Novice

Top trendi spletnih trgovin v letu 2023

Pripravite se na prihodnost spletne prodaje: Top trendi spletnih trgovin v letu 2023

Sreda, 8. marec 2023

Kaj lahko pričakujejo lastniki spletnih trgovin po skoraj treh letih eksponentne rasti v spletni prodaji? Spletne trgovine se bodo v letu 2023 srečale s številnimi izzivi. Največja izziva, ki sta na obzorju je inflacija oz. rast cen, ki se počasi zmanjšuje in pa vračanje vse večjega številka kupcev nazaj v fizične trgovine. To sta tudi glavna razloga, zaradi katerih je možno pričakovati stagnacijo ali celo padec rasti spletne prodaje.

To vsekakor ni razlog za preplah pač pa bo potrebno zavihati rokave in še več truda vložiti v kakovostno spletno trgovino in s tem posledično na boljšo spletno prodajo.

Za lažje doseganje boljših rezultatov smo za vas pripravili seznam top trendov, ki vam bodo v pomoč pri vaši spletni prodaji:

  • Podpora strankam
  • Mobilno nakupovanje
  • Osebni prevzem
  • Različni načini plačila
  • Model naročnin
  • Personalizacija
  • Socialna omrežja
  • Trajnostno poslovanje
  • Prodaja rabljenih izdelkov
  • Pravočasna dostava
  • Nova generacija kupcev
  • Vsebina, ki jo ustvarijo uporabniki

Podpora strankam

Podpora strankam je še vedno prevečkrat spregledana storitev, ki pa je ena ključnih za poslovanje. Če stranki rešite težavo ali odgovorite na njihovo vprašanje hitro, potem boste s tem za vaše prihodnje poslovanje naredili bistveno več, kot bi izključno s prodajo ali dobrim oglaševanjem.

Kupcu na spletni trgovini omogočite, da lahko hitro vstopi v kontakt z vami. Na ta način boste zmanjšali frustracijo kupca, ki ne dobi odgovora na vprašanje v zvezi z naročilom, kakšne velikosti imate, zamenjava izdelka, itd. Ko kupec potrebuje pomoč mu jo ponudite in to hitro.

To lahko storite na različne načine kot npr. z izpostavitvijo telefonske številke, kontaktnega obrazca, pogovornega okna, socialnih omrežji itd.

Mobilno nakupovanje

O mobilnem nakupovanju in prilagajanju spletne trgovine mobilnim napravam že ptički čivkajo. Vendar ne škodi, da to večkrat ponovimo. Nakupovanje preko mobilnih telefonov je danes nekaj, kar je pričakovano s strani kupca. Zlasti mlajše generacije za nakupovanje uporabljajo izključno mobilne naprave.

Spletne trgovine, ki bodo želele biti uspešne, bodo morale sprejeti miselnost mobilnega nakupovanja. Zato bo izredno pomembno, da bo uporabniška izkušnja na mobilnih napravah izredno dobro. Že samo oblikovanje spletne trgovine bo moralo slediti trendom mobilnega nakupovanja.

Že pri naših strankah opažamo, da imajo več kot 65% prometa s strani mobilnih naprav.

Osebni prevzem

Kupci na spletu in dvigni v fizični trgovini in poslovalnici je zelo priljubljen trend, ki se je razširil v času pandemije Covida in je še danes zelo priljubljen način dostave oz. bolje rečeno prevzema.

Čas dostave je rak rana spletne prodaje, saj po navadi, ko kupimo izdelek želimo, da ga čimprej dobimo. Z nakupom preko spletne trgovine in prevzemom v poslovalnici se ta čas skrajša, saj lahko po navadi že v istem dnevu prevzamete kupljen izdelek.

Ta način je zelo učinkovit pri lokalni prodaji, saj kupcem tako omogočite nakup brez, da bi doplačali za poštnino, poleg tega pa lahko izdelek spotoma prevzamejo.

Različni načini plačila

Različni načini plačila so izredno pomembni, saj je pomanjkanje različnih načinov plačila eden od pogostih razlogov, zakaj kupec predčasno zapusti nakupni proces. Poleg klasičnih načinov plačila, kot so kreditne kartice, predračun, po povzetju, je zelo pomembno, da ponudite plačila preko sistema e-denarnic in PayPal-a. PayPal ima več kot 400 milijonov uporabnikov na svetu, še posebej pa je priljubljen pri kupcih iz tujine, saj imajo le ti s plačilom preko PayPal-a večji občutek varnosti.

Personalizacija

Zelo veliko kupcev si želi personalizirane nakupovalne izkušnje. Personalizacija pa v današnjem spletnem nakupovanju ni enostavna, saj je mnogo elementov, na katere je potrebno biti pozoren. V tem primeru je zelo pomembno, da upoštevate zakonodajo in GDPR. Uporabnik vam mora podati izrecno soglasje za obdelavo podatkov. Samo takrat boste lahko za uporabnika pripravili personalizirano uporabniško izkušnjo.

Personalizacija vodi tudi v večjo zvestobo strank in posledično večjo dobičkonostnost.

Socialna omrežja

Socialna omrežja so odlično orodje za komunikacijo s strankami in večanju prepoznavnosti blagovne znamke. Prav tako pa je to tudi eden izmed pomembnih prodajnih kanalov.

Kupci veliko uporabljajo socialna omrežja za sledenje trendom, nasvetom, itd., skratka z vsem kar jih dejansko zanima. Prav tako pa socialna omrežja ponujajo možnost tržnice, kjer lahko prikažete svoje izdelke. Uporabniki ne kupujejo tam, pač pa so preusmerjeni na vašo spletno trgovino, kjer opravijo nakup.

Trajnostno poslovanje

Trajnostno poslovanje je v zadnjem letu v porastu. Ljudje se vse bolj okoljsko ozaveščeni in jih skrbi za naš planet. Za izdelke, ki so narejeni iz trajnostnih materialov ali na trajnostni način so po navadi pripravljeni plačati tudi več denarja.

Vsa podjetja, ki v svoj portfelj izdelkov dodajajo okolju prijazne, ekološke izdelke, bodo imela konkurenčno prednost pred ostalimi.

Prodaja rabljenih izdelkov

Prodaja rabljenih izdelkov se navezuje na točko Trajnostno poslovanje in je pravzaprav ena od okolju prijaznih metod prodaje. Predvsem to velja za modno industrijo. V modni industriji vse več opažamo prodajo rabljenih izdelkov, oz. t.i. second hand trgovine. To pa ne velja samo za modno industrijo. V porastu je tudi prodaja rabljenih koles, vozil, računalnikov in računalniške opreme, ...

Ocenjujemo, da bo prodaja kakovostnih rabljenih izdelkov v letu 2023 doživela velik vzpon.

Pravočasna dostava

Kot smo že omenili v točki Osebni prevzem, je dostava rak rana spletne trgovino. Čas dostave je za kupca zelo pomemben podatek, saj je želja, da izdelek prejme čimprej. V lanskem letu je veliko trgovin imelo težave z dobavljivostjo izdelkov, zato se marsikateri kupec ni odločil za nakup preko spleta.

Obvestilo o času dostave je za kupca zelo pomemben podatek. Še pomembnejše pa je, da se teh rokov držite in s tem upravičite pričakovanja kupca.

Nova generacija kupcev

V letu 2023 se boste morali pripraviti tudi na novo generacijo kupcev. Mlajši kupci postajajo vedno bolj pomemben segment spletnih kupcev, na katere bo potrebno biti pozoren. Mlajši kupci so veliko bolj tehnološko podkovani, zato je potrebno pripraviti strategijo spletne prodaje.

Mlajši kupci ne iščejo na enak način kot to počnejo starejši, zato bo vpeljava več-kanalnega trženja izjemno pomembna (spletna stran in socialna omrežja). Mlajši velikokrat za iskanje uporabijo socialna omrežja, zato bo prisotnost na le-teh zelo pomembna. Predvsem bo potrebno pripraviti poenostavljen nakup, saj potrpežljivost ni ena izmed njihovih lastnosti.

Vsebina, ki je ustvarijo uporabniki

Ja prav ste prebrali, vsebina, ki jo ustvarijo uporabniki je eden izmed trendov spletnih trgovin in spletne prodaje na splošno.

Ljudje po navadi bolj zaupajo drugim ljudem in njihovim osebnim izkušnjam, kot pa blagovni znamki oz. podjetju. To je tudi razlog, da smo v zadnjih letih priča velikemu porastu osebnih mnenj o uporabi izdelka. Povratne informacije v obliki slik, video posnetkov, komentarjev in ocen s strani uporabnikov, bo za potencialne kupce predstavljajo veliko dodatno vrednost v smislu verodostojnosti ter uporabnosti izdelkov, ki jih nameravajo kupiti.

Uporabniška izkušnja ostaja središče trendov spletne prodaje

Če načrtujete z izdelavo spletne trgovine v letu 2023, potem vam svetujemo, da naj bo dobra uporabniška izkušnja vaše glavno vodilo. Ta trend vas ne bo nikoli razočaral. Ko ste v dvomu, se vedno vprašajte: Kaj bi storila naša strank?

Še lažje pa je, da kontaktirate nas. V Kabiju se z izdelavo spletnih trgovin ukvarjamo že več kot 28 let. Nismo obstali in rastli samo zato, ker smo že toliko časa na trgu, pač pa ker s svojo strokovnostjo, izobraževanjem in sledenjem trendom poznamo ter razumemo spletno poslovanje, rezultat česa je učinkovita spletna trgovina, ki prodaja.

Nam zaupate izdelavo vaše nove spletne trgovine tudi vi?