Novice

Izbira dizajna in slog spletne strani

Izbira dizajna in slog spletne strani

Sreda, 14. junij 2023

Vsako podjetje, organizacija in tudi posameznik, ki se je srečal z oblikovanjem in izdelavo spletne strani ve, kako pomemben element spletne strani sta izbran dizajn (oz. videz spletne strani) in slog. Dizajn (videz) in slog spletne strani sta dva izmed korakov v procesu izdelave spletne strani, ki ju ne smete izpustiti, ali pa jemati z levo roko.

Ključni stvari, ki ju je potrebno narediti pred tem korakom, sta:

Oba koraka morata biti opravljena, saj sta temeljna za vse nadaljnje korake in to velja tudi za sam dizajn in slog spletne strani. V kolikor boste začeli s samim dizajnom in slogom, potem boste obsojeni na ugibanje, kar pa seveda ni najboljši način za dosego vaših ciljev.

Z analizo trga in načrtovanjem strukture spletne strani ustvarite dobro osnovo, ki vam bo v veliko pomoč pri pripravi oblike, ki bo ne samo zadovoljila, pač pa presegla pričakovanja uporabnikov spletne strani.

Zakaj je pomembno slediti vrstnemu redu korakov v procesu izdelave spletne strani?

Z razlogom sta analiza trga in načrtovanje strukture spletne strani uvodna koraka v procesu izdelave spletne strani.

Analiza trga vam pomaga pri razumevanju vaših potencialnih uporabnikov. V tem koraku boste dobili vpogled v to, kaj vaši uporabniki želijo in potrebujejo, kaj jih spodbuja in motivira. S tem znanjem lahko pripravite vsebine, ki jih bodo pritegnile in ustvarite uporabniško izkušnjo, ki jih bo prikovala na vašo spletno stran ter povečala možnost, da opravijo neko akcijo - konverzijo. Ta podrobna analiza je kot vodič, ki vam olajša navigacijo skozi kasnejše faze izdelave spletne strani, hkrati pa pripomore k večjemu zaupanju uporabnikov.

Načrtovanje strukture spletne strani ni enostavna naloga, ima pa izjemno velik vpliv na uspešnost spletne strani. Prav tako pa je pomembna za sam dizajn. Izdelana struktura namreč diktira, kako bo potekal dizajn spletne strani, saj je temelj tako za uporabniško izkušnjo, kot tudi SEO optimizacijo spletne strani.

5 ključnih točk, ki jih morate upoštevati

V nadaljevanju vam bomo predstavili 5 ključnih točk, ki jih morate upoštevati v koraku izbire dizajna in sloga spletne strani:

1. Dizajn spletne strani mora poosebljati identiteto vašega podjetja in blagovne znamke

Dizajn spletne strani mora biti usklajen z identiteto vašega podjetja in blagovne znamke. To velja za vse elemente dizajna, kot so: pisava, barve, grafični elementi, postavitve, itd. Vsi ti elementi morajo biti skrbno izbrani in načrtovani, da se bodo ujemali z vašimi vrednotami in cilji. Prav tako pa morajo biti zanimivi tudi za vaše obstoječe in potencialne stranke (to je eden izmed razlogov, zakaj je pomembna analiza trga).

2. Poudarek na uporabniški izkušnji

Dizajn spletne strani je več kot le estetika. Estetika je nekaj osebnega in vsak od nas ima svoje preference. Nemogoče bo zadovoljiti vse uporabnike. Že v istem podjetju prihaja do razlik. Zato se je potrebno odmakniti od estetike in se osredotočiti na uporabniško izkušnjo (user experience). Uporabniška izkušnja se ukvarja s splošno izkušnjo, ki jo imajo uporabniki pri interakciji in uporabi spletnih strani, trgovin in aplikacij.

3. Izberite barvno shemo

Izbor barv je izjemno pomemben. Ne samo, da morajo biti barve v skladu s celostno grafično podobo podjetja, pač pa morajo pozitivno vplivati na vaše uporabnike oz. obiskovalce spletne strani. Zelo pomembno je, da ne pozabite še na dostopnost spletne strani. Barve morajo biti dovolj kontrastne, da bo vsebina enostavno pregledna in berljiva za vse, tudi za ranljive skupine.

4. Optimizirajte tipografijo

Tipografija je naslednji pomemben element, ki vpliva na to, kako bodo uporabniki zaznali spletno stran. Sama tipografija je v veliki meri odvisna od pisave. Izbrana pisava pa je izjemno pomembna, saj vpliva na celoten videz spletne strani. Ne pozabite, da naj bo izbrana pisava enostavno berljiva.

Izbrana pisava je lahko tudi zelo draga, saj so nekatere licence za pisave plačljive in znesek niso majhni. Še dražje pa vas lahko pride, če boste zahtevali, da vam oblikovalci pripravijo unikatno pisavo.

5. Izbira grafik

Dober dizajn spletne strani vključuje tudi različne grafike. Grafike so pomembne, saj vizualno popestrijo spletno stran, povečajo angažma obiskovalcev, krepijo sporočilnost in spodbujajo konverzijo.

Tukaj imamo predvsem v mislih grafike, kot so:

  • Slike
  • Video posnetki
  • Ikone
  • Animacije
  • Itd.

Za zaključek

Izbira dizajna in teme vaše spletne strani je večplasten proces, ki presega okvirje videza oz. estetike. Zavedati se je potrebno, da dober dizajn ni sam po sebi umeven in da zahteva veliko truda. Za dober dizajn v procesu izdelave spletne strani nikakor ne smete pozabiti na predhodna koraka: analizo trga in načrtovanje strukture spletne strani. Oba sta namreč pomemba, da boste imeli vse razpoložljive informacije, ki vam bodo pripomogle k pripravi učinkovitega dizajna.

Ne pozabite, da ima dober in učinkovit dizajn izjemno močno sporočilo, po katerem boste izstopali od konkurence, pritegnili vaše ciljne uporabnike in povečali uspešnost vaše spletne strani. S takšnim načinom dela, se vam bo vložek v obliki časa in sredstev vsekakor obrestoval.