Novice

Zakaj je pomembna strategija uporabniške izkušnje

Zakaj je pomembna strategija uporabniške izkušnje?

Torek, 6. julij 2021
Posodobljeno: Petek, 17. marec 2023

Strategija uporabniške izkušnje (UX) je ključna za uspeh na trgu, saj zagotavlja boljše zadovoljstvo in zvestobo uporabnikov, povečuje prodajo in ustvarja konkurenčno prednost. Z učinkovitim oblikovanjem uporabniške izkušnje in prilagajanjem na ciljno publiko ter trende, lahko organizacije dosežejo boljšo dostopnost in optimizirajo uporabniško izkušnjo, kar vodi v dolgoročno uspešnost. Merjenje uporabniške izkušnje in izvajanje uporabniških raziskav sta ključni za izboljšanje strategije uporabniške izkušnje.

Uporabniki vaše strani so tisti, zaradi katerih bo bila uspešna vaša spletna stran. Vendar je v množici spletnih strani pravi izziv izstopati in pritegniti uporabnika, da ostane prav na vaši spletni strani in se odloči za nakup vaše storitve ali izdelka.

Da bodo uporabniki ostali na vaši spletni strani je pomembno, da imate pripravljeno strategijo uporabniške izkušnje. Strategija uporabniške izkušnje mora biti skladna z vašimi cilji, ki ste jih postavili za vašo spletno stran.

Prvotna strategija uporabniške izkušnje je bila, da je spletna stran izdelana tako, da je hitra in da se strani hitro odpirajo. V preteklih letih se je pojem uporabniška izkušnja razširil in zajema celotno strategijo, katere glavni namen je, da se uporabnik zadrži na vaši spletni strani in da opravi t.i. konverzijo.

V članku si bomo ogledali vse od osnov in definicije uporabniške izkušnje, zakaj je pomembna, predstavili primer dobre prakse in dodali nekaj predlogov, za izboljšanje strategije uporabniške izkušnje.

Kaj je strategija uporabniške izkušnje?

Boljša uporabniška izkušnja sproži verižno reakcijo:

Boljša uporabniška izkušnja, večja je možnost, da boste pritegnili uporabnika in posledično večja možnost za konverzijo.

Vendar je pri tem potrebno biti previden. Ne smete optimizirati uporabniške izkušnje za slehernega uporabnika, saj lahko to povzroči negativno reakcijo. Zato je pri tem potrebno uravnotežiti različne želje.

S strategijo uporabniške izkušnje boste pomagali rešiti in prepoznati glavne funkcionalnosti, ki imajo vpliv na uporabniško izkušnjo. Strategija uporabniške izkušnje je kombinacija vaših poslovnih ciljev in IT zmogljivosti (namenjenih sredstev), s katerimi rešite prave stvari, ki vplivajo na vedenje uporabnikov na vaši spletni strani.

Zakaj je pomembna?

Verjetno ste že opazili, da v kolikor se vaša spletna stran ne naloži hitro, bo uporabnik spletne strani hitro zapustil vaši spletno stran in odšel h konkurenci. Hitrost spletne strani je izjemno pomemben faktor, ne samo za strategijo uporabniške izkušnje pač pa tudi za SEO optimizacijo spletne strani (ki vpliva na uvrstitev vaše spletne strani na strani rezultatov spletnega iskalnika), ni pa to edini dejavnik, ki vpliva na samo uporabniško izkušnjo.

Največje težave, zaradi katerih uporabniki zapustijo spletno stran so:

  • Počasno odpiranje spletne strani
  • Nezanesljivost spletne strani, naključno premikanje elementov, nedosegljiva stran – error 404, napačne povezave, nejasna navigacija, napake pri prikazovanju slik ter grafik, ne relevantna vsebina, itd.
  • Pop up obvestila/ reklame
  • Reklame

S hitro spletno stranjo boste pridobili uporabnike na vašo spletno stran, ne boste pa jih zaradi tega zadržali. V kolikor se vaša spletna stran ne nalaga pravilno, nima jasne navigacije in je polna reklam, bodo uporabniki hitro zapustili vašo spletno stran.

Če boste želeli povečati prodajo in ustvariti lojalne uporabnike oz. kupce, boste morali narediti uporabniško strategijo, ki rešuje zgoraj opisane težave.

Primer dobre prakse – Google

Za primer dobre prakse si vzemimo kar največji spletni iskalnik na svetu Google. Glavna prednost spletnega iskalnika je njegova enostavnost in da izpolni pričakovanja uporabnikov. Namen uporabe strani je takoj jasen in pregleden, da uporabnik v trenutku ve, kaj mora storiti. Na strani ni motečih elementov, ki bi uporabnika zmotili oz. odvrnili od uporabe iskalnika. Samo vtipka želene ključne besede in že dobi seznam relevantnih rezultatov.

Primer dobre prakse – Google iskalnik
Primer dobre prakse – Google iskalnik

Predlogi za izboljšanje strategije uporabniške izkušnje

Preglejte trenutno stanje

V kolikor želite, da izboljšate rezultate, morate narediti pregledati trenutno stanje uporabniške izkušnje na vaši spletni strani. Glavni cilj je prepoznati, kaj deluje in kaj ne ter katere spremembe je potrebno narediti.

Najlažje je to pridobiti s strani uporabnikov s pomočjo ankete, vendar boste pri tem lahko prišli do različnih navzkrižji, saj bo skoraj vsak uporabnik imel svoje mnenje. V oceno vključite sodelavke in sodelavce iz različnih področij, ki vam bodo dali povratne informacije na podlagi katerih boste lahko pripravili ustrezne rešitve.

Določite specifične cilje

Naslednji korak je identificiranje ključnih težav. V kolikor ste na podlagi povratnih informacij ugotovili, da je glavna težava oblika spletne strani, to ne pomeni, da boste sedaj naredili na novo oblikovanje spletne strani.

Namesto tega boste določili specifične cilje, ki jih želite doseči, npr. ponastavitev navigacije/ menija spletne strani, sprememba barv, itd.

Narišite pot uporabnika

Ko identificirate težave, poizkusite narisati pot uporabnika do želenega cilja. Pri tem se morate narediti načrt za vsak korak. S tem, ko boste narisali pot uporabnika, boste zmanjšali možnost napak.

Ključni indikatorji

Da boste lažje spremljali rezultate sprememb, je potrebno spremljati ključne indikatorje, ki vam bodo povedali, ali ste naredili dobro strategijo uporabniške izkušnje: 

  • Obisk na spletni strani – v kolikor se obisk po spremembah poveča, je to dober indikator, da delate pravilne stvari
  • Odzivnost na socialnih omrežjih - v kolikor imate več všečkov, komentarjev in deljen na socialnih omrežjih, je to dober indikator, da delate pravilne stvari
  • Prijave na e-novice
  • Odziv uporabnikov – po določenem času, ko ste že predstavili novosti, naredite anketo med uporabniki in pridobite njihov odziv

Za zaključek

Dobra strategija uporabniške izkušnje vam pripomore k doseganju boljših rezultatov, ki se odražajo v večjem obisku in prodaji. Poleg tega je strategija tesno povezana tudi s samo izdelavo spleten strani in SEO optimizacijo. Je pa to proces, ki ga je potrebno redno izvajati, saj se pričakovanja uporabnikov hitro spreminjajo.