Novice

URL preusmeritve

URL preusmeritve

Kako delujejo in zakaj jih potrebujemo?

Sreda, 3. avgust 2022
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

URL preusmeritev pomeni, da preusmerimo promet na spletni strani iz ene URL povezave na drugo. Preusmeritve se lahko uredijo zelo enostavno (najboljše, da s pomočjo vašega skrbnika spletne strani), vendar če preusmeritve niso urejene kot je potrebno, so lahko posledice katastrofalne.

V izogib črnemu scenariju, smo za vas pripravili članek, kjer boste izvedeli vse o URL preusmeritvah - kaj sploh so, kako delujejo, zakaj jih potrebujemo in kako jih implementiramo?

Zakaj potrebujete preusmeritve na spletni strani?

Spodaj najdete nekaj možnih scenarijev, zakaj bi potrebovali urediti URL preusmeritve na vaši spletni strani:

  • Ko želite izbrisati spletno stran – vendar želite ohraniti povezave in promet starega URL naslova
  • Ko umaknete stran iz vaše spletne strani - in želite obiskovalce preusmeriti na novo stran, namesto da se jim pokaže neveljavna stran (error 404 - stran ne obstaja)
  • Ko prestrukturirate obstoječo spletno stran in določene URL povezave postanejo zastarele
  • Ko združujete dve spletni strani v eno in želite zastarele URL-je preusmeriti na nove
  • Ko prenesete spletno stran na novo domeno
  • Za potrebe marketinga – krajši in lepši URL naslovi, A/B testiranje, itd.
  • Kadar gre za višjo silo – npr. naredite tipkarsko napako v povezavi, ki ste jo poslali v mailingu, ali ko ste je uporabili v plačljivem oglaševanju.
  • Ko želite poenotiti naslov spletne strani - naprimer naslove vašadomena.si preusmerite na www.vašadomena.si

Kako delujejo preusmeritve?

Delovanje URL preusmeritev najlažje predstavimo s primerom:

Vtipkate URL naslov v orodno vrstico brskalnika. Brskalnik pošlje zahtevo na strežnik, kjer gostuje spletna stran. Server se na zahtevo odzove s HTTP statusom. V primeru, da je HTTP status 200, pomeni, da je bila zahteva normalno sprocesirana. Pri tem statusu začne strežnik zbirati datoteke, ki se nahajajo na tej URL povezavi in jo pošlje spletnemu brskalniku, ki jih obiskovalcu pokaže kot spletno stran.

HTTP status 200 pomeni, da stran nima preusmeritve. Če ima stran nastavljeno preusmeritev, potem strežnik namesto statusa 200 vrne status HTTP 30x. Čim strežnik vrne HTTP status 30x to pomeni, da je želena spletna stran preusmerjena na drug URL naslov. Strežnik samodejno preusmeri obiskovalca na nov URL naslov. Če je preusmeritev uspešna, jo strežnik ponovno sprocesira in vrne 200 HTTP status kodo. Zgornji postopek imenujemo preusmeritve na strani strežnika.

Vrste preusmeritev

Poznamo dve vrsti preusmeritev in sicer začasne in trajne. Spodaj najdete grafiko za boljšo predstavo:

Vrsta storitve
Vrsta storitve

Vsako od preusmeritev bomo podrobneje predstavili spodaj.

HTTP 301 – trajna preusmeritev

301 preusmeritev nam pove, da je URL povezava trajno preusmerjena na novo URL povezavo.

Uporabimo jo takrat, ko želimo trajno preusmeriti domeno ali spletno stran, spremeniti strukturo spletne strani, ali narediti migracijo iz HTTP na HTTPS (varna povezava).

S 301 preusmeritvijo sporočite spletnemu iskalniku, da želite SEO vrednost stare strani prenesti na novo stran. Na ta način poskrbite, da ohranite promet in uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika iz stare strani.

301 preusmeritev - trajna preusmeritev
301 preusmeritev - trajna preusmeritev

HTTP 302 - začasna preusmeritev

302 preusmeritev pomeni, da je stran preusmerjena začasno.

Smiselno ga je uporabiti za trženjske oz. marketinške namene. Za SEO namene se ne uporablja, saj je pri 302 preusmeritvi prvotni URL še dosegljiv v spletnih iskalnikih in ga bodo poizkušali indeksirati.

Uporabno je naprimer, ko imate vzdrževalna dela na spletni strani in začasno uporabnike s pomočjo 302 preusmeritve usmerite na stran z obvestilom o vzdrževalnih delih. Ko so vzdrževalna dela končana, preusmeritev izklopite.

302 preusmeritev- začasna preusmeritev
302 preusmeritev- začasna preusmeritev

HTTP 303 - začasna preusmeritev

303 preusmeritev pomeni, da je stran preusmerjena začasno.

Strežnik v tem primeru preusmeri uporabniškega agenta na drug vir, prvotni vir pa ne sme dobiti nove zahteve. Uporablja se v primeru, ko uporabnika želite preusmeriti z obrazca za oddajo ali avtorizacijo plačila, na potrditveno stran. Ponovna oddaja obrazca ali podvojeno plačilo v tem primeru preprečuje 303 preusmeritev. Poleg tega 303 preusmeritev pomaga pri preprečevanju preobremenjenosti zahtev spletnega strežnika.

HTTP 307 - začasna preusmeritev

307 preusmeritve pomeni, da je stran preusmerjena začasno.

V osnovi je to samo tehnično naprednejša različica 302 preusmeritve.

Kaj pomeni tehnično naprednejša različica preusmeritve?

Tehnično naprednejša različica preusmeritve (velja za 307 in 308 preusmeritvi) pomeni, da vam preusmeritve ne dopuščajo spremembe načina zahteve (iz POST v GET). Če uporabite 307 ali 308 preusmeritev, mora uporabnik ponoviti popolnoma enako zahtevo za ciljno lokacijo/URL. Zaradi tega sta ti dve različici tehnično naprednejši, ker sta bolj predvidljivi in jasni.

HTTP 308 - trajna preusmeritev

308 preusmeritve pomeni, da je stran preusmerjena trajno.

Kot že napisano zgoraj, je 308 tehnično naprednejša različica 301 preusmeritve.

Prednost in slabosti URL preusmeritev

Prednosti

  • S preusmeritvijo se izboljša uporabniška izkušnja. Uporabnik je tako namesto na neobstoječo stran preusmerjen na relevantno novo povezavo.
  • S preusmeritvijo lažje kontrolirate indeksacijo spletne strani. Na ta način poveste spletnim iskalnikom, da je stran dosegljiva na novem naslovu.
  • Lahko ohranite uvrstitev na strani rezultatov spletnega iskalnika. To velja za trajne preusmeritve (301, 308), saj je velika verjetnost, da bo Google obdržal uvrstitev tudi za nov URL naslov.

Slabosti

  • Lahko izgubite nekaj moči stare povezave. Še posebej to velja za začasne povezave, pri njih se moč stare povezave ne bo prenesla na novo povezavo. Pri tem lahko pričakujete padec v uvrstitvi na strani rezultatov spletnega iskalnika.
  • Lahko izgubite del obiska. Če uporabite napačen način preusmeritve (začasna / trajna) ali če naredite preusmeritve na napačen način.
  • Lahko poslabšate uporabniško izkušnje. To se zgodi v primeru, ko se nova stran pri preusmeritvi nalaga predolgo.
  • Lahko povzročite zanko v preusmeritvah. Če pri nastavitvah niste pozorni, se lahko nek naslov prične preusmerjati na drugega, ta pa nazaj. Spletni brskalniki običajno to opazijo in uporabnika opozorijo.
  • Če obstaja veliko povezav z drugih strani na stari naslov, morate zagotavljati njegovo delovanje. Če imate preusmerjeno staro domeno na novo, morate staro še naprej podaljševati.

Za zaključek

Preusmeritve so izjemno učinkovito in praktično orodje. Sami jih pogosto uporabljamo pri prenovah spletnih strani, da strankam zagotovimo enako ali (običajno) boljšo SEO uvrstitev.

Kljub enostavnosti pa preusmeritev ne smemo jemati z levo roko, saj imajo v primeru nepravilne uporabe negativne posledice na celotno SEO optimizacijo spletne strani.