Novice

Predlogi korakov za pripravo načrta za trženje

Predlogi korakov za pripravo načrta za trženje

Četrtek, 12. januar 2023
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Priprava trženjskega načrta je zelo pomemben proces, ki ga je potrebno opraviti, če želimo doseči zastavljene cilje. Sama priprava pa včasih ni enostavna, saj je potrebno v obzir vzeti kar nekaj elementov. Da bo priprava trženjskega načrta lažja, smo za vas pripravili preprost predlog, ki ga lahko enostavno uporabite za vaše potrebe.

Kaj je trženjski načrt?

Trženjski načrt je dokument, kjer najdete seznam vnaprej pripravljenih tržnih aktivnosti, ki se bodo odvile v prihodnosti, in s katerimi želimo doseči začrtane cilje. V načrtu najdemo vse pomembne informacije v zvezi s strategijo trženja, kateri tržni kanali bodo uporabljeni, kakšna sredstva (budget) bodo na voljo, kdo so ciljni kupci, itd.

Uspešnejša podjetja se bodo od manj uspešnih ločevala ne samo po dobro načrtovani trženjski strategiji, ki določa kako, kdaj in na kakšen način bo le ta izvedena, ampak po dejanski izvedbi načrta.

Zakaj je pomembno imeti pripravljen trženjski načrt?

Z dobro pripravljenim trženjskim načrtom boste pripravili učinkovitejše kampanje in promocije, ki bodo usmerjene v prave stranke. Na ta način boste dosegli želen uspeh. Pri tem pa ne smete pozabiti na uporabo raznih analitičnih orodij, ki so vam v pomoč pri spremljanju rezultatov.

Brez priprave načrta so vsa vložena sredstva v trženje podvržena visokemu tveganju, ki pa se v tem primeru v skoraj vseh primerih izkaže za upravičeno.

5. korakov načrta za trženje

Spodaj najdete naštetih in opisanih 5. korakov načrta za trženje:

1. Ocenite trenutno stanje

Predno začnete s pripravo načrta za trženje, morate oceniti oz. analizirati trenutno stanje.

Najosnovnejša in tudi zelo učinkovita metoda ocene trenutnega stanja podjetja je SWOT analiza. SWOT analiza je analiza:

  • Prednosti (Strengths)
  • Slabosti (Weaknesses)
  • Priložnosti (Opportunities)
  • Tveganja (Threats)

Poleg tega je potrebno preveriti tudi stanje na trgu. Stanje na trgu preverite z analizo konkurence. Z analizo konkurence analizirate in ocenite največje konkurente. Poleg tega preverite, kaj so njihove prednosti in kje imate sami možnosti za izboljšavo.

Ocena stanja je pomembna osnova, ki jo morate pripraviti pred samim trženjskim načrtom.

2. Določite ciljno skupino

Ko ocenite svoje stanje in določite glavne konkurente, potem je čas, da določite, kdo je vaša ciljna skupina kupcev / strank.

Ciljna skupina je tista skupina, katera najbolj ustreza vašim izdelkom ali storitvam. Ciljno skupino učinkovito določite s segmentacijo strank. Le ta vam pomaga pri določanju, kdo je vaša “popolna” stranka. Pri tem pa priporočamo, da v obzir vzamete več različnih segmentacij, saj boste na ta način zajeli več elementov, s katerimi boste natančneje določili pravo ciljno skupino.

3. Določite cilje

Naslednji korak v pripravi načrta za trženje je določanje ciljev. Cilji so ključen del priprave načrta. Brez ciljev ne boste mogli določiti, ali so bile vaše aktivnosti uspešne, ali ne. Poleg tega bodo rezultati brez ciljev povsem brez pomena, saj jih ne boste mogli z ničemer primerjati.

Pri postavljanju ciljev je zelo pomembno, da so cilji:

  • Specifični
  • Merljivi
  • Dosegljivi
  • Časovno omejeni

Vse zgoraj naštete lastnosti ciljev so ključne, saj je potrebno imeti specifične cilje, ki jih lahko merite, in morajo biti opravljene v točno določenem časovnem obdobju.

Cilji morajo biti obvezno določeni, predno začnete s pripravo strategije oz. taktike. Strategija je tista, s katero boste dosegli cilj in ne obratno.

4. Priprava strategije

Opravili ste že oceno stanja, določili ciljno skupino kupcev / strank, določili ste cilje, tako da je sedaj čas za pripravo strategije.

Strategija je sklop aktivnosti, ki vam bodo pomagale pri uresničevanju zadanih ciljev. Poleg tega je potrebno v tem koraku določiti trženjske kanale, ki jih boste uporabili.

Zelo pomembno je, da ima strategija natančno opredeljene aktivnosti. Npr. cilj povečati število sledi iz spletne strani za 15%, mora vsebovati točno določene aktivnosti, ki bodo to omogočile.

Pri določanju aktivnosti pa ne pozabite na proračun oz. sredstva, ki jih imate na voljo.

5. Določitev proračuna

Predno začnete s katerimi koli aktivnostmi, morate poznati proračun, ki ga imate na voljo. Le ta diktira, kaj, koliko in kakšen obseg aktivnosti si lahko privoščite.

Vedeti morate, koliko sredstev imate na voljo za oglaševanje. Še več - morate vedeti, koliko sredstev boste vložili v vsak trženjski kanal posebej.

Pri tem pa ne pozabite samo na stroške posameznega kanala, pač pa tudi na stroške priprave in človeških virov.

Uporaba CRM-ja v pomoč pri pripravi trženjskega načrta

Sama priprava trženjskega načrta zahteva veliko dela, časa in koordinacije med različnimi deležniki. Za lažjo pripravo priporočamo uporabo CRM sistema. CRM sistem vam omogoča, da znotraj istega sistema sodeluje več oseb.

Glavna prednost uporabe CRM sistema je centralizacija podatkov in digitalizacija poslovanja. Podatki so shranjeni v enem sistemu in se lahko uporabijo za različne namene. To je izjemno pomembno za pripravo načrta za trženje.

V Kabiju smo za lažje spremljanje uspešnosti trženjskih aktivnosti razvili CRM Trženje. Kabi CRM Trženje vam pomaga pri realizaciji aktivnosti, saj vsebuje orodja, ki vam pomagajo pri merjenju trženjske sledi.