Novice

Razumevanje vloge vsebine v procesu izdelave spletne strani?

Razumevanje vloge vsebine v procesu izdelave spletne strani

Sreda, 21. junij 2023

V članku zakaj je pomembna vsebina spletne strani, smo ponudili odgovore na zastavljeno vprašanje. In zopet poudarjamo, glavni in najpomembnejši element spletne strani je njena vsebina.

Vsebina je ključna sestavina vsakega posla, še posebej to velja za današnji digitalni svet. Sama vsebina igra ključno vlogo povsod, kjer ste prisotni:

  • Družabna omrežja
  • Marketinške kampanje
  • Spletna stran

Za vsako od teh področji je vsebina ključna. Skupno vsem pa je, da glavna vsebina izvira iz spletne strani. Vsebina na spletni strani igra vključno vlogo v vseh vidikih spletne prisotnosti in tudi v procesu izdelave spletne strani.

Ključ do učinkovite spletne strani

Proces izdelave spletne strani se začne z raziskavo in analizo trga ter načrtovanjem strukture spletne strani. To sta osnovna koraka, ki ju je potrebno opraviti, če želimo izdelati uspešno spletno stran.

Prav tako pa sta predpogoj za pripravo vsebine spletne strani:

  • Raziskava in analiza trga pomaga pri pripravi vsebin, saj boste imeli vpogled, katere vsebina na svojih spletnih straneh promovira vaša konkurenca. S skrbno analizo boste lahko pripravili vsebino, ki se bo razlikovala od konkurence, predvsem pa vsebino, ki bo bolj kakovostna in primerna za vašega ciljnega uporabnika
  • Načrtovanje strukture spletne strani – s pred nastavljeno strukturo spletne strani, se proces priprave vsebine skrajša. Pri načrtovanju strukture že pripravite “poglavja” za vašo vsebino, predvsem pa določite hierarhijo pomembnosti

Zelo pomembno je, da se vsakega koraka v procesu izdelave spletne strani lotimo premišljeno in v povezavi z ostalimi koraki. Le na ta način boste lahko uspešno izvedli celoten projekt izdelave spletne strani.

Ali lahko začnemo proces izdelave spletne strani s pripravo vsebine?

Nič ni narobe, da proces izdelave spletne strani s pripravo vsebine, kljub temu, da to po “pravilih” ni prvi korak. Se pa morate vsekakor vrniti na vsebino, ko opravite koraka raziskava trga in načrtovanje strukture in jo na podlagi rezultatov primerno prilagoditi.

Ključno pa je, da se vsebina pripravi pred fazo oblikovanja in izdelave spleten strani. To zaporedje korakov bi moralo biti samoumevno, vendar so določene stranke še vedno začudene, da morajo imeti vsebine pripravljene pred samo izdelavo. Ne pozabite, da je vsebina temelj v prvi fazi za oblikovanje spletne strani in kasneje pri razvoju. Nikakor se vam ne sme zgoditi, da začnete z dizajnom spletne strani, kamor kasneje dodate vsebino, ki mora biti pripravljena glede na dizajn.

Pripravljena vsebina poenostavi tudi pripravo slik, grafik, ikon, video posnetkov in ostalih grafičnih elementov. Vsi te materiali pripomorejo pri boljši predstavitvi vsebine na spletni strani, kar pozitivno vpliva tako na uporabniško izkušnjo kot tudi na povečanje števila konverzij.

8 razlogov, zakaj je pomembna vsebina

Vsebina spletne strani je pomembna zaradi:

  1. Zagotavljanje strokovnosti pri obiskovalcih: vsebina spletne strani nakazuje vašo strokovnost. Dobra/ kvalitetna vsebina na spletni strani pove obiskovalcem, da ste strokovnjak na svojem področju in da se zaupanja vredno podjetje/ organizacija.
  2. Uporabniške izkušnje: kvalitetna vsebina, ki je relevantna in zanimiva za vaše obiskovalce, izboljšuje uporabniško izkušnjo, saj se bodo obiskovalci zaradi nje na spletni strani zadržali več časa.
  3. Oblikovanje spletne strani: kot smo že napisali zgoraj, je pogoj za oblikovanje spletne strani pred pripravljena vsebina. Le-ta omogoča oblikovalcem, da pripravijo privlačen uporabniški vmesnik, ki bo sledil vsebini in posledično vplival na boljšo uporabniško izkušnjo.
  4. Povečanje konverzij: podobno kot za uporabniško izkušnjo, kvalitetna vsebina vpliva na večje število konverzij (ali nakupov v primeru spletne trgovine) na spletni strani.
  5. Vsebina določa funkcionalnost spletne strani: ko je vsebina pripravljena pred samo izdelavo spletne strani, pomaga pri določanju funkcionalnosti, ki jih potrebujete na spletni strani. Na ta način optimizirate tudi stroške, saj boste na spletno stran dodali tisto kar potrebujete.
  6. Povečanje obiska: dobra vsebina je razlog, zakaj bodo uporabniki obiskali vašo spletno stran. Z vlaganjem v vsebino lahko poskrbite za večji obisk na vaši spletni strani.
  7. SEO optimizacija: vsebina ni ključna samo pomembna za sam proces izdelave spletne strani pač pa je ključna tudi za SEO optimizacijo. Spletni iskalniki uporabljajo vsebino na spletni strani za razumevanje, kaj vaša stran ponuja in je eden izmed ključnih dejavnikov, ki vpliva na uvrščanje spletne strani na stran rezultatov iskanja spletnega iskalnika.
  8. Povratne povezave: kvalitetna vsebina lahko pritegne druge spletne strani, da bodo naredile povezavo na vaši spletno stran, s čimer povečate možnost za boljšo uvrstitev na strani rezultatov iskanja

Zanimivost

Google, največji spletni iskalnik na svetu, je v svojih smernicah za ustvarjanje vsebine poudaril pomen kakovostne vsebine. Pravi, da je vsebina ena od treh najpomembnejših faktorjev za uvrščanje spletne strani. Vsebina je gonilo SEO optimizacije. Brez dobre vsebine lahko pozabite na dobro uvrstitev v spletnih iskalnikih, ne glede na to, ali imate najboljšo tehnično optimizacijo spletne strani. Zato je pomembno, da je vsebina pripravljena vnaprej.

Ne podcenjujte pomena vsebine

Ne glede na storitve ali izdelke, ki jih imate v vašem portfelju, ne smete podcenjevati pomena vsebine. Vsebina je glavni temelj za poslovanje še posebej to velja za spletno stran. Zgoraj smo našteli kar nekaj razlogov, s katerimi smo nazorno prikazali, pomembnost vsebine v procesu izdelave spletne strani.

Brez vsebine, ni spletne strani. Brez dobre vsebine pa ni uspešne spletne strani.