Novice

 Ideje za izboljšanje prodaje v spletni trgovini

Ideje za izboljšanje prodaje v spletni trgovini

Torek, 22. september 2020
Posodobljeno: Petek, 31. marec 2023

Ali kdaj dobite dober občutek, ko brskate po spletni trgovini? Občutek udobja (lepo oblikovana spletna trgovina, dobra uporabniška izkušnja in privlačen uporabniški vmesnik), ko veste, da se pri tej spletni trgovini res trudijo za svoje stranke, poleg tega pa ponudijo še t.i. “bonbončke”, kot sta brezplačna poštnina ali brezplačno zavijanje daril.

Zelo hitro lahko ločimo med povprečno in kvalitetne spletno trgovino. Kaj pa je razlog, da so uspešne spletne trgovine uspešnejše?

V tem članku vam bomo predstavili nekaj idej, s katerimi lahko izboljšate vašo spletno trgovino in s tem povečate promet in prodajo.

Poskrbite za dober uporabniški vmesnik

Lepe in privlačne fotografije

Fotografije in tekst sta glavni sestavini celotnega spleta. Ljudje smo vizualna bitja, zato ko brskamo po spletnih straneh, vedno najprej ocenimo spletno trgovino na podlagi njene vizualne podobe. Pomembno je, da poskrbimo za lepe in privlačne fotografije, ki bodo pritegnile obiskovalca. Veliko spletnih kupcev pravi, da so lepše fotografije bolj pomembne od same ocene izdelka, zato je pomembno, da posvetimo fotografijam veliko pozornost in izberemo tiste, ki so res najboljše.

Svetujemo vam, da investirate v lastne fotografije, saj te pripomorejo k avtentičnosti in pa grajenju blagovne znamke. Ne zanašajte se na fotografije, ki jih lahko kupite preko spleta.

Dobra predstavitev izdelka

Ko kupujemo preko spleta, marsikdaj ne vemo, kakšen je dejanski izdelek. Vzemimo primer nahrbtnika. Ali je nahrbtnik dovolj velik? Kaj lahko damo notri, itd.? V tem primeru je dobro, da imamo na strani izdelka video predstavitev, pri kateri pokažemo, kaj vse lahko damo v nahrbtnik. Na ta način obiskovalcu pokažemo, kaj dejansko dobi z nakupom nahrbtnika.

Poleg video predstavitve priporočamo, da pokažete še paket, ki ga uporabnik dobi z nakupom ter vse morebitne komponente ali dodatke, ki sodijo zraven. Glavni trik pri temu je, da uporabniku pokažemo kaj točno dobi z nakupom izdelka in ga na ta način spodbudimo k samemu nakupu.

Uporabniška izkušnja

Moč navigacije – breadcrumbs

Se spomnite zgodbe o Janku in Metki? V tej zgodbi se otroka nista izgubila v gozdu, ker sta za sabo puščala sled (navigacijo), ki ju je vodila nazaj domov. Zato je pomembno, da za ustrezno sled oz. navigacijo poskrbimo pri izdelavi spletne trgovine. Ta navigacija nam pove pot, iz uvodne spletne strani, do podstrani, kjer se trenutno nahajamo. S klikom po tej navigaciji se lahko hitro premaknemo na uvodno ali eno od vmesnih podstrani. Z dobro navigacijo poskrbimo za manjši odstotek opustitve (bounce rate – ko uporabnik obišče samo eno stran na spletni strani oz. spletni trgovini).

Navigacija – meni

Meni oz. navigacijska vrstica po navadi prikazuje glavne kategorije izdelkov. Nekatere spletne trgovine se odločijo za minimalistični pristop, npr. prodajalci oblačil in obutve se odločijo za kategorizacijo ženske, moški in otroci v meniju. Spet drugi imajo rajši širok spekter izdelkov kot npr. blagovne znamke, oblačila, čevlji, torbe, dodatki, nakit, spodnje perilo, darila, itd.

Različni filtri

Filtri pomagajo obiskovalcem spletne trgovine, da najdejo želene izdelke z le nekaj kliki. Da zagotovite najboljšo nakupovalno izkušnjo, je potrebno filtre prilagoditi, glede na asortima izdelkov. Če zopet vzamemo za primer spletno trgovino z oblačili, bodo filtri najverjetneje naslednji: velikost, barva, blagovna znamka, itd.

Poskrbite za ustrezne prevode spletne trgovine

Vaša spletna trgovina ni vezana na točno določeno lokacijo. Vaša spletna trgovina omogoča nakup vsem kupcem, ne glede na lokacijo. Če ciljate na kupce iz tujine, morate obvezo poskrbeti za ustrezne prevode spletne trgovine, za vse glavne ciljne trge. S kvalitetnimi prevodi boste poskrbeli za boljšo uporabniško izkušnjo.

Kabi Trgovina - sistem za upravljanje in urejanje spletne trgovine, omogoča enostavno urejanje večjezičnost izdelkov.

Komunikacija

Opišite izdelek kot oseba in ne kot robot

Opis izdelka je zelo pomemben, zato je pomembno, da imate za opis izdelka narejeno strukturo. Kaj je ta izdelek, čemu je namenjen, zakaj nam pomaga, kakšne so njegove lastnosti, itd. Na vsa ta vprašanja in še katera druga, je potrebno odgovoriti v opisu izdelka, saj na ta vprašanja kupci iščejo odgovore. Najslabše kar lahko naredimo je, da naredimo opis izdelka, glede na ključne besede, ki jih ljudje iščejo. Takšna strategija namreč ne pomaga in ne boste poskrbeli za dobro vsebinsko SEO optimizacijo spletne trgovine.

Prikažite zgodovino ogledanih izdelkov

Z zgodovino izdelkov, ki jih je uporabnik gledal, poskrbimo za presonalizirano nakupovalno izkušnjo. Na enak način naredimo s podobnimi izdelki, ki jih prikažemo glede na določene pogoje, npr. na to kaj so kupili drugi, itd.

Omogočite ocenjevanje izdelkov

Menja in ocene so danes gonilo vsega na spletu. Predno greste v restavracijo, preverite oceno, ali so bili gostje zadovoljni. Pred ogledom filma preverite recenzijo, ali je film vreden ogleda. Povsem enako je s spletnim nakupovanjem. Predvsem mlajši kupci na spletu zaupajo mnenjem in ocenam skoraj tako kot ustnemu priporočilu. Zato je zaželeno, da vašim kupcem omogočite, da komentirajo izdelek, ki so ga kupili.

Bombončki za kupce

Kupci imajo radi, da jih presenetite. Zato je pomembno, da pri izdelavi spletne trgovine oz. na obstoječi spletni trgovini poskrbite tudi za presenečenja ali kot jim pravimo mi, bombončki. Vašim kupcem lahko ponudite naslednje:

  • Brezplačno poštnino
  • Različne možnosti plačila
  • Brezplačno zavijanje paketa
  • Brezplačne vzorce
  • itd.

Na ta način boste prepričali marsikaterega kupca, saj jim take malenkosti lahko veliko pomenijo.

Merjenje uspeha

Vse zgornje ideje so super v teoriji, vendar jih je obvezno testirati v praski. Zato je pomembno, da pred in po vsaki implementaciji/ nadgradnji merite njihove učinke.

Za lažje spremljanje rezultatov priporočamo branje članka ključne metrike za spremljanje uspešnost spletne trgovine.

Želite kvalitetno spletno trgovino?

V Kabiju imamo z izdelavo spletnih trgovin veliko izkušenj. Srečali smo se že z marsičem in ni ga izziva, ki se ga nismo pripravljeni lotiti. V kolikor želite kvalitetno spletno trgovino lahko začnemo nov projekt skupaj.