Novice

Kako poenostaviti praznične nakupe

Kako poenostaviti praznične nakupe?

Sreda, 7. september 2022
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Zelo hitro se bliža konec leta in s tem novoletni prazniki, ki pa so zaradi vseh pesimističnih napovedi nepredvidljiv. Korona virusu ni videti konca, prav tako vojni v Ukrajini, češnja na torti je še strmo naraščanje cen energentov, ki vplivajo na visoko naraščanje cen v drugih industrijah. Vse to vpliva tudi na spletne trgovce.

Njihova naloga za letošnje leto bo zahtevnejša kot po navadi, saj bodo morali kljub vsem negativnim dejavnikom, zadovoljiti potrebe kupcev. Zadovoljen kupec je dobičkonosen kupec. Zato je ključno posvetiti še več pozornosti kupcem. To pomeni, da je potrebno omogočiti fleksibilnost pri nakupovanju v spletni trgovini.

Za lažji začetek, smo za vas pripravili nekaj nasvetov, ki jih lahko uporabite za boljšo prodajo ob zaključku leta.

1. Ponudite hitrejšo uporabniško izkušnjo na mobilnih napravah

Postavite se v vlogo kupca, ki mora izbirati ali bo od druge polovice novembra iskal darila tako, da se bo vsedel v avto in odpeljal v trgovski center ali bo vzel mobilni telefon ter preveril ponudbo?

Spletno kupovanje preko mobilnih naprav je iz leta v leto bolj priljubljeno, zato še nikoli ni bilo bolj pomembno, da pri izdelavi spletne trgovine poskrbite za čim boljšo mobilno optimizacijo in s tem uporabniško izkušnjo. V naših spletnih trgovinah opažamo, da nakupi preko mobilnih naprav prehitevajo nakupe preko namiznih računalnikov.

Zavedati se je potrebno, da smo na mobilni različici spletne trgovine omejeni s prostorom, zato je potrebno dobro razmisliti, kako kupcu poenostaviti nakup. Dobra praksa, ki se je v zadnjem času izkazala je kupi takoj. Kupi takoj omogoča, da ko pri izdelku izberete možnost kupi takoj preskočite korak košarice in je kupec že v nakupnem procesu.

2. Obvestila o dobavljivosti

V zadnjem letu, letu in pol se vsi dobavitelji soočajo s težavami z dobavami in na splošno dobavljivostjo nekaterih izdelkov. Zato naj bo informacija o izdelkih na zalogi in dobavljivosti čim bolj vidna. Na splošno je zaželeno, da se izdelki na zalogi prikazujejo pred izdelki, ki niso na zalogi. Poleg tega smo pri določenih naročnikih pripravili nov filter izdelkov – Na zalogi, kjer prikažemo izdelke, ki so na zalogi.

Če izdelka ni na zalogi, lahko kupcu ponudimo dve rešitvi:

  • Informacijo o dobavljivosti
  • Obveščanje o tem, kdaj je izdelek na zalogi

3. Informacije o dostavi

Povezano s točko 2. je tudi informacija o dostavi. Za kupca je izjemno pomembna informacija, kdaj bo naročen izdelek prejel. Nihče ne želi kupiti izdelka nekaj dni pred prazniki in ga nato prejme po praznikih. Da se temu izognete navedite okviren čas dostave od dneva naročila.

Poleg tega lahko stranki ponudite alternativne možnosti dostave, kot sta:

  • Obveščanje o statusu naročila
  • Možnost sledenja naročilom
  • Možnost prevzema izdelka na prodajnem mestu ali prodajnih mestih, če jih je več

V eni izmed prejšnji objav smo pripravili ideje za izobljšanje prodaje v spletni trgovini.

4. Različni načini plačila

Različni načini plačila, kot so plačila po predračunu, po povzetju, s plačilno kartico, PayPal, itd., so zelo zaželeni, saj s tem omogočimo nakup skoraj vsem. Z nakupom po predračunu ali po povzetju poskrbimo za tiste, ki nočejo plačati z vpisovanjem podatkov kartic ali pa tega niso vešči.

V zadnjem času vse bolj priljubljena možnost plačila na obroke. Še posebej to velja za izdelke, katerih vrednost presega 150€.

5. Poenostavitev menjave in vračila izdelka

Pri spletnih nakupih vedno obstaja možnost, da nam kupljen izdelek ne ustreza ali ni primerne velikost, barve, itd. ali pa smo ugotovili, da nam ne odgovarja. V tem primeru se kupec odloči ali za menjavo ali za vračilo izdelka. Pri veliko slovenskih trgovcih opažamo, da je proces menjave še posebej pa vračila izdelka izjemo zahtevna. Ta postopek pogosto prinese slabo izkušnja kupca, ki se potem več ne odloči za nakup.

Vsak spletni trgovec se mora zavedat, da bo določen odstotek kupljenih izdelkov vrnjen in to je potrebno vzeti v zakup. Namesto oteževanja postopka vračila, bi bilo potrebno poenostaviti postopek. Na ta način lahko veliko pridobite, saj bodo kupci deležni dobre uporabniške izkušnje, kar bo vodilo v večjo verjetnost ponovitve nakupa.

Zgornji nasveti so koristni za vse vrste nakupov ne samo v prazničnem času. Vsak trgovec mora strmeti k čim enostavnejšem procesu nakupa v spletni trgovini. Poleg tega pa mora poskrbeti, da ponudi čim več različnih možnosti, kot so različni načini plačila, informacije o dobavljivosti in dostavi. Pri tem pa ne smete pozabiti na prilagojenost mobilnim napravam. Kupci bodo vedno bolj uporabljali mobilne naprave za spletne nakupe.

Kako optimizirati vašo spletno stran za mobilne naprave.

V Kabiju smo za izdelavo spletnih trgovin specializirani že več kot 25 let. Zaupajo nam mnogi, zakaj se nam ne bi pridružili tudi vi.