Novice

Upravljanje naročil in CRM

Upravljanje naročil in CRM

Kabi CRM omogoča celovito upravljanje naročil

Petek, 17. september 2021
Posodobljeno: Torek, 7. marec 2023

Upravljanje naročil (ang. Order management) in upravljanje odnosov s strankami (ang. Customer Relationship Management - CRM) sta ključna orodja za vsako podjetje, ki želi izboljšati svoje poslovanje in povečati svojo učinkovitost.

Upravljanje naročil omogoča podjetjem, da učinkoviteje upravljajo proces naročanja in dostave izdelkov ali storitev strankam. To vključuje spremljanje statusa naročil, spremljanje inventarja, obdelavo plačil ter zagotavljanje pravočasne dostave. S tem se lahko podjetja izognejo težavam, kot so zamude pri dostavi, pomanjkanje zalog ali napačne pošiljke.

CRM pa pomaga podjetjem pri upravljanju odnosov s strankami, kar je ključnega pomena za uspešno poslovanje. CRM lahko pomaga podjetjem spremljati interakcije s strankami, kot so naročila, povpraševanja, pritožbe, povratne informacije itd. S tem lahko podjetja bolje razumejo potrebe strank ter jim ponudijo boljšo in bolj personalizirano storitev.

Upravljanje naročil je izjemno pomemben proces, ki ga marsikateri spletni trgovec ne vzame dovolj resno. Zavedamo se, da je še posebej za manjše trgovce upravljanje spletnih naročil zahtevna naloga, saj so po navadi omejeni s kadrom in ostalimi sredstvi. Pri Kabiju smo za ta namen razvili poseben del v našem CRM-ju, ki vam omogoča upravljanje naročil.

Kaj pomeni izraz upravljanje naročil?

Prejem naročenega blaga je za spletnega kupca vrhunec oz. končni izid nakupa v spletni trgovini. Proces od nakupa do prejema blaga pa ureja trgovec. Poenostavljena definicija upravljanja naročil je naslednja:

 “Upravljanje naročil je celoten proces, ki se dogaja od trenutka, ko kupec zaključi naročilo, do dostave blaga na kupčev naslov.”

Upravljanje naročil vključuje vse od priprave blaga, pakiranja, priprava transportnih dokumentov, logistika z dostavno službo, priprava računa, itd. Celotni proces je lahko zelo kompleksen, vendar pa je ključen, če želimo upravičiti zaupanje kupca.

V kolikor upravičimo zaupanje kupca, da dostavimo blago v dogovorjenem roku, lično pripravljeno, z vsemi potrebnimi dokumenti, boste na ta način poskrbeli za dobro izkušnjo in s tem vplivali na možnost ponovitve nakupa.

Kako je videti proces upravljanja naročila?

Najprej je potrebno imeti spletno trgovino. V kolikor spletne trgovine nimate, je potrebno poskrbeti za izdelavo spletne trgovine. Večja podjetja uporabljajo ERP sisteme ali druge zaledne rešitve, s pomočjo katerih upravljajo naročila. Veliko podjetij pa takega sistema nima (ga ne potrebuje ali pa jim je enostavno predrag). Za takšna podjetja in trgovce, smo v Kabiju razvili rešitev za upravljanje naročil v sklopu Kabi CRM-ja.

Ko kupec zaključi nakup, se začne proces za podjetje oz. trgovca. Takoj ob naročilu se ustvari točno določen, vnaprej pripravljen delovni proces, sestavljen iz vseh potrebnih korakov, ki omogočajo učinkovito upravljanje naročila. Spodaj bomo prikazali tipičen primer upravljanja naročila:

1. Prejem naročila in pregled zaloge

V tem koraku dobi upravljalec obvestilo o novem naročilu. Naročilo pregleda in preveri zalogo (preverjanje zaloge velja predvsem za B2B trgovino).

2. Priprava računa in dokumentov

Po pregledu naročila in zaloge, je potrebno pripraviti račun za kupljeno blago ter priprava morebitnih dokumentov, ki jih morate priložiti k naročilu.

3. Priprava blaga

Priprava blaga zajema dela kot so priprava naročenih izdelkov ter pakiranje.

4. Odprema

Odprema blaga oz. predaja blaga dostavni službi.

Zgoraj opisan proces upravljanja naročila je samo primer, dejanski proces se lahko s pomočjo CRM-ja prilagodi posameznemu podjetju, glede na njihove delovne procese.

Povezava CRM sistem za upravljanje naročil in uporabniški portal

Pri Kabiju smo poskrbeli za povezavo med CRM sistemom za upravljanje naročil in uporabniškim portalom v spletni trgovini. Vsak korak v upravljanju naročil je povezan s statusom naročila, ki se temu primerno spreminja. Kupec lahko to spremlja v svojem uporabniškem profilu ali pa dobi obvestilo na e-mail naslov.

Z dobrim procesom upravljanja naročil do odlične uporabniške izkušnje

Pri spletnih nakupih je potrebno poskrbeti za dobro uporabniško izkušnjo že pri oblikovanju in izdelave spletne trgovine, vendar se proces pri tem ne zaključi. Uporabniška izkušnja je za kupca sestavljena iz nakupa in prejema blaga. Ključen del pri temu je ravno del med nakupom in prejemom blaga, ki ga upravljate s procesom upravljanja naročil. Če celotni proces poteka brezhibno, imate veliko možnosti, da iz priložnostnega kupca ustvarite zvestega kupca.

Izjemno pomembno je, da kupcu dostavljate ažurne informacije o njegovem/ njenem nakupu, saj je stanje naročila najpomembnejša informacija za kupca.

V kolikor želite izboljšati celovito uporabniško izkušnjo spletnega nakupovanja smo vam na voljo mi.