Novice

Kaj je marketinška strategija?

Kaj je marketinška strategija?

Četrtek, 26. oktober 2023

V dinamičnem svetu digitalnega poslovanja je dobro opredeljena in prilagodljiva marketinška strategija eden od temeljev dolgoročnega uspeha. Trendi v poslovanju se nenehoma spreminjajo (spreminjanje navad kupcev, makroekonomski dejavniki, pandemije, vojne, itd.) in podjetja, če želijo biti uspešna, morajo znati prilagoditi svoje poslovanje različnim razmeram. V tem članku si bomo pogledali, kaj je marketinška strategija, zakaj jo je pomembno imeti, razliko med strategijo in načrtom ter iz katerih delov je sestavljena marketinška strategija.

Bistvo marketinške strategije

V osnovi je marketinška strategija več kot le načrt ali niz taktik. Je celosten pristop, ki opredeljuje, kako bo podjetje doseglo svoje marketinške cilje.

  • Usmerjena v raziskovanje: vsaka učinkovita strategija se začne z raziskavo. To vključuje razumevanje tržnih trendov, preferenc kupcev in pregled konkurence. Z analizo teh podatkov lahko podjetja prepoznajo lastne prednost in slabosti ter priložnosti in nevarnosti na trgu.
  • Osredotočanje na cilje: strategija je vedno povezana s specifičnimi in merljivimi cilji. Ne glede na to, ali gre za povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, povečanje števila povpraševanj, povečanje prodaje ali krepitev zvestobe kupcev. Cilji dajejo strategiji smiseln in smer, kako jih doseči
  • Pozicioniranje: en glavnih namenov marketinške strategije je učinkovito pozicioniranje podjetja ali blagovne znamke v mislih potrošnikov oz. na trgu. To vključuje opredelitev, kaj to podjetje / blagovna znamka predstavlja, kakšne so njene prednost in v čem se razlikuje od svojih konkurentov.
  • Prilagodljivost: najboljše strategije so fleksibilne. Omogočajo podjetjem, da se prilagajajo spreminjajočim se tržnim razmeram, zagotavljajoč, da blagovna znamka ostane relevantna in samo podjetje konkurenčno. Ravnati se je potrebno po načelu - pričakovati najslabše in upati na najboljše

Zakaj je marketinška strategija ključna?

  • Optimizacija virov: z jasno strategijo lahko podjetja zagotovijo, da učinkovito dodeljujejo različne vire (čas, denar in človeške vire). Vsako dejanje podjetja mora voditi v optimizacijo poslovanja, znebiti se je potrebno stvari, ki povečujejo stroške in se osredotočiti na dobičkonosne storitve / rešitve.
  • Dosledna promocija blagovne znamke: strategija zagotavlja, da vsi marketinški napori sledijo istemu cilji in sicer dosledni krepitvi blagovne znamke. Ta doslednost krepi prepoznavnost blagovne znamke in krepi njen položaj na trgu. Zelo pomembno je, da se ta doslednost pojavi na vseh marketinških kanalih.
  • Odločitve sprejete na podlagi preverjenih podatkov: s strategijo, ki temelji na raziskavah, podjetja sprejemajo odločitve na podlagi podatkov in ne intuicije. Rezultat tega so boljše odločitve, ki temeljijo na bistvenih podatkih. To zmanjšuje tveganja in povečuje verjetnost uspeha.
  • Dolgoročna vizija: vsakodnevna operativa je bistvena za poslovanje vsakega podjetja. S samo strategijo pa zagotavljamo, da se podjetje ozira v prihodnost, saj na ta način določi tudi dolgoročne cilje, ki jih želi zasledovati. Strategija je pot, kako priti do želenega uspeha v prihodnosti.

Strategija vs. načrt

Čeprav se pogosto uporablja ali en ali drug izraz, sta marketinška strategija in marketinški načrt dva različna pojma. Strategija opredeljuje dolgoročne cilje in celostni pristop. V nasprotju s tem načrt poglobljeno obravnava specifične akcije in taktike za doseganje teh ciljev. Strategijo lahko razumemo kot končno destinacijo, načrt pa kot zemljevid, kako priti do tja. Strategija je lahko sestavljena iz več načrtov.

Marketinška strategija je sestavljena iz več načrtov, ki kažejo zemljevid do končnega cilja
Marketinška strategija je sestavljena iz več načrtov, ki kažejo zemljevid do končnega cilja

Kako lahko implementiram svojo marketinško strategijo?

Marketinško strategijo lahko implementirate s pomočjo CRM sistema. V Kabiju smo za ta namen razvili CRM Trženje, ki poskrbi, da celovito vodite vse vaše marketinške aktivnosti – vse od izdelave spletnih strani/ pristajalnih spletnih strani, do sistema za masovno obveščanje, sms marketing, oglaševanja, merjenja konverzij, statistike itd.

Kako je sestavljena marketinška strategija?

  • Marketinški mix (cena, promocija, izdelek, kraj): ta osnovni koncept zagotavlja, da je pravi izdelek, s pravo ceno, pravilno promoviran in postavljen tam, kjer ga občinstvo lahko najde.
  • Marketinški cilji: marketinški cilji niso prodajni cilji! So pa marketinški cilji posredno povezani z boljšo prodajo, večjim dobičkom, večjim tržnim deležem, itd.
  • Razporejanje proračuna: strategija opredeljuje, koliko se bo porabilo za različne marketinške aktivnosti. To zagotavlja, da se sredstva uporabljajo premišljeno. Na ta način optimizirate strošek investicije in se osredotočite na kanale in vire, ki prinašajo najboljši rezultat, hkrati pa ostanete znotraj začrtanih finančnih omejitev.
  • Analiza konkurence: podrobna analiza tega, kaj počnejo konkurenti, lahko razkrije vrzeli na trgu, potencialne priložnosti in tudi nevarnosti. Z analizo konkurentov pridobite poglobljen vpogled v trg, saj boste ob pravilni analizi prepoznali priložnosti, ki jih lahko izkoristite.
  • Segmentiranje, ciljanje in pozicioniranje (SCP): vsi kupci niso enaki. SCP podjetjem omogoča prilagajanje marketinških taktik specifičnim segmentom občinstva, kar zagotavlja maksimalen izplen oz. najboljši možni rezultat.
  • Ustvarjanje vsebine: vsebina je ključna. Vsebina igra pomembno vlogo v strategiji. Strategija namreč določa, kakšna vsebina bo ustvarjena, kdo je ciljna publika in na kakšen način jo bomo predstavili.
  • Metrike in KPI: brez merjenja ni mogoče vedeti, ali vaša strategija deluje. Z merjenjem KPI-jev (ključnih indikatorjev uspeha) boste ugotovili, ali je vaša strategija uspešna, ali jo morate morda spremeniti.

Oblikovanje strategije

Poenostavljen primer priprave marketinške strategije

  • Raziskava trga: zbiranje podatkov, analiza trendov, preference kupcev, itd.
  • Definicija ciljev: opredelitev, kaj si želite doseči - več povpraševanj, večji tržnih delež, boljšo prodajo, itd. Cilji morajo biti merljivi, npr. 30% več povpraševanj s spletne strani, itd.
  • Identifikacija vaših kupcev / trga: razumevanje in profiliranje idealnega kupca.
  • Analiza konkurence: analiza konkurence za lažje določanje prednosti, slabosti, nevarnosti in priložnosti.
  • Razvoj ključnih sporočil: oblikovanje in priprava vsebine, ki se ujema z vašim sporočilom ter celotno strategijo.
  • Izbira kanalov: kje vse bomo izvajali promocijske aktivnosti – spletna stran, socialni mediji, gostujoče objave, itd.
  • Spremljanje rezultatov in analiza KPI: spremljanje uspešnosti in izvajanje prilagoditev na podlagi podatkov.

Zaključek

Marketinška strategija ne sme postati enkratni dogodek, temveč mora biti stalnica za vsako uspešno podjetje. Zelo pomembno je, da razumete razliko med marketinško in prodajno strategijo. Le-ti se dopolnjujeta, nikakor pa nista isti.

Marketinška strategija je poglobljen dokument, v katerem se skrivajo različne taktike in marketinški načrti. Glavni namen strategije je, da strmi k doseganju zastavljenih ciljev. Hkrati pa mora biti sama strategija prilagodljiva zaradi nepredvidljivih razmer na trgu.