Novice

10 točk, ki jih morate upoštevati pri razvoju modernega spletnega mesta

10 točk, ki jih morate upoštevati pri razvoju modernega spletnega mesta

Petek, 14. julij 2023

Do sedaj smo podrobno pregledali prve štiri korake, ki jih je potrebno upoštevati v procesu izdelave spletne strani. V tem članku se bomo podrobneje lotili petega koraka in sicer – Oblikovanje in razvoj spletne strani. Ta korak bi sicer lahko ločili na dva ločena koraka:

Vendar smo zaradi lažjega razumevanja oba koraka združili v enega.

Za ta korak je podobno kot za vse ostale korake značilno, da je potrebno opraviti vse predhodne korake, če želimo, da bo faza oblikovanja in razvoja spletne strani uspešna.

Tukaj se ne bomo osredotočali na osnove. Te si lahko preberete v poglavju oblikovanje in izdelava spletne strani. Glavni poudarek bomo dali na točke, ki so specifične za današnji čas in razvoj modernega spletnega mesta.

1. Odzivni dizajn – responsive design

V svetu, kjer več kot 70% uporabnikov splet obišče preko mobilnih naprav, je čista osnovna higiena, da je spletna stran prilagojena za mobilne naprave oz. da ima izdelan odzivni dizajn. Odzivni dizajn pomeni, da se spletna stran prilagaja zaslonu, ki ga za ogledovanje spletnih strani uporablja uporabnik. Obstajajo različne naprave, informacijski sistemi, itd. in nesmiselno je, da bi za vsakega posebej prilagajali spletno stran. Tukaj nam na pomoč priskoči odzivni dizajn, ki samodejno prilagaja postavitev in vsebino spletne strani glede na velikost ekrana uporabnika.

2. Oblikovanje osredotočeno na uporabnika

V predhodnih korakih:

dobimo vse potrebne informacije, ki jih potrebujemo za oblikovanje spletne strani. To vključuje razumevanje potreb in vedenja vaše ciljne publike ter prilagajanje spletnega mesta, da bi izpolnili te potrebe. Oblikovanje, osredotočeno na uporabnika, izboljša zadovoljstvo uporabnikov in poveča možnosti pretvorbe obiskovalcev v stranke.

3. Hitrost nalaganja

Čas nalaganja spletne strani oz. hitrost je ključni vidik uporabniške izkušnje. Počasno nalaganje strani lahko povzroči, da uporabniki zapustijo spletno mesto in se nikoli ne vrnejo. Zato je potrebno v fazi razvoja spletne strani poskrbeti za dobro tehnično in programersko optimizacijo kode strani, ki bo primerna za hitro odpiranje oz. nalaganje spletnega mesta.

4. SEO prijazna spletna stran

Ni vse samo v samem videzu spletne strani. Poleg same funkcionalne in pregledne strani mora biti spletna stran izdelana tako, da jo odkrijejo in indeksirajo spletni iskalniki. Proces SEO optimizacije spletne strani se začne v fazi analize trga, priprave strukture in vsebine. V koraku oblikovanja in razvoja strani se pripravi tehnična osnova, ki bo omogočala, da se bo na strani delala SEO optimizacija. Predhodni korak hitrost nalaganja je povezan, saj ima sama hitrost velik vpliv na optimizacijo spletne strani.

5. Interaktivnost

Spletna stran mora biti interaktivna. To pomeni, da ne samo, da uporabniki na strani najdejo informacije, pač pa da jim omogočimo, da opravijo neko akcijo. Takšno akcijo strokovno imenujemo konverzija. Za konverzije štejemo: prijavo na e-novice, nakup v spletni trgovini, poslano povpraševanje, prenos e-knjige, itd.

6. Predpriprava za razširitev

Vaša spletna stran mora biti pripravljena za rast. To pomeni, da že pri oblikovanju in kasneje pri programiranju razmišljamo, da se bo lahko spletna stran razširila. To je pomembno predvsem iz vidika sprememb, ki so v današnjem času stalnica. Podjetja dodajajo nove storitve, izdelke, novosti, itd. V kolikor sama stran ni pripravljena za to, potem je podjetje obsojeno, da za vsako spremembo izdelajo novo stran. Če pa je pripravljena dobra osnova in naročnik ureja stran s pomočjo CMS-ja, potem skoraj ni omejitev glede razširitve spletne strani.

7. GDPR

GDPR uredba je že pet nazaj vstopila v veljavo, lansko leto pa je bila še podprta z zakonom ZVOP-2. Varovanje podatkov je izjemno pomembno. Uporabniku je potrebno dati na izbiro s katerimi piškotki na strani se strinja ali ne (in to tudi upoštevati!). Prav tako je potrebno obvestiti uporabnike o tem, kdo obdeluje njihove podatke.

8. Varnost

Z naraščanjem kibernetskih groženj je varnost spletnega mesta postala pomembnejša kot kdaj koli prej. Spletna stran mora obvezno vsebovati varno povezavo oz. SSL certifikat (Secure Sockets Layer), ki omogoča vzpostavitev varne povezave in zaščito podatkov uporabnika. Prav tako so potrebne redne posodobitve in varnostni pregledi za preprečevanje morebitnih vdorov. Pri odprtokodnih sistemih so ti vdori bolj pogosti, zato je potrebno biti še posebej previden. Kabi CMS redno nadgrajujemo in s tem skrbimo za optimizirano delovanje, posodobljene funkcionalnosti in večjo varnost.

9. Povezljivost

Spletna stran mora biti povezljiva z ostalimi sistemi. V Kabiju omogočamo povezovanje z ostalimi sistemi in imamo narejenih veliko integracij. Prav tako pa je veliko različnih aplikacij že del naše Kabi platforme, kjer najdete vse, od sistema za e-mail marketing, SMS marketing, CRM, projektno vodenje, spletno trgovino, B2B trgovino, itd.

10. Analitika

Uspešnost spletnega mesta je potrebno meriti, da lahko vidite, ali vaši napori in vlaganja v marketing prinašajo rezultate. Redno spremljanje uspešnosti spletne strani s pomočjo spletne analitike (orodja, kot sta Matomo in Google analitika), vam omogoča, da ustrezno reagirate na morebitne spremembe. S spremljanjem ključnih metrik spremljate uspešnost in delate izboljšave na sami spletni strani in v trženjski strategiji.

Za zaključek

Razvoj spletnega mesta z upoštevanjem teh vidikov lahko bistveno izboljša podobo vašega podjetja na spletu. Na ta način izboljšate uporabniško izkušnjo in konec koncev spodbujate rast podjetja.

Prisotnost na spletu zahteva od vsakega podjetja nenehen proces učenja, testiranja in prilagajanja, saj se tehnologije in navade uporabnikov spreminjajo izjemno hitro. Pričakovanja pa so kot vedno visoka.