Novice

Zakaj je pomembna analiza trga za izdelavo spletne strani: Praktični nasveti za učinkovito izvedbo

Zakaj je pomembna analiza trga za izdelavo spletne strani

Praktični nasveti za učinkovito izvedbo

Ponedeljek, 22. maj 2023

Analiza trga predstavlja enega ključnih elementov projekta prenove ali izdelave spletne strani, ki pa je pogosto prezrt s strani lastnikov spletnih strani. Velikokrat je vzrok za to “varčevanje”, saj nekateri še vedno mislijo, da je to povsem nepomemben korak izdelave spletne strani, kar pa je seveda daleč od resnice. Zato se redno dogaja, da se nekateri analize trga lotijo po tem, ko je spletna stran že izdelana in objavljena na domeni. Na ta način se seveda podaljša čas za doseganje zastavljenih ciljev.

Raziskava in analiza trga je verjetno eden najpomembnejših korakov procesa izdelave spletne strani. Za lažje razumevanje smo za vas pripravili vprašanja, na katera morate imeti pripravljene odgovore, če želite razumeti, zakaj je ta korak tako pomemben:

  • Kaj so cilji vaše spletne strani?
  • Kdo so tipični obiskovalci spletne strani?
  • Na katere druge vire se zanašajo za informacije o vašem področju / industriji?
  • Kako poteka tipičen prodajni cikel na vaši spletni strani?
  • Katere strategije uporablja vaša konkurenca?
  • Ali je vaša spletna stran namenjena končni prodaji, torej spletni trgovini, ali pridobivanju povpraševanj?

Od česa je odvisna analiza trga

Vlaganje časa v zbiranje obsežnih informacij je ključni element v procesu izdelave spletne strani. Eden ključnih dejavnikov pri sami raziskavi so sredstva, ki jih boste vložili. Več kot bo teh sredstev, večja je možnost, da boste dosegli boljše rezultate. V mislih imamo seveda čas, denar in napor. To so odločilni dejavniki, ki bodo vplivali na dobro raziskavo in posledično na ostale korake v procesu izdelave spletne strani.

Pri sami raziskavi je potrebo vključiti tudi socialne podatke in splošne statistike, ki nudijo pomemben vpogled v vaše ciljno občinstvo. Na ta način boste bolj razumeli vašega tipičnega uporabnika, kar bo pomagalo pri pripravi in oblikovanju uporabniške izkušnje.

Ne glede na to, ali je vaš poslovni model B2C ali B2B, je temeljita tržna analiza bistvena za pridobivanje konkurenčne prednosti in vzpostavitev trdne povezave z vašimi uporabniki.

Prednosti analize za proces izdelave spletne strani

Analiza trga vam pomaga pri razumevanju potreb in kakšna je motivacija vaših ciljnih uporabnikov. To vam pomaga pri pripravi vsebin in uporabniške izkušnje, ki jih bo zadržala na spletni strani in v njih vzbudila željo po konverziji. Dobra analiza trga poenostavlja marsikateri kasnejši korak izdelave spletne strani, prav tako pa poveča zaupanje končnega uporabnika.

Zakaj je tržna analiza ključna za oblikovanje in izdelavo spletne strani

  1. Osredotočenost: Tržna analiza ohranja vaše stranke v središču pozornosti in omogoča vaši ekipi za izdelavo spletnih strani, da pripravi stran, ki bo presegla njihova pričakovanja. Dobra analiza prihrani veliko časa, ki se ga porabi pri oblikovanju in kasneje pri programiranju spletne strani.
  2. Boljši ROI / donosnost naložbe: Analiza trga pomaga pri večjem ROI oz. večji donosnosti naložbe v izdelavo spletne strani. Večji je vložek v analizo trga, boljše izhodišče boste imeli, saj bodo rezultati in ugotovitve pomagali pri boljšem končnem izdelku – spletni strani, preko katere boste dobili več povpraševanj oz. več nakupov v primeru spletne trgovine.
  3. Evolucija: Tržna analiza pomaga vaši spletni strani in vašemu podjetju, da se razvijata na način, ki izpolnjuje dolgoročne potrebe vaših uporabnikov. Na ta način prihranite čas in denar, ki bi ga v nasprotnem primeru porabili za vsakoletno celovito prenovo spletne strani. To pomeni, da na spletni strani redno delate manjše izboljšave.
  4. Oblikovanje spletne strani: Podatki tržne analize lahko zmanjšajo tveganje za neuspeh. Ponudi vam pomembe informacije, kot so pričakovanja uporabnikov, trendi v industriji, itd., ki vam pomagajo pri učinkovitejšem oblikovanju spletne strani.

Vrste analize trga v procesu izdelave spletne strani

Poznamo dve vrsti analize trga v procesu izdelave spletne strani:

1. Hitra analiza

Hitro raziskavo trga lahko opravite v nekaj urah. Opravite osnoven pregled trendov v industriji. Poleg tega lahko uporabite mnenja strank, če jih seveda imate (zaželeno je, da mnenja strank redno pregledujete in pomembne tudi upoštevate). Te informacije pomagajo opredeliti proračun in časovni okvir, ki bo potreben za projekt izdelave spletne strani. Vključuje tudi hitro analizo konkurence in pregled splošnega stanja v panogi / industriji.

2. Poglobljena analiza

Poglobljena analiza trga lahko traja od nekaj dni, pa celo do enega tedna ali dveh. Poleg vseh elementov hitre analize vključuje seznanjanje s konkurenti, razumevanje tržnih priložnosti celotne panoge / industrije, obsega projekta, trenutne spletne prisotnosti podjetja in zbiranje podatkov o uspešnosti obstoječe spletne strani.

Od izbire načina analize trga je odvisen vaš kasnejši rezultat. Ne glede na karkoli pa vam priporočamo, da se vedno opravi vsaj hitro analizo, saj boste na ta način prihranili veliko več, kot če analize sploh ne opravite.

Za zaključek

Vlaganje časa in truda v pripravo analize trga za proces izdelave spletne strani ni stran vržen čas in denar, ampak je pametna investicija. Je pomemben korak, ki vam bo pomagal, da vaša spletna stran ne bo samo izpolnila pričakovanj uporabnikov, ampak jih bo tudi presegla.

To bo sprožilo pozitivno verižno reakcijo: večje zadovoljstvo uporabnikov vodi v večjo uspešnost spletne strani, rezultat pa bo splošno boljše poslovanje podjetja.