Novice

Koliko časa traja izdelava spletne trgovine?

Koliko časa traja izdelava spletne trgovine?

Sreda, 22. marec 2023

Čas, potreben za oblikovanje in izdelavo spletne trgovine, se lahko razlikuje glede na več različnih dejavnikov, kot so:

  • kompleksnost projekta,
  • kompleksnost dizajna,
  • zahtevane funkcionalnosti,
  • povezovanje z ERP sistemi,
  • povezovanje z dostavnimi službami,
  • število različnih načinov plačila,
  • število jezikovnih različic,
  • velikost ekipe, ki dela na projektu,
  • Itd.

Ne obstaja splošno pravilo, koliko časa naj bi trajala izdelava spletne trgovine, saj je skoraj vsak projekt zgodba za sebe.

Tukaj ne govorimo o tipskih spletnih trgovinah, ki so običajno pripravljene vnaprej in imajo dogovorjeno točno določeno funkcionalnost. Takšne trgovine so lahko izdelane zelo hitro.

Ocena časa izdelave glede na velikost projekta

Majhna spletna trgovina: Majhna spletna trgovina je trgovina z vnaprej pripravljeno obliko oz. uporabniškim vmesnikom, omejenim številom izdelkov, osnovo košarico in z implementacijo enostavnih načinov plačil. Rok izdelave: nekaj tednov.

Srednje velika spletna trgovina: Srednje velika trgovina je trgovina z naprednejšimi funkcijami, kot je integracija kartičnih plačil, napredno iskanje izdelkov, naprednejša košarica, osnovni modul za popuste, večjezičnost in prilagojenim dizajnom. Rok izdelave: 1 – 3 mesece.

Velika spletna trgovina: Velika spletna trgovina je spletna trgovina z unikatnim dizajnom (priprava unikatnega dizajna glede na želje naročnika), integracija naprednih načinov plačila, povezava z ERP ali računovodskim sistemom, napredni moduli za popuste, povezava z dostavno službo, obveščanje kupca o statusu naročila, implementacija naprednih analitik, napredna košarica, povezovanje s socialnimi omrežji, večjezičnost, itd. Rok izdelave: 3 – 12 mesecev.

Zelo pomembno je, da se zavedate, do so vse zgornje ocene le to, ocene. Dejanski čas izdelave spletne trgovine je odvisen od specifikacij, ki jih določite skupaj z naročnikom. Na zahtevnost projekta vpliva tudi cena spletne trgovine.

Ne pozabite pa v obzir vzeti tudi to, da delo ni končano, ko je spletna trgovina izdelana, saj mora vsaka uspešna spletna trgovina biti nenehno vzdrževana, urejene morajo biti ustrezne posodobitve, tako funkcionalne, kot tudi varnostne. Sam razvoj spletne trgovine je le en del v življenjskem ciklu spletne trgovine.

Katere so faze izdelave spletne trgovine?

Izdelava spletne trgovine je sestavljena iz več procesnih faz, ki jih najdete naštete spodaj:

Načrtovanje spletne trgovine

Načrtovanje spletne trgovine je verjetno najpomembnejša faza samega procesa. Pri načrtovanju določite vse potrebne funkcionalnosti, izrišete žične diagrame in začrtate časovnico projekta. Za učinkovito načrtovanje in še lažje spremljanje napredka priporočamo uporabo sistema za projektno vodenje.

Oblikovanje spletne trgovine

Oblikovanje spletne trgovine je faza, v kateri žične diagrame spremenimo v vizualne in končni izgled spletne trgovine. Ta del imenujemo tudi oblikovanje uporabniškega vmesnika.

Programiranje spletne trgovine

Programiranje spletne trgovine je proces, v katerem oživimo dizajn spletne trgovine in implementiramo želene funkcionalnosti – nakupovalna košarica, integracija plačilnih sistemov, itd.

Varnost

Varnost spletne trgovine je eden najpomembnejših elementov spletne trgovine. V spletni trgovini se nahajajo zelo občutljivi podatki, kot so podatki o strankah, naročilih, izdelkih, cenikih, itd., zato je pomembno, da te podatke ustrezno zaščitimo. Osnova za varnost je varno gostovanje in SSL certifikat, ki skrbi za šifrirano povezavo med trgovino in strežnikom, kjer gostuje spletna trgovina.

Integracija z ERP sistemi

Večji projekti zahtevajo več integracij z zunanjimi sistemi. Eden najzahtevnejših delov je povezovanje z ERP sistemi. ERP - Enterprise resource planning je sistem, v katerem podjetja hranijo različne podatke. To so naprimer podatki o izdelkih in kupcih, ki se tudi najpogosteje izmenjujejo s spletno trgovino. Izmenjavo podatkov je potrebno vzpostaviti s pomočjo API vmesnikov, t.i. web servisov, xml izmenjav, itd. Naročila se tako posredujejo takoj, kar je pomembno tudi zaradi spremljanja zalog.

Priprava ustrezne infrastrukture

Spletna trgovina mora delovati v različnih razmerah, še posebej takrat, ko je velika količina prometa in transakcij. Da bo spletna trgovino ustrezno delovala tudi v takih razmerah, je potrebno poskrbeti za ustrezno infrastrukturo in kvalitetno gostovanje spletne trgovine.

Prilagojenost mobilnim napravam

Vse več uporabnikov spletnih trgovin za nakupovanje uporablja mobilne naprave. Pri določenih naročnikih opažamo, da je obisk s strani mobilnih naprav lahko tudi več kot 75%. To je glavni razlog, zaradi katerega je potrebno poskrbeti za brezhibno delovanje spletne trgovine na mobilnih napravah. Mobilno nakupovanje je tudi eden izmed top trendov spleniih trgovin.

Katera faza izdelave je najzahtevnejša?

Najzahtevnejša faza izdelave je vsekakor faza programiranja. Pri programiranju namreč poskrbimo, da pripravljen dizajn spletne trgovine oživimo v delujočo spletno trgovino. Prav tako se v tej fazi poskrbi za razvoj in delovanje košarice oz. nakupnega procesa, povezovanje z različnimi plačilnimi sistemi, dostavnimi službami, itd.

V fazo programiranja je vključena tudi integracija ERP sistema, saj je potrebno to integracijo sprogramirati, glede na zahteve projekta.

Po naših izkušnjah je ta faza tudi najzamudnejša in zahteva veliko koordinacije med različnimi deležniki (stranka, oblikovalci, razvijalci, itd.).

Velja izpostaviti, da je faza programiranja le ena izmed faz razvoja spletne trgovine. Tudi ostale faze so izjemno pomembne in jih ne smemo vzeti z levo roko.

Za zaključek

Izdelava spletne trgovine je kompleksen proces, ki zahteva skrbno načrtovanje in izvedbo. Časovni okvir za izdelavo spletne trgovine je odvisen od različnih dejavnikov, kot so velikost in kompleksnost projekta ter zahtevane funkcionalnosti s strani naročnika. Pomembno je, da se zavedamo, da je izdelava spletne trgovine le en del življenjskega ciklusa spletne trgovine, ki zahteva tudi nenehno vzdrževanje in posodabljanje. Zato je ključno izbrati pravo ekipo, ki ima izkušnje in znanje. Na ta način boste povečali možnost uspeha vaše spletne trgovine.