Novice

Izboljšajte stopnjo konverzije v vaši spletni trgovini

Izboljšajte stopnjo konverzije v vaši spletni trgovini

Vzemite v obzir tudi obiskovalce iz tujine

Petek, 27. avgust 2021
Posodobljeno: Sreda, 8. marec 2023

Spletna prodaja je v lanskem letu doživela strm vzpon. Projekcije pravijo, da bo v letu 2022 globalna spletna prodaja presegala 5 trilijonov dolarjev (v letu 2020 je bila okrog 4,2 trilijona).

Vaša spletna trgovina potencialno omogoča nakup vsem kupcem, ne glede na njihovo lokacijo. Fizična trgovina je vezana na lokacijo in na lokalne kupce, medtem, ko pa je spletna trgovina odprta vsem. Zato je pomembno, da pri izdelavi spletne trgovine poskrbite za vse kupce. V kolikor imate kvalitetno ponudbo po konkurenčnih cenah, ne smete nikakor pozabiti na kupce iz tujine.

Za izboljšanje stopnje konverzije v vaši spletni trgovini za mednarodno prodajo smo pripravili naslednje predloge:

1. Poskrbite za ustrezne prevode

Na vaši spletni trgovini morate poskrbeti za ustrezne prevode. Na vseh večjih trgih, kjer se pojavljate, je zaželeno, da naredite prevod spletne trgovine. S tem omogočite tujim obiskovalcem, da si ponudbo na vaši spletni trgovini ogledajo v domačem jeziku, s čimer poskrbite za boljšo uporabniško izkušnjo in povečate možnost nakupa.

Kabijev urejevalnik spletne trgovine omogoča, da lahko enostavno urejate prevode izdelkov in spletne trgovine.

2. Slikovni materiali naj bodo prilagojeni posamezni državi/ jeziku

Z uporabo slikovnega gradiva, ki je prilagojeno državi/ jeziku posameznega obiskovalca, boste poskrbeli za boljši odziv. Na ta način bo obiskovalec imel občutek domačnosti, kar bo zagotovo vplivalo na boljšo uporabniško izkušnjo. Dober primer prakse ponuja ponudnik pretočne glasbe Apple Music.

Primer uporabe slik, ki so prilagojeni državi/ posameznemu mestu
Primer uporabe slik, ki so prilagojeni državi/ posameznemu mestu Avtor: Apple Music, Apple Inc.

3. Upoštevajte valuto države

Ena večjih negativnih izkušenj pri nakupovanju na tujih spletnih trgovinah je ne prikazovanje cen v valuti države, v kateri nakupuješ. V primeru kupovanja na angleški spletni trgovini, kjer je cena izdelka v funtih, namesto v evrih. Če se kupec odloči za nakup, bo po opravljenem nakupu presenečen, saj bo cena, ki jo plača različna od cene na spletni trgovini, zaradi različne valute. Zaradi tega se kupec po vsej verjetnosti ne bo odločil za ponovni nakup.

Primer trgovine, kjer je cena v različnih valutah, glede na izbran jezik:

Primer cen v različnih valutah spletne trgovine Galileomen
Primer cen v različnih valutah spletne trgovine Galileomen

4. Različni načini plačila za izbrane države dostave

Različni načini plačila za izbrane države dostave je dobro tako za upravljalca spletne trgovine, kot tudi kupca. Upravljalec si verjetno za nakupe iz tujine ne želi dodati možnosti npr. plačila po povzetju. Kupcu pa je tudi v interesu, da izbere možnost plačila, ki mu najbolj odgovarja.

5. Jasno opredelite stroške dostave

Stroški dostave naj bodo jasno opredeljeni. Ko uporabnik izbere državo za dostavo, naj se stroški dostave temu primerno prilagodijo in jasno predstavijo v nakupnem procesu. Če ponujate brezplačno dostavo nad določenim zneskom za posamezno državo, naj se ta informacija ustrezno izpostavi.

Če ponujate hitro dostavo, jo tudi ponudite kupcu znotraj nakupnega procesa. Veliko kupcev je pripravljeno dodatno plačati, če izdelek dobijo v istem dnevu ali naslednji dan.

Pri stroških dostave je ključnega pomena transparentnost za kupca, ki mora v vsakem trenutku vedeti, koliko bo plačal za svoj nakup.

6. Uporabljajte preusmeritve za posamezne države

Ena stvar je, da obiskovalcu spletne trgovine ponudite možnost izbire jezika spletne trgovine. Še boljše pa je, če uporabnika glede na njegovo lokacijo, preusmerite na pravo jezikovno različico spletne trgovine. Npr. obiskovalce iz Avstrije napotite na nemško različico spletne trgovine.

Začnite izboljševati konverzijo na vaši spletni trgovini

Ko optimizirate konverzijo na vaši spletni trgovini je pomembno, da upoštevate tako mednarodne kot domače kupce. Vsak od njih ima namreč svoje zahteve, želje in pričakovanja. Z določenimi prilagoditvami, kot so izbira jezika, nakup v lokalni valuti, jasno opredeljeni stroški dostave, itd., boste poskrbeli za boljši uporabniško izkušnjo in s tem povečali možnost nakupa.

Povečanje stopnje konverzije v spletni trgovini je ključnega pomena za uspeh in rast poslovanja. Med ključnimi dejavniki za izboljšanje stopnje konverzije so optimizacija uporabniške izkušnje, poenostavitev nakupnega procesa, optimizacija produktne strani, izboljšanje kakovosti fotografij izdelkov, izboljšanje storitve strankam, uporaba socialnih medijev in e-poštnega marketinga ter uporaba testiranja in analize podatkov. Razumevanje teh dejavnikov vam lahko pomaga pri izboljšanju stopnje konverzije v vaši spletni trgovini ter doseganju večje prodaje in uspeha vašega poslovanja.