Novice

5 SEO kazalnikov uspešnosti, ki jih morate spremljati

5 SEO kazalnikov uspešnosti, ki jih morate spremljati

Četrtek, 5. januar 2023

SEO optimizacija ostaja eno izmed najmočnejših marketinških orodij, ki jih lahko uporabite za izboljšanje rezultatov na vaši spletni strani ali spletni trgovini. Vendar pa še vedno veliko upravljalcev spletnih strani SEO optimizacije ne jemlje dovolj resno. Opažamo, da se jih veliko osredotoča na povsem napačne stvari, ki jim odvračajo pozornost od pravih težav, ki jih je potrebno reševati.

Zavedati se je potrebno, da je SEO optimizacija Sizifovo delo, kar pomeni, da nikoli ni zares končana. Za to obstaja več razlogov. Glavna razloga sta:

  • Navade in pričakovanja uporabnikov se spreminjata
  • Spletni iskalniki prilagajajo algoritme iskanja, da uporabnikom ponudita čim boljše rezultate, glede na njihov iskalni niz

Če želite izboljšati vaše poslovanje, boste morali zavihati rokave in se s SEO optimizacijo spletne strani ali spletne trgovine resno ukvarjati.

Da boste lažje spremljali vaš napredek, smo za vas pripravili 5 SEO kazalnikov uspešnosti, ki vam bodo v pomoč pri vašem delu.

1. Obiskanost spletne strani / Promet

Promet oz. obisk vaše spletne strani ali spletne trgovine je eden izmed najosnovnejših kazalnikov uspešnosti, saj vam pove, koliko ljudi je obiskalo vašo spletno stran. Pri tem je zelo pomemben podatek vir, s katerega so obiskovalci prišli na vašo spletno stran. Najpogostejši viri so:

  • Direktni / neposredni obisk – obiskovalec je prišel na stran tako, da je v spletni brskalnik vpisal naslov spletne strani
  • Organski – organski obisk pomeni, da je obiskovalec prišel na spletno stran s strani rezultatov iskanja spletnega iskalnika
  • Referenčni - referenčni obisk pomeni, da je obiskovalec prišel z druge spletne strani, ki ima povezavo na vašo spletno stran
  • Socialna omrežja - obiskovalec je prišel na spletno stran iz enega izmed socialnih omrežij

Obiskanost spletne strani je dober indikator, saj ob povečanju obiska vidimo, da so se napori v SEO optimizacijo izplačali.

2. Konverzije

Ni dovolj, da uporabniki samo pridejo na vašo spletno stran. To je, kot bi imeli fizično trgovino in bi vanjo prišlo veliko ljudi, vendar nihče ne bi opravil nakupa. Vaš cilj mora biti, da uporabnik na vaši spletni strani opravi določeno dejanje oz. konverzijo (v spletni trgovini je to nakup). Konverzije so tisti indikator, ki vam pove, kdo so obiskovalci, ki si želijo več. Ta informacija vam je v pomoč, saj boste vedeli, kdo so potencialne stranke.

Za naprednejše uporabnike priporočamo uporabo CRM sistema za obdelavo potencialnih strank oz. Leadov.

Preberite si še: 9 načinov, kako povečati stopnjo konverzije na vaši spletni strani.

3. Število novih in vračajočih uporabnikov

Število novih in vračajočih uporabnikov je zelo pomemben podatek. Število novih uporabnikov vam pove, koliko novih obiskovalcev je prišlo na vašo spletno stran. Število vračajočih uporabnikov pa vam pove, koliko obiskovalcev se večkrat vrne na vašo spletno stran. V kolikor imate visok odstotek vračajočih uporabnikov, je to dober znak, da so vsebina / storitve / izdelki na vaši spletni strani tako zanimivi, da si jih uporabniki želijo večkrat ogledati / kupiti. Na ta način gradite vašo prepoznavnost in ustvarjate zveste kupce oz. stranke.

4. Povprečen čas na strani

Povprečen čas, ki ga uporabnik preživi na vaši spletni strani, je dober kazalnik, saj nam pove več stvari:

Dlje, kot je uporabnik na spletni strani, večja je verjetnost, da je vsebina na spletni strani kvalitetna in da je uporabnik zadovoljen z uporabniško izkušnjo spletne strani.

5. Povprečni položaj na strani rezultatov za izbrane ključne besede

Spremljanje položaja izbranih ključnih besed je odličen kazalnik, ki nam pove, kako se spletna stran uvršča na strani rezultatov spletnega iskalnika. Rezultat ključnih besed je dober identifikator, katero vsebino in strani je potrebno izboljšati, da boste izboljšali uvrstitev na izbrane ključne besede na strani rezultatov spletnega iskalnika.

Pri pripravi vsebine spletne strani se je potrebno lotiti raziskave ključnih besed. Za pomoč si lahko preberete članek: Kako se lotiti raziskave ključnih besed.

Katera so orodja s katerimi lahko spremljamo kazalnike SEO uspešnosti?

Za spremljanje uspešnosti potrebujete orodja, s katerimi boste lahko merili vaše rezultate. Orodij za spremljanje uspešnosti je veliko, zato bomo v tem članku izpostavili samo tista, ki so najpogosteje uporabljena. Le ta tudi zadostujejo za spremljanje osnovnih kazalnikov uspešnosti.

Najpogostejša uporabljena orodja za spremljanje SEO kazalnikov uspešnosti so:

  • Google Analitika (Google Analytics)
  • Matomo (včasih znan kot Piwik)
  • Google Search Console (GSC)

Zgornja orodja omogočajo, da spremljate uspešnost vaše spletne strani ali spletne trgovine, s pomočjo zgoraj naštetih kazalnikov uspešnosti.

Začnite z osnovami

Zgornji SEO kazalniki uspešnosti so osnova za spremljanje uspeha. Obstaja veliko drugih dejavnikov, ki vplivajo na uspešnost vaše spletne strani. Vendar pa smo pri tem mnenja, da je potrebno na začetku osvojiti osnove. Osnove so tiste, ki so temelj vsega. Tako kot je temelj za SEO optimizacijo spletne strani vsebina, je za spremljanje SEO uspešnosti pomembnih zgornjih 5 kazalnikov.

Naprednejše SEO kazalnike uspešnosti spletne strani smo opisali v enem izmed prejšnjih člankov.

Če ne veste, kje začeti, vam z veseljem priskočimo na pomoč.