces, še posebej, če je potrebno veliko koordinacije med več različnimi deležniki. Po naših izkušnjah je zelo velik izziv sama priprava na izdelavo. V kolikor želite imet kvalitetno spletno trgovino, ki vam bo dobro služila, boste morali opraviti kar nekaj dela. Da pa bo sam proces enostavnejši, smo za vas pripravili 10 vprašanj, ki si jih morate zastaviti pred izdelavo spletne trgovine.

1. Kaj je namen vaše spletne trgovine?

To je prvo in najpomembnejše vprašanje, ki si ga morate zastaviti. Poznati morate razlog, zakaj boste imeli spletno trgovino, kaj potrebujete od spletne trgovine in kaj je njen namen.

V kolikor želite spletno trgovino za vaš hobi, da to ni vaš primaren vir dohodka, potem verjetno ne potrebujete veliko načrtovanja in verjetno tudi niste pripravljeni vložiti veliko sredstev.

Če pa želite profesionalno spletno trgovino pa bo to od vas zahtevalo bistveno več časa in sredstev, saj boste morali razmišljati o samem designu spletne trgovine, predstavitvi izdelkov, načinov plačila, povezava z računovodskim sistemom, pogoji poslovanja, način dostave, ustvarjanju zanimivih vsebin, ki jih redno osvežujete in bodo privabile obiskovalce. Poleg tega boste morali razmisliti tudi o samem gostovanju spletne trgovine in njenem vzdrževanju (v Kabiju našim naročnikom nudimo tako gostovanje in vzdrževanje spletne trgovine, tako da imajo celovito rešitev na enem mestu).

2. Kdo so vaši kupci?

Naslednje vprašanje, na katerega si morate odgovoriti je, kdo je vaši kupci? To so ljudje, ki kupujejo izdelke, kot so vaši. Obstaja tudi možnost, da si boste morali odgovoriti še na bolj specifično vprašanje, kot npr. koliko znanja ima naše ciljano občinstvo o naših izdelkih in kaj je odločilno, da opravijo nakup pri nas. Drugače rečno, narediti boste morali profil kupca.

Naredite profil kupca
Naredite profil kupca Avtor: Photo by Christiann Koepke on Unsplash

3. Kako boste privabili obiskovalce na vašo spletno trgovino?

Po navadi se privabljanje obiskovalcev na vašo novo spletno trgovino začne tako, da jo pošljete vašim poslovni strankam, prijateljem in sorodnikom. V nadaljevanju boste za to uporabili tudi različna socialna omrežja (Facebook, Instagram Twitter, Linkedin, …). Poleg tega pa lahko uporabite tudi plačljive možnosti oglaševanja. Najpogostejši izbira sta Google Ads ali Facebook oglaševanje. Zelo pomembno je, da imate spletno trgovino dobro optimizirano, kar pomeni, da ste poskrbeli za SEO optimizacijo spletne trgovine.

Najboljša stvar, ki pa jo lahko naredite, da privabite čim več obiskovalcev je kvalitetna vsebina in dober nabor izdelkov. S kvalitetno in ažurno vsebino boste ter izdelki poskrbeli, da bo vaša spletna trgovina videti profesionalna in zaupanja vredna. Hkrati boste poskrbeli še za vsebinsko SEO optimizacijo spletne trgovine.

4. Zaradi česa se bodo uporabniki vračali na vašo spletno trgovino?

Enkrat, ko ste privabili uporabnika na spletno trgovino, je vaša naslednja naloga, da ga obdržite na trgovini in mu omogočite, da opravi nakup. Spletni uporabniki se hitro naveličajo in še hitreje zapustijo stran, če jih ta ne pritegne. Še posebej pri spletnih trgovinah. Zato je zelo pomembno, da so izdelki na spletni trgovino dobro predstavljeni, imate različne možnosti plačila in da poleg tega ponudite kvalitetno vsebino v zvezi z izdelki ter vašo panogo, ki bo zanimiva za obiskovalce. V kolikor tega ne naredite, bodo hitro zapustili vašo spletno trgovin.

Najenostavnejše lahko zmerimo, koliko časa je uporabnik na spletni trgovini, s pomočjo analitičnih orodij kot sta Matomo ali Google analitika.

5. Ali so pozivi za nakup jasni?

Poziv k dejanju (oz. Call to action) je element na strani, ki je po navadi v obliki gumba na spletni trgovini pa v obliki dodaj v košarico ali začni nakup, s katerim želite uporabnika strani vzpodbuditi željo po dejanju oz. da opravi nakup. To je eden najpomembnejših elementov vaše spletne trgovine, saj vam pomaga obiskovalce pretvoriti v kupce.

Poziv k dejanju je lahko preprost, vendar naj ga obiskovalec hitro najde. Ne pozabite pa, da je to eden glavnih elementov, ki vpliva na nakup.

6. Kako se razlikovati od drugih?

Po nekaterih podatkih, je na svetu že skoraj 2 milijardi spletnih strani od tega je dober delež tudi spletnih trgovin. Ne glede na industrijo ali panogo v kateri ste, je velika verjetnost, da takšna spletna trgovina, ki prodaja podobne ali celo enake izdelke, že obstaja.

Vprašanje, ki si ga morate v tem primeru zastaviti je, kako naj izstopamo od drugih oz. od naše konkurence?

Razmislite, kaj so vaše prednost, kako se razlikujete od drugih in to predstavite na vaši spletni trgovini.

7. Kateri je vaš glavni vir prometa?

Obstajata dve vrsti prometa na spletni trgovini: organski in neorganski (plačljivi).

Organski promet so tisti uporabniki, ki na vašo spletno trgovino pridejo preko spletnih iskalnikov, z vpisom direktne povezave ali preko spletnih iskalnikov ali s klikom na neplačano povezavo iz drugih spletnih strani.

Neorganski oz. plačljivi promet pa je tisti promet, ki ga pridobite z zakupom ključnih besed ali oglasov - spletnim oglaševanjem.

Najboljše spletne trgovine privabijo največ obiskovalcev organsko, občasno pa se za določene namene odločijo tudi za oglaševanje. Vedeti morate tudi, da organski promet vpliva na SEO optimizacijo spletne trgovine, kar se odraža v boljši uvrstitvi na spletnih iskalnikih.

8. Kdo bo ustvaril vsebino na vaši spletni trgovini?

Odgovor na to vprašanje je očiten, vendar dobra spletna trgovina potrebuje ustvarjalca vsebin in nekoga, ki bo ažuriral izdelke, da bo vaša spletna trgovina vedno sveža ter aktualna.

Ustvarjalci spletnih trgovin so po navadi strokovnjaki za to področje. Najboljše je, da začnete s pisanjem vsebine kar sami, saj o svojem poslu in izdelkih veste največ. Pri tem lahko imate pomoč pri lekturi vsebin. Vsekakor pa boste vi o vašem poslu in izdelkih vedeli več, kot kdorkoli drug in boste ustvarili najkvalitetnejšo vsebino. Pri tem pa ne obupajte prehitro, vaja dela mojstra, če mojster dela vajo.

9. Kje dobim slikovni ali video material?

Grafični materiali – slike in video posnetki, so zelo pomemben del vaše spletne trgovine, saj poskrbijo za dodatni vizualni efekt, poleg tega pa bodo uporabniki strani zaradi dobrih fotografij in video posnetkov dlje časa na vaši spletni trgovini (boljša uporabniška izkušnja --> boljša SEO optimizacija --> boljša uvrstitev na spletnih iskalnikih --> večja možnost nakupa).

Toplo vam priporočamo, da v kolikor imate lastne kvalitetne slikovne ali video materiale, da jih uporabite na spletni trgovini. Še posebej velja to za fotografije izdelkov. Nihče noče videti nekvalitetnih fotografij ob izdelkih, saj le te odvrnejo uporabnika od nakupa. V kolikor imate lastne fotografije se izognete težav, glede avtorstva, poleg tega pa bodo uporabniki prepoznali, da uporabljate lastne materiale.

Če lastnega materiala še nimate, ga lahko kupite preko spleta na zato namenjenih spletnih portalih. Poleg tega pa imajo po navadi kvalitetne fotografije izdelkov tudi vaši dobavitelji.

10. Kakšen je vaš proračun?

Oblikovanje in izdelava spletne trgovine ni nujno draga, lahko pa je, če imate mnogo želja, zahtev in če potrebujte povezavo z različnimi sistemi. Če želite izdelati profesionalno in kvalitetno spletno trgovine, boste zato morali pripraviti določen proračun. 

Postavite si vprašanje, koliko smo pripravljeni odšteti za izdelavo spletne trgovine?

Zaključne misli

Kvalitetna izdelava spletne trgovine ni enostaven proces, saj je sestavljena iz več faz:

Vsaka od zgornjih faz je pomembna, zato je pomembno, da si pri tem izberete pravega partnerja, s katerim boste sodelovali pri izdelavi spletne trgovine in kasneje pri njenem vzdrževanju.