Novice

Kako začeti s spletno prodajo?

Kako začeti s spletno prodajo?

Kratek vodič za začetek spletne prodaje

Ponedeljek, 11. april 2022
Posodobljeno: Sreda, 22. marec 2023

Pred začetkom izdelave spletne trgovine vam svetujemo, da si preberete članek: 10 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred izdelavo spletne trgovine

Začetek s spletnim trgovanjem je lahko zelo vznemirljiv, a tudi tvegan. Pomembno je, da se seznanite z osnovnimi koncepti, postavite svoje cilje in se izobražujete, preden začnete s trgovanjem.

1. Izberite branžo / industrijo

Izbira branže oz. industrije, v kateri bi želeli poslovati, je že skoraj samoumevna, vendar ni nepomembna. Podjetja ne nastanejo po nesreči. Potrebno je imeti nekaj, kar nekdo potrebuje in lahko prodajate. 

Zaželeno je, da poznate branžo, v katero vstopate. Poznati morate odgovore na večino naslednjih vprašanj:

  • Kdo so največji prodajalci?
  • Kako poslujejo?
  • Kako velika je konkurenca?
  • Kdo so vaši potencialni kupci?
  • Kakšne so povprečne cene in RVC izdelkov, ki jih prodajate? 

V kolikor ne poznate odgovorov na zgornja vprašanja, je potrebno narediti podrobno analizo trga.

2. Izberite izdelek/-e

Potem, ko spoznate branžo, v katero boste vstopili, morate izbrati izdelek oz. izdelke, s katerimi boste vstopili na trg. Enako kot za izbiro branže / industrije je potrebno za izbor izdelkov narediti temeljito analizo.

Izbrani izdelek / izdelki morajo imeti konstantno povpraševanje ter odprt trg, preveriti pa morate tudi, kakšna je logistika. Preveriti morate tudi, da je vaša cenovna politika vzdržna in ali je izvedljiva tudi pri večjem obsegu poslovanja.

Izdelki, s katerimi vstopate na trg, naj imajo določeno konkurenčno prednost. Ali je to inovacija ali kakšna druga lastnost, ki je boljša od konkurence, ali pa boljša cena ali boljše obprodajne storitve. Glavno je, da izpostavite, zakaj je vaš izdelek boljši.

3. Identificirajte potrebe vaših potencialnih kupcev

Po izbiri branže in prodajnih izdelkov se morate osredotočiti na kupce. Kdo so potencialni kupci vaših izdelkov?

Vsak izdelek je narejen, da reši določeno težavo ali poenostavi delovanje. In tu se skriva največja skrivnost, ali bo vaše poslovanje uspešno ali ne. Uspeh je odvisen od tega, kako dobro rešujete težavo vaših kupcev. V primeru, da težavo rešujete dobro, potem bo verjetnost uspeha bistveno večja.

Zelo pomembno je, da razumete, zakaj kupci želijo kupiti ravno vaš izdelek. Za razumevanje kupcev je potrebno vložiti veliko časa v raziskave in intervjuje s potencialnimi kupci. Lahko preverite tudi mnenja kupcev, ki kupujejo pri konkurenci, da ugotovite, kaj je tisto, zaradi česar so nakup opravili ravno pri njih.

4. Kontaktirajte dobavitelje

V primeru, da boste prodajali izdelke, ki niso vaši boste morali stopiti v kontakt z dobavitelji. Tudi, če izdelke izdelujete sami, boste morali sodelovati z dobavitelji materialov. Pred izbiro dobavitelja določite kriterije, ki so za vas in vaše poslovanje ter spletno prodajo najpomembnejši.

Če je pomembna cena, boste želeli najti najcenejšega dobavitelja. V kolikor vam je pomembna količina, boste iskali dobavitelja, ki ima večje kapacitete, itd.

Ugotovite kaj so vaše vrednote in prioritete, na podlagi teh izberite dobavitelja, ki vam zagotovi izdelke/ materiale po vaših željah.

Izbira dobavitelja je zelo pomembna, saj je to po vsej verjetnosti največji strošek vašega poslovanja.

5. Ustvarite vaš blagovno znamko

Tudi, če boste imeli najboljše izdelke po najboljših cenah, morda ne boste imeli veliko nakupov. Glavni razlog za to je, da vas vaši kupci še ne poznajo. S pomočjo blagovne znamke komunicirate z vašimi strankami: kdo ste, kaj delate za vaše stranke, kakšna so vaša načela, …

V tem koraku imate dve možnosti, ki pa sta odvisni od vaših sredstev:

  • Samostojna gradnja blagovne znamke
  • Najem strokovnjaka / agencije za gradnjo blagovne znamke

Gradnja blagovne znamke in prepoznavnosti je pomembna. Največji cilj naj bo strokovnost. Če bodo vaši kupci prepoznali vašo strokovnost, boste imeli večje možnost za uspeh. Strokovnost lahko izkazujete na več načinov, kot npr. certifikati, študijami uspešnih primerov, mnenji strank, …

Pri tem pa ne pozabite tudi na druge dodatne kanale, poleg same spletne trgovine. Dobra osnova so socialna omrežja, preko katerih lahko dostopite do vaših strank.

Vsak začetek je težak, zato je dobro pridobiti čim več informacij, ki vam pomagajo pri premagovanju ovir na poti ter izboljšanju prodaje v spletni trgovini.

6. Izdelava spletne trgovine

Zadnji korak osnov pri spletni prodaji je izdelava spletne trgovine. Spletna trgovina je dejansko orodje, preko katere boste prodajali izdelke. Spletna trgovina je sestavljena najmanj iz seznama izdelkov (s cenami), košarice in nakupnega procesa. Pri izdelavi spletne trgovine vam svetujemo, da sodelujete s strokovnjaki, ki imajo z izdelavo spletnih trgovin izkušnje. V tem primeru vam z veseljem pomagamo mi. Pri Kabiju imamo s spletno prodajo že več kot 25 letne izkušnje.

Pred začetkom izdelave spletne trgovine vam svetujemo, da si preberete članek: 10 vprašanj, ki si jih morate postaviti pred izdelavo spletne trgovine

Začetek s spletnim trgovanjem je lahko zelo vznemirljiv, a tudi tvegan. Pomembno je, da se seznanite z osnovnimi koncepti, postavite svoje cilje in se izobražujete, preden začnete s trgovanjem.

Spletna trgovina je odlično orodje in kanal, preko katerega lahko začnete vaše poslovanje. Omogoča vam, da dosežete velik krog potencialnih kupcev. Pot do uspeha pa na žalost ni kratka in je sestavljena iz veliko raziskav, načrtovanja, pogajanj in priprave.