Novice

10 korakov, ki jih je treba upoštevati pri procesu izdelave spletne strani

10 korakov, ki jih je potrebno upoštevati pri procesu izdelave spletne strani

Ponedeljek, 15. maj 2023
Posodobljeno: Četrtek, 26. oktober 2023

Proces izdelave spletne strani je v današnjem času postal kar zahteven proces, če seveda želite biti uspešni. Izdelava uspešne oz. učinkovite spletne strani namreč ni nekaj samo umevnega. Lahko imate pripravljen vrhunski dizajn spletne strani ali tehnično / programersko popolno izdelavo, pa še vedno ne dosežete želenih rezultatov. Razlog za to se skriva verjetno v več razlogih. Več o samih razlogih si lahko preberete tukaj.

Spletna stran je za vsako podjetje, ustanovo ali neprofitno organizacijo v današnjem času osnova za dobro poslovanje. Spletna stran daje podjetju kredibilnost in je odličen marketinški ter prodajni kanal. Vendar pa dobra spletna stran ni sama po sebi umevna. Za njo je potrebno veliko dela, napora in tudi vložka. Prav tako pa je potrebno najti pravega partnerja.

Na podlagi več kot 28 letnih izkušenj in več kot 2.000 uspešno izpeljanih projektih z oblikovanjem in izdelavo spletni strani smo za vas pripravili 10 korakov, ki jih je treba upoštevati pri procesu izdelave spletne strani.

1. Raziskava in analiza trga

Raziskava in analiza trga je izjemno pomemben proces, ki pa ga veliko lastnikov spletnih strani sploh ne naredi. Po navadi se ga lotijo, ko je stran že objavljena. To je sicer tudi možnost, vendar se potem čas za dosego dobrih rezultatov podaljša, zato je boljše, če že na začetku poskrbite za ustrezno raziskavo in analizo trga. Na podlagi vaših storitev ali izdelkov in ciljne skupine strank je potrebno raziskati trg. Pri tem je pomembno, da preverite tudi konkurenco. Po vsej verjetnosti niste edino podjetje v industriji, zato je analiza konkurence obvezna. Če konkurence nimate na domačem trgu, se ozrite na podjetja v tujini.

V tej fazi je zaželeno, da določite osnovne cilje, ki morajo biti postavljeni za lažje merjenje uspešnosti.

2. Načrtovanje strukture strani

Načrtovanje strukture strani je pomemben korak. Tukaj se osredotočimo na arhitekturo spletne strani, predvsem imamo tukaj v mislih navigacijo strani in vsebinsko strukturo. V tej točki poskrbimo tudi za povezovanje različnih vsebinskih sklopov. Zelo pomembno je, da določite prioritete, katere vsebine naj bodo izpostavljene in uporabniku na voljo takoj.

3. Izbor dizajna in sloga

Izbor dizajna in sloga spletne strani še ne pomeni oblikovanja spletne strani, ampak je to korak, ki ga je potrebno opraviti pred tem. Spletna stran mora vizualno odražati identiteto podjetja. Zato je treba skrbno in premišljeno izbrati barve, pisavo in druge grafične elemente, ki se bodo ujemale.

4. Priprava vsebine

Ne pretiravamo, ko rečemo, da je od vsebine odvisna celotna spletna stran. Dobra vsebina je osnova za dobro spletno stran. Sama vsebine je ključna za privabljanje in zadrževanje obiskovalcev na spletni strani. Preko vsebine predstavite vašo strokovnost in prednosti. Prav tako pa je vsebina osnova:

5. Oblikovanje in razvoj spletne strani

Oblikovanje in samo programiranje oz. razvoj spletne strani smo združili v en korak, čeprav bi glede na količino dela lahko razdelili na dva ločena koraka.

Za dobro oblikovano spletno stran je potrebno predhodno opraviti vse prej opisane korake. V njih se nahajajo pomembne informacije za oblikovalce spletne strani. Več kot imajo koristnih informacij, večja je možnost, da bodo hitro prišli do končne oblike. Po navadi se pripravi dve različici spletne strani: mobilna in namizna različica.

Po potrjeni obliki spletne strani sledi faza programiranja. Tukaj se uporabijo sodobni programski jeziki, kateri pomagajo pri pretvorbi dizajna v živo / funkcionalno spletno stran. Spletna stran je povezana tudi s CMS sistemom, ki omogoča celovito urejanje spletne strani.

6. Optimizacija za mobilne naprave

To, da je spletna stran prilagojena za mobilne naprave, je nekaj povsem samoumevnega. Spletna stran, ki ni prilagojena za mobilne naprave, je v današnjem času enostavno nesprejemljiva in pri obiskovalcih velik znak za alarm.

Kako optimizirati spletno stran za mobilne naprave?

Danes je več kot 70% prometa na spletnih straneh iz mobilnih naprav (podatki so zbrani iz povprečja spletnih strani, ki smo jih izdelali). Zato je pomembno, da mobilni različici spletne strani posvetite dovolj časa. Ne pozabite, da spletni iskalnik Google za razvrščanje spletnih strani na strani rezultatov iskanja uporablja prioritetno mobilno indeksiranje, kar pomeni, da mora biti vsebina in funkcionalnost za mobilne naprave kvalitetno narejena.

7. Testiranje

Ta korak je ključen za zagotovitev, da je vaša spletna stran pripravljena za objavo. Preverite, ali se vse strani in funkcije pravilno naložijo in delujejo, kot je bilo načrtovano in predvideno. Testirajte na različnih brskalnikih in napravah, da zagotovite univerzalno uporabniško izkušnjo. Ta faza vključuje tudi preverjanje pravilnosti vsebine in osnovnih SEO elementov.

8. Objava

Ko ste prepričani, da je vaša spletna stran pripravljena, je čas, da jo lahko objavite na spletu. Za objavo na spletu morate nujno registrirati domeno in imeti urejeno gostovanje spletne strani.

V Kabiju vedno vsem naročnikom in strankam uredimo gostovanje spletne strani na naših strežnikih, ki se nahajajo v skrbno varovanih podatkovnih centrih v Sloveniji. Prav tako pa smo že od leta 2005 uradni registrar domen. Poskrbimo tudi za zanesljive DNS strežnike.

Spletno stran je potrebno dodati v indeksiranje spletnim iskalnikom, da jo bodo lahko uvrstili na seznam rezultatov iskanja.

9. SEO optimizacija

Po objavi spletne strani se začne intenzivno delo na SEO optimizaciji spletne strani. Delno za SEO optimizacijo poskrbimo že v predhodnih fazah (tehnična v fazi programiranja, vsebinska v fazi pripravi vsebine ter načrtovanju strukture spletne strani). Glavnino pa se opravi po objavi, saj šele takrat vidimo, kako se obnašajo obiskovalci. Na podlagi analitičnih rezultatov se spletna stran prilagaja.

Zapomnite si, da je SEO optimizacija tek na dolge proge in da je potrebno za dobre rezultate biti vztrajen. Ko se začnete ukvarjati s SEO optimizacijo, potem poti nazaj ni. Še posebej, če želite dosegati dobre rezultate na dolgi rok.

10. Vzdrževanje in posodabljanje

Projekt izdelave spletne strani pa se tukaj ne zaključi. Dobre spletne strani so redno posodobljene in kvalitetno vzdrževane. Spletno stran je potrebno posodabljati z novimi vsebinami in tehničnimi izboljšavami ter tudi popravki. V Kabiju redno posodabljamo in vzdržujemo naš CMS vmesnik ter posledično spletne strani, ki jih vzdržujemo mi. Na ta način poskrbimo, da naročniki ne skrbijo, ali je njihova spletna stran posodobljena ali ne.

Za zaključek

Vsak od korakov, opisanih v članku, je kot pomembna sestavina, ki daje okus končni jedi – vaši spletni strani. Ne glede na to, ali gre za izbor dizajna, oblikovanje uporabniške izkušnje, ali optimizacijo za mobilne naprave, brez kateregakoli od teh korakov bi spletni strani nekaj manjkalo, kot torti brez sladkorja, kar po vsej verjetnosti ne bo vodilo v dobre rezultate.

Izdelava spletne strani ni le tehnološka naloga, temveč tudi kreativni podvig, ki zahteva strateško razmišljanje, oblikovalsko spretnost in tehnično znanje. In ko se enkrat stran objavi, se pravo delo šele začne. SEO optimizacija, spremljanje obnašanja obiskovalcev, redno vzdrževanje in posodabljanje – to so ene od ključnih nalog, ki zahtevajo stalno pozornost in vztrajnost.