Novice

Kako pospešiti prodajo v spletni trgovini z organskim prometom?

Kako pospešiti prodajo v spletni trgovini z organskim prometom?

SEO optimizacija spletne trgovine

Četrtek, 19. avgust 2021
Posodobljeno: Ponedeljek, 20. marec 2023

Organski promet je pomemben tudi pri spletnih trgovinah, saj se četrtino celotne spletne prodaje ustvari preko organskega prometa. Zato si nikakor ne smete privoščiti ter zanemariti SEO optimizacijo spletne trgovine.

Največji izziv pri spletnih trgovinah je, da so vsebinsko bogate, z veliko izdelki, kar otežuje samo optimizacijo. Poleg tega SEO optimizacije spletne trgovine ni čisto enako, kot SEO optimizacija spletne strani, saj je potrebno upoštevati še nekatere dodatne stvari.

V tem članku si bomo ogledali nekatere nasvete, ki vam bodo pomagali pri optimizaciji vaše spletne trgovine.

1. Upoštevajte osnove SEO optimizacije

Ne glede na to, da je SEO optimizacija spletne trgovine drugačna od optimizacije navadne spletne strani, ne smete pozabiti na osnove SEO optimizacije. Pri izdelavi spletne trgovine tako upoštevate vse nasvete za tehnično optimizacijo, pripravo vsebine, pristajalne strani, itd.

Če se s SEO optimizacijo srečujete prvič, vam svetujemo, da si preberete članek Kaj je SEO.

2. Poiščite transakcijske ključne besede

Transakcijske ključne besede se razlikujejo od npr. informacijskih ključnih besed. Namen iskanja pri transakcijskih ključnih besedah se razlikuje od informacijskega. Pri transakcijskem namenu iskanja, je glavni cilj uporabnika nakup. V primeru informacijskega namena iskanja pa iskanje informacij. 

Namen iskanja je v zadnjih letih postal ključen za SEO optimizacijo.”

Transakcijske ključne besede so po navadi videti nekako takole: 

  • Nakup gorskega kolesa
  • Prodaja majic
  • Nakup samohodne kosilnice
  • Itd.

3. Optimizacija podstrani spletne trgovine

Optimizacija podstrani spletne trgovine oz. po domače optimizacija v velikem obsegu.

Spletna trgovina je po navadi sestavljena iz določenega števila kategorij in bistveno večjega števila strani kategorije izdelkov. Pri kategorijah izdelkov je bolj ali manj vse povezano s tradicionalno strategijo SEO optimizacije spletnih strani.

Bistveno zahtevnejša je optimizacija strani izdelka. Pri velikem številu izdelkov si boste težko vzeli čas in optimizirali vsak posamezni izdelek z unikatnim naslovov, H1 oznako, opisom, META opisom, itd.

Zato je pomembno, da za to poskrbite že pri samem načrtovanju in izdelavi spletne trgovine. Vsekakor pa ne škodi, da se potrudite za vsak posamezni izdelek dodati zgoraj naštete stvari.

4. Bodite pozorni na težave podvajanja vsebine

Potrudite se, da naj bo vsaka stran unikatna. Največja težava pri podvajanju vsebine je, da ima veliko strani na spletni trgovini enako vsebino. Ta težava se pojavi lahko zaradi več razlogov, najpogostejša razloga sta:

  • Izdelek se pojavi v več kategorijah, ki imajo različne URL naslove
  • Ustvarjanje povezav, ki se naredijo preko CMS sistema

Najboljša rešitev v primeru podvajanje vsebine je s pomočjo kanoničnih URL-jev.

5. Dodajte možnosti za izdelke, ki niso na zalogi

Ustvarite iskanju prijazno stran tudi za izdelke, ki niso na zalogi. Velikokrat se pojavi, da spletna strani nima na zalogi izdelka, včasih tudi, da izdelka več ne bodo imeli. Oba primera lahko izkoristite sebi v prid. 

V primeru, da izdelek ni na zalogi in da ga boste še prodajali, je to potrebno pravilno predstaviti obiskovalcu. Naj bo jasno razvidno, da izdelek ni na zalogi, poleg tega pa sporočite relevantne informacije v zvezi z izdelkom: 

  • Informacije o načrtovani dobavi izdelka – kdaj ga bodo lahko uporabniki kupili
  • Možnost prijavo na obveščanje, kdaj je izdelek na zalogi – uporabnik, ki se prijavi bo obveščen, kdaj bo izdelek na zalogi
  • Možnost prednaročila - v kolikor gre za omejeno serijo izdelka ali zelo zaželen izdelek, lahko ponudite možnost prijave na prednaročila, da ga bodo kupci dobili takoj, ko pride na trg
  • Podobni izdelki – dodajte seznam podobnih izdelkov, ki so na zalogi

Če izdelka ne boste več imeli v prodaji, je potrebno narediti naslednje:

  • Naredite Error 404 stran – z Error 404 stranjo sporočite spletnemu iskalniku, da na temu naslovu ni več vsebine in da jo odstrani iz svojega indeksa
  • Naredite preusmeritev – s preusmeritvijo iz starega na novi URL naslov poskrbite, da uporabnik namesto na prazno stran pride na novo stran, kjer se pojavi vsebina
  • Obdržite izdelek – izdelek lahko obdržite na strani, vendar jasno poudarite, da se ga ne bo več moglo kupiti. Namesto tega lahko ponudite alternativne izdelke

Zaključne misli

SEO optimizacija spletne trgovine je pravzaprav nadgradnja klasične SEO strategije navadne spletne strani. Vse nasvete optimizacije spletne strani uporabimo pri SEO strategiji spletne trgovine, ki jo nadgradite z zgoraj opisanimi postavkami.