Novice

Kaj so razlogi, da obisk na spletni strani ne raste

Kaj so razlogi, da obisk na spletni strani ne raste?

Četrtek, 16. februar 2023

Ena izmed najbolj črnih scenarijev, ki se vam lahko zgodi, da kljub temu, da vlagate veliko časa in sredstev v ustvarjanje vsebine na vaši spletni strani, se obisk na strani ne zvišuje. Zdi se vam, da ste naredili vse, izbrali dobre teme, pripravili kvalitetno vsebino, mogoče celo najeli zunanje pisce in strokovnjake za SEO opitmizacijo spletne strani. Pričakujete klike in nove konverzije, vendar se nič od tega ne zgodi.

Razlogov za neuspeh je lahko več. V tem članku bomo predstavili najpogostejše razloge, zakaj ni obiska oz. zakaj obisk na vaši spletni strani ne raste.

Ključni povzetki

  • Lastniki spletnih strani se osredotočajo na pretežke ključne besede
  • Vsebina na spletni strani nima dodane vrednosti
  • Vsebina spletne strani ne zadovoljuje namena iskanja uporabnika
  • Slaba tehnična optimizacija
  • Slaba izkoriščenost družabnih omrežji
  • Zastarela oblika strani
  • Ne vlaganje v oglaševanje
  • Kazen s strani spletnega iskalnika

1. Osredotočate se na pretežke ključne besede

To je eden najpogostejših pojavov, s katerimi se srečujemo. Veliko podjetij in lastnikov spletnih strani želi doseči najboljše uvrstitve za ključne besede, za katere je izjemno težko konkurirati. To so tiste ključne besede za katere obstaja veliko konkurence. Po navadi je konkurenca neko večje podjetje ali organizacija, ki ima na spletni strani veliko povratnih povezav in visoko avtoriteto domene. V kolikor niste na tem nivoju, je nemogoče pričakovati, da ob vaša spletna stran za take ključne besede dosegla dobre rezultate.

Zelo velikokrat se te želje pojavijo takoj, ko je izdelana nova spletna stran. Konkuriranje za težke ključne besede je seveda možno, vendar ne na kratki rok.

2. Vaša vsebina ne predstavlja dodane vrednosti

V lanskem letu je iskalnik Google pri eni izmed večjih posdoobitev svojega algoritma objavil, da bo imela kvalitetnea vsebina, ki prinaša dodana vrednost za uporabnika, večji vpliv na boljšo uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskanja.

Povsem možno je, da imate na strani kvalitetno vsebino, ki pa enostavno ne prinaša dodane vrednosti za obiskovalce. Zato je pomembno, da poizkušate obiskovalcu predstaviti nekaj, kar jih bo pritegnilo. Raziščite, kaj zanima vaše potencialne obiskovalce, kaj jih pritegne ali skrbi. Na ta način boste dobili idejo, kaj morate dodati na spletno stran in bo vplivalo na večjo obiskanost.

3. Ustvarjate napačno vsebino

Kaj je to napačna vsebina? Lahko dobro pokrivate doloočeno temo in imate kvalitetno vsebino pa še vedno ustvarite t.i. napačno vsebino. To dejansko pomeni, da vaša vsebina ne zadovoli namena uporabnika/ obiskovalca. V kolikor vsebina ne zadovoli namena obiskovalca, potem je dobra uvrsitetv na strani rezultatov spletnega iskalnika izjemno težka in posledično tudi večji obisk.

4. Nimate ustrezno urejene tehnične optimizacije spletne strani

Slaba tehnična optimizacija spletne strani je eden izmed pogostih razlogov, zakaj nimate obiska na spletni strani. Tehnična optimizacija je ena izmed osnov, da se vaša spletna stran uvršča na stran rezultatov in da boste pridobili obisk.

5. Dobili ste kazen s strani iskalnika Google

Rezultat Googlovih kazni je pogosto padec v uvrstitvi na strani rezultatov spletnega iskalnika, kar posledično vpliva na slabši obisk na spletni strani. V najslabšem scenariju, lahko Google vašo spletno stran povsem umakne iz rezultatov (pred leti se je zaradi slabih praks – t.i. black-hat SEO, to zgodilo tudi avtomobilskemu gigantu BMW-ju in celo BBC-ju).

Googlove kazni se delijo na alogritemske in ročne. Ročne kazni lahko enostavno opazimo saj nam jih Google sporoča preko Googlove iskalne konzole. Alogritemskih kazni pa ni mogoče enostavno opaziti, saj se zgodijo brez opozorila. Na te je potrebno biti posebno pozoren.

6. META opisi so slabi

Čeprav META opis nima direktnega vpliva na samo SEO opitmizacijo spletne strani, še ne pomeni, da je povsem nepomemben. META opis se pojavi na strani rezutlata spletnega iskalnika in je eden prvih stikov, poleg naslova strani, s katerim se sreča potencialni obiskovalec. V kolikor META opis ni dodelan oz. ne zadovolji uporabnika, potem bo le-ta kliknil na drug rezultat, tudi, če se ta uvršča slabše kot vi.

META opis mora biti privlačen za uporabnika in s tem si povečate možnosti, da bo uporabnik kliknil prav na vašo spletno stran.

7. Dizajn spletne strani je zastarel

Vsem nam je pomemben videz spletne strani. Nemogoče je, da bo oblika vsem všeč, vendar uporabniki hitro opazijo, da je dizajn spletne strani zastarel. Uporabnikom to ne vzbuja zaupanja, zato je to pogost razlog, zakaj ne nadaljujejo brskanja po spletni strani.

Zato je pomembno, da vaša spletna stran sledi novodobnim trendom. Če tega že nekaj časa niste storili, je čas za prenovo spletne strani.

8. Ne izkoriščate potencial družabnih omrežji

Prisotnost na družabnih omrežjih v današnjem času je zelo pomembna. Kanalov je veliko, verjetno ni vsak kanal primeren za vašo branžo, zato je pomembno, da ugotovite, kateri je pravi. Družabna omrežja pomagajo ustvariti skupnost okoli vaše blagovne znamke kar pomaga pri vzpostaviti verodostojnost in zaupanje uporabnikov. Na družabnih omrežjih lahko delite svojo vsebino, ki jo ljudje komentirajo in o njej razpravljajo. Družabna omrežja lahko predstavljajo tudi pomemben vir prometa spletne strani.

9. Ne vlagate v oglaševanje

Pridobivanje obiska na spletni strani je težko. Še posebej to velja za strani, ki so nove in za podjetja, ki so se šele pojavila na trgu. Včasih je najlažje promet pridobiti tako, da vložite sredstva v oglaševanje. Vlaganje v Google oglaševanje ali oglaševanje na družabnih omrežjih se definitivno splača, da pridobite določen obisk na spletno stran. 

Sedaj je mogoče pravi čas, da vložite sredstva v oglaševanje, saj je zaradi trenutne ekonomske negotovosti opazno manjše vlaganje v oglaešvanje. To vpliva na nižjo konkurenco in posledično nižjo ceno oglaševanja.

Za zaključek

Obisk spletne strani je pogoj, če boste želeli doseči rezultate v obliki konverzij ali nakupov v spletni trgovini. Kot ste lahko prebral v članku, obisk ni izključno odvisen od SEO optimizacije, ampak na njega vpliva marsikatera stvar, ki jo lahko hitro spregledamo.

Imate težave z obiskom tudi vi? Kontaktirajte nas in skupaj bomo našli rešitev, ki vam bo najbolj ustrezala.