Novice

Kdaj je čas za prenovo spletne trgovine?

Kdaj je čas za prenovo spletne trgovine?

Četrtek, 8. december 2022
Posodobljeno: Sreda, 8. marec 2023

Prenova spletne trgovine ni enostavna odločitev, saj morate v obzir vzeti mnogo elementov. Vsaka spletna trgovina, tudi tiste najuspešnejše, pa mora na določeno časovno obdobje poskrbeti za dodelave in novosti, da ohranjajo ali povečujejo svojo uspešnost.

V članku vam bomo predstavili prednosti prenove spletne trgovine, kdaj je čas za prenovo spletne trgovine in kateri so razlogi za prenovo spletne trgovine.

Kaj so prednosti prenove spletne trgovine?

Prenova spletne trgovine ima številne prednosti. Najpomembnejše med njimi izpostavljamo tukaj:

Višja stopnja konverzije

Obstajajo različni načini izboljšanja konverzije v vaši spletni trgovini. En najučinkovitejših načinov pa je ravno celovita oblikovna in funkcionalna prenova spletne trgovine, da je le-ta bolj privlačna za obiskovalce oz. potencialne kupce. Boljša kot je spletna trgovina, večja je verjetnost, da bodo obiskovalci opravili nakup.

Povečanje števila vračajočih kupcev

Stalni kupci so dobičkonosnejši kot novi kupci. Poleg tega pa je strošek njihove pridobitve bistveno manjši v primerjavi z novimi kupci.

Kupci, ki so na vaši spletni trgovini imeli dobro uporabniško izkušnjo, se bodo v veliki verjetnosti vrnili na vaši spletno trgovino tudi v prihodnosti. V primeru slabe uporabniške izkušnje pa se uporabniki skoraj zagotovo ne bodo vrnili. Pri tem pa ne pozabite imeti urejene uporabniške izkušnje tako na mobilni različici spletne trgovine, kot tudi na namizni.

Boljša uvrstitev na strani rezultatov iskalnika

V primeru, da se prenove spletne trgovine lotite temeljito in v skladu s smernicami SEO optimizacije spletne trgovine, potem bo vaša prenovljena spletna trgovina dosegala bistveno boljše rezultate. Pri tem pa morate upoštevati tako on-site kot tudi off-site optimizacijo.

Kako pogosto morate prenavljati spletno trgovino?

Neko pravilo čez prst bi bilo, da je zaželeno spletno trgovino prenavljati pogosto. Od same izdelave spletne trgovine, pa do prve oblikovne prenove spletne trgovine naj ne bi preteklo več kot 3 leta. Da se temu izognete, pa lahko vašo spletno trgovino prenavljate “po malem”. To pomeni, da redno spreminjate funkcionalnosti spletne trgovine in dodajate nove. Na ta način bo spletna trgovina vedno sveža, saj boste sproti skrbeli za izboljšave. Tak način je seveda bolj učinkovit, predvsem pa cenejši od celovite prenove spletne trgovine.

Vsaka večja prenova je seveda odvisna od rezultatov spletne trgovine. Zato je pomembno, da redno preverjate ključne kazalnike (KPI). V naslednjem poglavju vam bomo predstavili glavne razloge za celovito prenovo spletne trgovine.

Glavni razlogi za prenovo spletne trgovine

Ne glede na to, ali vaša spletna trgovina ni privlačna, ali je zastarela, ali ima napake, ali ne dosega zadostne prodaje, itd. Osnovni problem je isti: vaša spletna trgovina je neučinkovita oz. ni tako učinkovita, kot so vaša pričakovanja.

Vaša spletna trgovina ima visok odstotek odboja

Odstotek odboja pomeni, koliko ljudi pride na spletno trgovino in jo zapusti, brez, da bi opravili kakršnokoli akcijo (odprli dodatno podstran, itd.). Le-ta nam veliko pove o sami učinokovitosti spletne trgovine. Odstotek odboja pod 40% predstavlja zelo dober rezultat vaše spletne trgovine. Med 41% in 55% je povprečen. Med 56% in 70% je rezultat podpovprečen. Če je odstotek odboja več kot 70%, je vaša spletna trgovina označena kot neučinkovita.

Za ohranjanje nizkega odstotka odboja morate skrbeti za redne nadgradnje spletne trgovine. V kolikor je odstotek odboja nad 60%, pa morate začeti razmišljati o večji prenovi spletne trgovine.

Vaša spletna trgovina ni prilagojena za mobilne naprave

Saj vemo, da se s prilagajanjem za mobilne naprave že ponavljamo, ampak vseeno je to pomembno. Še zmeraj najdemo spletne trgovine, ki niso prilagojene za uporabo na mobilnih napravah. V povprečju na naših spletnih trgovinah 65% obiskovalcev, ki obiščejo spletno trgovino, trgovino obišče preko mobilne naprave.

Ni dovolj samo, da je spletna trgovina lepa na mobilnih napravah, ampak mora imeti tudi dobro uporabniško izkušnjo.

Padec prodaje

Padec prodaje je najočitnejši razlog za prenovo spletne trgovine. Slaba prodaja v nekem obdobju ni nujno znak za preplah, saj so mogoče vaši izdelki podvrženi določenemu ciklu, kar pomeni, da se prodajajo boljše v določenem časovnem obdobju. Če pa je to obdobje daljše in da so rezultati slabši, kot v enakem obdobju v preteklosti, potem je čas za prenovo spletne trgovine.

Ali je čas za prenovo vaše spletne trgovine?

Ste se morda našli v katerem izmed zgoraj naštetih razlogov? V kolikor je vaš odgovor da, vam na pomoč lahko priskočimo mi. Z našimi več kot 28 letnimi izkušnjami, vam lahko pomagamo pri izdelavi uspešne spletne trgovine, ki bo sledila vsem trendom spletne prodaje. Poleg tega vam nudimo strokovno svetovanje, pomoč pri digitalnem marketingu, on-site in off-site SEO optimizaciji ter e-mail marketingu.