Novice

Nasveti za izboljšanje prodaje v spletni trgovini

Nasveti za izboljšanje prodaje v spletni trgovini

Brez uporabe popustov in kuponov

Četrtek, 2. junij 2022
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

Večina spletnih trgovcev misli, da ko je njihova spletna trgovina izdelana, da bo prodaja stekla kot po maslu. Realnost je, da sta izdelava spletne trgovine in objava samo en del v mozaiku spletne prodaje. Najpomembnejša stvar je priprava strategije, s katero boste začeli z ustvarjanjem prodaje preko vaše spletne trgovine.

S tem izzivom pa se ne srečujejo samo novinci v spletni prodaji pač pa tudi izkušeni mački. Če ste v spletni prodaji prisotni že nekaj časa, potem se dobro spomnite obdobji, ko je bila prodaja slaba, kot tudi obdobji, ko je prodaja cvetela. V dobrih časih se malo ljudi sprašuje, kaj bi bilo potrebno izboljšati in optimizirati. Ravno nasprotno pa je takrat, ko je prodaja slaba. Takrat se prižgejo vsi alarmi in začnete iskati instant rešitve, kako izboljšati prodajo.

Zapomnite si, da ne glede na to, ali je spletna prodaja dobra ali ne, vedno jo je mogoče izboljšati. Zato smo za vas pripravili seznam taktik, ki vam bodo pomagale pri izboljšanju prodaje v vaši spletni trgovini, brez znižanja cen izdelkov in uporabe kuponov ugodnosti.

1. Testirajte spremembe – A/B testiranje

Povsem vsak element na vaši spletni trgovini se lahko testira: slike, naslovi, opisi izdelkov, izložbeno okno in celotna oblika spletne trgovine.

Pri tem bodite pozorni na:

  • Optimizacijo na mobilnih napravah: Spletnih kupcev, ki kupujejo na spletu preko mobilnih naprav je vsako leto več. Zato je ključno, da je vaša spletna stran prilagojena za mobilne naprave in da se hitro odpira.
  • Uporabniško izkušnjo: Spletna trgovina mora biti brez motenj za uporabnika in enostavna za uporabo. Preveč pop up obvestil, zahteven nakupni proces, težko iskanje izdelkov, itd. bodo negativno vplivali na uporabniško izkušnjo.

Testiranje se vedno priporoča, ne glede na to ali je prodaja dobra ali ne.

Nasvet

Predno začnete spreminjati vse na vaši spletni trgovini se zaustavite in pripravite načrt. Če boste naenkrat spremenili vse, ne boste vedeli, kaj deluje in kaj ne. Zato je priporočljivo, da delate posamezne spremembe, katere učinek preverite po tednu ali dveh in se odločite o njihovi implementaciji.

2. Povečajte število prijav na e-novice

E-mail marketing je še vedno izjemno učinkovit, saj ima glede na vložek izjemen donos. S poslanimi e-mail sporočili lahko dosežete različne stvari:

  • Promocija izdelka
  • Da ostanete v stiku s strankami
  • Povečanje strokovnosti
  • Itd.

Težava pri tem je, da morate imeti ljudi, ki se prijavijo na vaše e-novice oz. na seznam prejemnikov obvestil.

Da se ljudje prijavijo na vaša obvestila, je najboljši recept, da jim za prijavo ponudite več možnosti:

  • Splošen obrazec za prijavo na e-novice
  • Pop up okno
  • Možnost prijave znotraj nakupnega procesa

Gradnja dobrega seznama prejemnikov obvestil je lahko dolgotrajen in zahteven proces. Pri tem pa na obupajte, saj je donos glede na vložek tako velik, da bi bila velika škoda, če ga ne bi izkoristili.

3. Zaupanja vreden trgovec

Kupci v spletni trgovini ne morejo videti ali preizkusiti izdelka, zato ima velik vpliv za nakup zaupanje v spletno trgovino oz. trgovca. Za vsako spletno trgovino je tako ključno, da gradi svoj ugled in zaupanje med kupci.

Najenostavnejši način za prikaz zaupanja je z mnenji kupcev. Mnenja kupcev močno vplivajo na nakup drugih, še posebej, če je trgovec nov ali neznan.

Poleg tega je pomembno, da uporabniki na spletni trgovini najdejo vse pomembne podatke o podjetju/ osebah, ki stojijo za spletno trgovino.

Nasvet

Mnenja kupcev so izjemno pomembna, zato je pomembno, da poizkusite pridobiti čim več mnenj kupcev. Najlažje je mnenja kupcev pridobiti s kratko anketo, ki jim jo lahko pošljete nekaj dni po opravljenem nakupu. Na ta način boste prejeli mnenja, na podlagi katerih boste lahko optimizirali vašo spletno trgovino.

4. Obvestilo o zapuščeni košarici

Zapuščene košarice so prava nočna mora za spletne trgovce. Najlažje bi to opisali tako, da ko greste v fizično trgovino in napolnite voziček, ki ga nato pustite tam in ne opravite nakupa.

Zavedati se je potrebno, da vsak obiskovalec spletne strani ne bo opravil nakupa, vendar to ni razlog, da ga ne spomnite, da je “pozabil” izdelke v košarici.

Nasvet

V Kabi spletni trgovini smo razvili sistem za opozarjanje uporabnikov, ki so zapustili košarico, brez da bi opravili nakup. Sistem omogoča, da samostojno nastavite mail s sporočilom in kdaj se le-ta pošlje.

5. Družbena omrežja

Ali uporabljate družbena omrežja na najboljši možni način? Če da, potem čestitke, če ne tudi ni problem, vse se da nadoknaditi.

Na družbenih omrežjih se nahajajo vaši uporabniki, zato je pomembno, da z njimi vzpostavite stik. To storite z redilnimi objavami, ne samo ponudbe, pač pa druge vsebine, članke, novice, novosti, zanimivosti, … ki bi jih utegnile zanimati in jih na ta način privabite, da obiščejo vašo spletno trgovino. Poleg tega veliko uporabnikov uporablja družbena omrežja za komunikacijo, zato je pomembno, da se redno odzivate na njihove komentarje ali če vam pišejo direktno sporočilo.

Za zaključek

Prodaja je ključna za obstoj spletne trgovine. Zavedati se je potrebno, da je proces optimizacije spletne trgovine proces, ki se ne konča. Zgoraj ste lahko prebrali nekaj taktik/ nasvetov, s katerimi lahko povečate prodajo. Nekatere bodo rezultate prinesle hitro, druge malo počasneje.

Za pomoč pri izdelavi spletne trgovine, njeni optimizaciji ter povečanju prodaje smo vam na voljo tudi mi.